Ο Γ. Κυρίτσης για όλους και για όλα!!!

Σεπτέμβριος 19, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο kosnews24.gr και στον Γιώργο Λιοδάκη Ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης.

Ο Δήμαρχος Κω μιλάει για τις εκλογές της Κυριακής, για τη Ryanair, για τον πρώτο χρόνο που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου Κω, για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής για το 2016, για τη δημοτική συγκοινωνία, για το μεταναστευτικό, για την σχέση του με τους κ. Μυλωνά Νίκο, Κρητικό Γιάννη και Κανταρζή Νίκο, για τον τουρισμό, για τις εξελίξεις στη Δημοτική Τηλεόραση Κω, για το τοπικά ΜΜΕ,για την αντιπολίτευση αλλά και για τον αν ο ίδιος θα είναι στο μέλλον υποψήφιος βουλευτής!!!

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη

-KOSNEWS24 :Την Κυριακή έχουμε εκλογές. Ο Γιώργος Κυρίτσης έχει πολιτική σκέψη και άποψη έστω και αν ως Δήμαρχος τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας;

Ανησυχώ έντονα για ένα υπόγειο και σιωπηλό κλίμα που στρέφεται προς την αποχή. Υπάρχει σίγουρα απογοήτευση από πολίτες που πίστευαν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση και αισθάνονται ακυρωμένοι. Η αποχή όμως δεν αποτελεί λύση.

Από εκεί και πέρα έχει περάσει η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας.Όποιος και αν έρθει πρώτος και πάρει το bonus των 50 εδρών θα πρέπει να αναζητήσει το σχηματισμό μιας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να επιδιώξει τη συνεννόηση και με το δεύτερο κόμμα.

Το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, o Σύριζα για να έρθει πρώτος πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα αποσυσπείρωσης που παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να κερδίσει κεντρώους και πραγματιστές ψηφοφόρους.

Το ζητούμενο όμως είναι η επόμενη μέρα, που θα είναι πολύ δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες.

Αν υπάρχει όμως κάτι θετικό από τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς το ρεαλισμό, αυτό είναι η ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και ο τερματισμός του διχασμού των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αυτός ο διχασμός είναι πλέον ξεπερασμένος, έβλαψε τη χώρα.

-KOSNEWS24 : Με τη Ryanair τι γίνεται κύριε Δήμαρχε, θα υπάρξει συμφωνία και θετική εξέλιξη; Διαπιστώνουμε ότι το έχετε πάρει επάνω σας το ζήτημα αυτό, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία σας στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Θα υπάρξει συμφωνία. Να είστε βέβαιοι για αυτό.Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του Δήμου Κω και το κλίμα εμπιστοσύνης, που είχε διαταραχθεί από την ασυνέπεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Στο εξής ο Δήμος Κω θα τηρεί και θα σέβεται τις συμφωνίες που συνάπτει.

Θα διαμορφώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα το πλαίσιο συμφωνίας μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους και τους φορείς του νησιού. Όλοι θα συμμετέχουν σε αυτή τη συμφωνία, θέλουμε τα οφέλη της να διαχυθούν σε όλο το νησί. Στόχος μας είναι επίσης η ενίσχυση των εσωτερικών αεροπορικών δρομολογίων από και προς την Κω. Η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου είναι απαράδεκτα υψηλή και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ανταγωνισμού. Οι προσπάθειες μας έχουν επικεντρωθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.

-KOSNEWS24 : Είστε ένα χρόνο Δήμαρχος. Με το χέρι στην καρδιά, είστε ευχαριστημένος από τον απολογισμό του πρώτου χρόνου της θητείας σας;

Όχι δεν μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Ποτέ άλλωστε δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, πάντα θέλω το κάτι παραπάνω. Δεν εφησυχάζω ποτέ.

Έγιναν πολλά μέσα σε ένα χρόνο, μπήκαν τα θεμέλια για ακόμα περισσότερα.

Βελτιώθηκε το επίπεδο της καθαριότητας, στα χωριά άρχισαν να γίνονται μικρά έργα και παρεμβάσεις, τα τοπικά συμβούλια απόκτησαν αρμοδιότητες και πόρους, όπως προβλέπεται και στην πρόταση του προϋπολογισμού το 2016.

Αντιμετωπίσαμε ασύμμετρα προβλήματα και ειδικές καταστάσεις. Σε πολλούς τομείς , ο δρόμος μας ήταν ναρκοθετημένος.

Η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ σημαίνει απώλεια εσόδων 3,5 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για το Δήμο μας. Aν δεν εφαρμόζαμε πρόγραμμα ανάταξης των οικονομικών του Δήμου από τις αρχές του χρόνου, τότε θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα. Καταφέραμε όμως να εισπράξουμε έσοδα που δεν εισπράττονταν, δώσαμε τη δυνατότητα στους δημότες να ενταχθούν σε ρύθμιση χρεών. Το πιο σημαντικό, ο Δήμος, μέσα σε ένα περιβάλλον  οικονομικής ασφυξίας, κατάφερε και εξόφλησε τις οφειλές του σε ιδιώτες και προμηθευτές. Οι μοναδικές οφειλές που έχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι όσες εκκρεμούν δικαστικά.

Μετά τις εκλογές και μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα δώσω λόγο στους πολίτες, δημόσια όπως είχα δεσμευθεί. Θα κάνω δημόσιο, ανοιχτό απολογισμό και διάλογο με τους πολίτες και στις τρεις δημοτικές ενότητες του νησιού. Εκεί θα τα πούμε όλα.

-KOSNEWS24 : Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για το 2016. Θα σας ρωτούσα, για παράδειγμα, για τα πολεοδομικά σχέδια περιοχών που εκκρεμούν και για τα οποία είχατε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ξεμπλοκάρουν και τα τρία γενικά πολεοδομικά σχέδια. Σε πρώτη φάση προχωράει το έργο της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Κω και στη συνέχεια θα ενσωματωθούν σε αυτό τα αντίστοιχα ΓΠΣ των άλλων δύο δημοτικών ενοτήτων.

Ότι είπαμε θα γίνει.

Στα επιμέρους ζητήματα, το πολεοδομικό σχέδιο Καμαρίου προχωρά με την οριοθέτηση των ρεμάτων ενώ για την επέκταση στην Καρδάμαινα εκκρεμεί μία ακόμα γεωλογική μελέτη. Για την Κέφαλο επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης. Μέσα σε ένα χρόνο κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

-KOSNEWS24 : Κάνατε το πρώτο βήμα για να πάει η δημοτική συγκοινωνία στα χωριά. Αυτό όμως προκαλεί την αντίδραση του ΚΤΕΛ ενώ έχετε έρθει και σε αντιπαράθεση με την παράταξη ‘’Όραμα’’. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σας;

Το Όραμα δυστυχώς επέλεξε να τοποθετηθεί απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, να στοιχηθεί με ιδιωτικά συμφέροντα.

Αναμένουμε την τελική έγκριση από την Περιφέρεια για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας στα χωριά, που ήταν προγραμματική μας δέσμευση. Ο Δήμος θα επιδιώξει συνεργασία με το ΚΤΕΛ προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και οι επισκέπτες στα χωριά, μπορεί να υπάρξει μια αμοιβαία συμφωνία στο σχεδιασμό των δρομολογίων. Έχω ήδη δώσει εντολές και κατευθύνσεις στον κ.Πιστικάκη.

Είναι δεδομένο επίσης ότι θα υπάρξει δημοτική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί το αεροδρόμιο. Μονοπωλιακές καταστάσεις δεν θα υπάρχουν πλέον στην Κω, η απομόνωση των χωριών θα σπάσει.

-KOSNEWS24  : Το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον θέμα για την Ελλάδα και την Κω. Το πρόβλημα με την αυξημένη ροή προσφύγων και παράνομων μεταναστών δεν ξεκίνησε τους τελευταίους  μήνες αλλά προϋπήρχε και ήταν εμφανές ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει  έξαρση. Για ποιον λόγο δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσουμε;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να απευθυνθεί αλλού. Θα μου επιτρέψετε όμως να παρατηρήσω ότι από την αρχή του χρόνου, οι μεταναστευτικές ροές είναι ανεξέλεγκτες. Μόνο από την Ελλάδα έχουν μπει πάνω από 300.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες.

Ο Δήμος Κω υπερασπίστηκε το νησί, δεν γίναμε Μυτιλήνη . Από την αρχή κρατήσαμε σθεναρή στάση, αντισταθήκαμε σε αυτούς που ήθελαν να μετατρέψουν ένα τουριστικό προορισμό , όπως η Κως , σε αποθήκη ψυχών.

Αναδείξαμε το πρόβλημα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Δήμος ήταν ο μόνος που κατέθετε ρεαλιστικές προτάσεις, που είχε επισημάνει το πρόβλημα στην διαδικασία της ταυτοποίησης.

Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα του Κάπτεν-Ηλίας, χαρακτηριστικό της ανευθυνότητας αυτών που το δημιούργησαν.

-KOSNEWS24 :  Κάποιοι σας κατηγορούν ότι λόγω  της κόντρας  που είχατε με την απερχόμενη    Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τ. Χριστοδουλοπούλου ,πολλές φορές δεν έβρισκε ανταπόκριση από εσάς για να προχωρήσει στις  απαραίτητες ενέργειες. Τι απαντάτε;

Ο κ.Τσίπρας θα πληρώσει πολύ ακριβά την κ.Χριστοδουλοπούλου, και ενδεχομένως να μην του αξίζει κάτι τέτοιο.

Δεν είχα καμία προσωπική κόντρα, απόδειξη ότι συνεργάστηκα άψογα με τον κ.Πανούση, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε το πρόβλημα και συμφώνησε με τις θέσεις του Δήμου Κω για την άμεση μεταφορά των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα.

Το πρόβλημα με την κ.Χριστοδουλοπούλου ξεκίνησε όταν προσπάθησε να επιβάλλει τις απόψεις της στους πολίτες της Κω. Όταν έστησε το αίσχος του Κάπτεν Ηλίας, όταν άρχισε να δυσφημεί το νησί επειδή αντιστεκόταν στις μειοψηφικές της απόψεις. Από κοντά βρέθηκαν και διάφοροι ‘’πρόθυμοι’’ σε τοπικό επίπεδο, ανάξιοι του ρόλου και της εντολής που είχαν από τους πολίτες.

Η κ.Χριστοδουλοπούλου υποτίθεται ότι είχε πρόβλημα με την Κω και το Δήμαρχο. Στη Μυτιλήνη που δεν είχε ανάλογα προβλήματα, ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να φτάσει να έχει η Μυτιλήνη 30.000 παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες και να μετατραπεί η πόλη και το λιμάνι σε πεδίο συγκρούσεων.

Η Κως πρέπει να έχει ενιαία και αρραγή στάση στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο τοπικό μέτωπο, να προστατεύσουμε την εικόνα του νησιού μας , ως τουριστικού προορισμού. Δυστυχώς όμως κάποιοι ετεροπροσδιορίζονται, τη θέση τους για το μεταναστευτικό δεν την καθορίζει το συμφέρον του τόπου αλλά το μίσος και η εμπάθεια τους για τη δημοτική αρχή.

Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν εγώ είχα συναινέσει, υποθετικά, στη δημιουργία κέντρου παραμονής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών και προσφύγων , όλοι αυτοί θα ήταν στα κάγκελα και θα με βρίζανε.

-KOSNEWS24 : Από την αρχή κ. Κυρίτση ήσασταν  αντίθετος  στη δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών στην Κω. Μετά την επίσκεψη όμως του επίτροπου μετανάστευσης κ. Δ. Αβραμόπουλου στην Κω και αφού βάλατε κάποιους όρους τελικά συμφωνήσατε να δημιουργηθεί ένα κέντρο 24ωρης παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών.Πήρατε τις δεσμεύσεις που θέλατε; Σε ποιο χώρο προσανατολίζεστε;

Ο κ.Αβραμόπουλος έχει καλές προθέσεις. Υπάρχει ταύτιση απόψεων , θεωρεί τις προτάσεις και τις θέσεις του Δήμου Κω ρεαλιστικές.

Υπάρχει πρόβλημα όσο η Ευρώπη δεν δέχεται την αναλογική κατανομή προσφύγων και υπάρχουν και χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Ο κίνδυνος να εγκλωβιστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι υπαρκτός. Χρειάζεται και εμείς να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας, δεν είναι όλοι πρόσφυγες όσοι έρχονται. Είναι και παράνομοι μετανάστες για τους οποίους πρέπει να υπάρχει διαδικασία επαναπροώθησης. Η εικόνα μιας Ελλάδας ξέφραγο αμπέλι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει.

Σε ότι αφορά το νησί μας δεν μιλάμε για τη δημιουργία κέντρου παραμονής και φιλοξενίας, γιατί σε μία εβδομάδα θα έχουν συγκεντρωθεί 10.000 άνθρωποι εκεί και η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Στη Μυτιλήνη που υπάρχουν δύο τέτοια κέντρα όχι μόνο δεν λύθηκε το πρόβλημα αλλά επιδεινώθηκε δραματικά.

Μιλάμε για ένα χώρο στον οποίο θα παραμένουν για λίγες ώρες και μέχρι να γίνει η πρώτη καταγραφή και η αναχώρηση τους αυθημερόν με το πλοίο.

Όσο δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, ο Δήμος δεν θα συναινέσει στην δημιουργία αυτού του χώρου.

Πιστεύω ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η τραγελαφική κατάσταση με την διαδικασία ταυτοποίησης στο νησί. ΄Η θα σταματήσει ή θα πρέπει να δημιουργηθεί τμήμα συνοριοφυλάκων στην Κω, που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο έργο. Μιλάμε όμως για ένα τμήμα στελεχωμένο από 15-20 άτομα και με τις ανάλογες υποδομές.

KOSNEWS24 : Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ που έχουν έρθει στο νησί και ασχολούνται με το θέμα των προσφύγων. Πιστεύετε ότι προσφέρουν έργο ή στοχεύουν  κάπου αλλού;

Δεν μπορούμε να μηδενίζουμε τα πάντα, υπάρχουν και άνθρωποι με καλές προθέσεις, που προσφέρουν.

Έχουμε πικρή εμπειρία όμως από τις ΜΚΟ στην Ελλάδα, που αποτέλεσαν εκτροφεία σκανδάλων και οχήματα διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Κάποιοι μάλιστα το έκαναν και ένα προσοδοφόρο επάγγελμα.

Εγώ θα καταθέσω μια πρόταση: η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού να γίνει από ανεξάρτητη αρχή και από τους εντεταλμένους δημόσιους φορείς, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

- KOSNEWS24 : Δηλώσατε  ότι θα στηρίξετε τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Τελικά ποια θα είναι τα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων;

Είμαστε έτοιμοι, έχουμε ήδη επεξεργαστεί τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες στο κέντρο της πόλης.

Θα τα ανακοινώσουμε την εβδομάδα που έρχεται γιατί δεν θέλαμε να ανακοινωθούν, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, για ευνόητους λόγους.

Δεν θα περιλαμβάνουν μόνο μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης επαγγελματιών και επιχειρηματιών αλλά και μέτρα στήριξης του τουρισμού μας. Η επόμενη χρονιά , το 2016, είναι πολύ κρίσιμη για τον τουρισμό μας και πρέπει να κινηθούμε άμεσα για να αμβλύνουμε τις συνέπειες αλλά και για να αποκαταστήσουμε την διεθνή εικόνα μας.

- KOSNEWS24 : Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ.Μυλωνάς, εμφανίζεται να διαφοροποιείται σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για εσάς αλλά και για τη συνοχή της δημοτικής αρχής;

Ο Νίκος Μυλωνάς απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μου αλλά και της εμπιστοσύνης όλων των μελών της δημοτικής αρχής.

Οι απόψεις του είναι σεβαστές και η διαφορετικότητα αλλά και η ελεύθερη έκφραση γνώμης είναι πλούτος για μια ανοιχτή και δημοκρατική παράταξη, όπως η Δύναμη Αλλαγής.

Όταν ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας πριν τις δημοτικές εκλογές, είχα πει ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητάμε από το Νίκο Μυλωνά να αφομοιωθεί από την παράταξη μας, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να διατηρεί την αυτονομία του και τις ιδέες του.

Η δύναμη μας είναι η πολυσυλλεκτικότητα μας. Μας στήριξαν άνθρωποι από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, τα στελέχη της δημοτικής αρχής προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στο Δήμο Κω όμως δεν υπηρετούμε κόμματα, υπηρετούμε τον πολίτη της Κω. Αυτή είναι η διαφορά και το συγκριτικό πλεονέκτημα της Δύναμης Αλλαγής, η επιβεβαίωση ότι η Νέα Αρχή έγινε.

-KOSNEWS24 : Ο Γιάννης Κρητικός και ο Νίκος Κανταρτζής παραιτήθηκαν, από τις θέσεις του Αντιδημάρχου και του Προέδρου του Λ.Τ, για να είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Ακούγεται ότι υπάρχει μια κάποια δυσαρέσκεια από την πλευρά τους. Σκέφτεστε να τους αξιοποιήσετε σε ένα ενδεχόμενο ‘’ανασχηματισμό’’ που θα κάνετε;

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο Νίκος Κανταρτζής θα αναλάβει τον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των σχέσεων του Δήμου με τους απόδημους Κώους.

Με το Γιάννη Κρητικό συζητάμε, ανταλλάσουμε απόψεις και είναι δεδομένο ότι θα αξιοποιηθεί όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Είναι ένας άνθρωπος με ξεχωριστό ήθος, που εκτιμώ ιδιαίτερα.

Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι μπορεί η θητεία των Αντιδημάρχων και όσων βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης να έχει χρονικό ορίζοντα δυόμιση χρόνων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές αν προκύψει η ανάγκη αλλαγών και αναδιάταξης του μοντέλου με το οποίο λειτουργούμε σήμερα. Όλοι υπηρετούμε τον ίδιο σκοπό, δεσμευόμαστε από το πρόγραμμα που ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες της Κω.

-KOSNEWS24 : Μια  το δημοψήφισμα και capital controls ,μια το μεταναστευτικό είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων τουριστών στην Κω. Ο τουρισμός έχει πληγωθεί . Ως Δήμος ποιες είναι οι κινήσεις που θα κάνετε για να φτάσει η Κως πάλι εκεί που της αξίζει, ανάμεσα στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς;  Το 2016 πιστεύετε ότι θα είναι μια καλή χρονιά, όσον αφορά τον τουρισμό, για την Κω;

Ανακοινώθηκαν ήδη 8 μέτρα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ.Σιφάκη που αφορούν κυρίως μια επιθετική καμπάνια προβολής και προώθησης του νησιού, ως τουριστικού προορισμού.

Ήδη ο Δήμος διέθεσε 100.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2015 και θα υπάρξει ενίσχυση και στον προϋπολογισμό του 2016. Παράλληλα αναμένουμε τη στήριξη και την οικονομική συνδρομή του Υπουργείου Οικονομίας αλλά και της Περιφέρειας, που δεσμεύθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό.

Κινηθήκαμε άμεσα γιατί όπως σας είπα και πριν το 2016 θα είναι κρίσιμη και καθοριστική χρονιά. Δεν είναι μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις από το μεταναστευτικό, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι και οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στο τουριστικό πακέτο .Το μήνυμα που πρέπει να περάσει είναι ότι η Κως αποτελεί έναν ασφαλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

-KOSNEWS24 : Δήμαρχε ένα θέμα που δεν θα μπορούσα να αγνοήσω είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΔΗΡΑΣ. Γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Για ποιο λόγο δεν κάτσατε στο ίδιο τραπέζι με τους εργαζομένους αλλά αντιθέτως έχετε φτάσει σε σημείο να ανταλλάζετε βαρείς χαρακτηρισμούς;

Προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει κανένα χαρακτηρισμό, αντίθετα έχω δεχθεί υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η μετεξέλιξη του ΔΗΡΑΣ ήταν προγραμματική δέσμευση της δημοτικής αρχής που εγκρίθηκε από τους πολίτες. Θέλουμε ένα ζωντανό μέσο ενημέρωσης και επικοινωνίας, θέλουμε να ανοίξουμε το ΔΗΡΑΣ σε νέους ανθρώπους με ταλέντο και ιδέες. Να αποκτήσει ανοιχτό, συμμετοχικό και διαδραστικό χαρακτήρα.

Το είχα πει και προεκλογικά: ο ΔΗΡΑΣ θα σταματήσει να αποτελεί προπαγανδιστικό μηχανισμό της εκάστοτε δημοτικής αρχής, θα σταματήσει να λειτουργεί με αυτό το παρωχημένο μοντέλο λειτουργίας.

Ο ΔΗΡΑΣ που κόστιζε μισό εκατομμύριο ευρώ στον πολίτη της Κω , σε ετήσια βάση, τελείωσε. Θα πρέπει να αποκτήσει τα δικά του έσοδα , να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος και να αναπτύξει νέες δραστηριότητες.

Όσοι δεν το έχουν πάρει απόφαση να το πάρουν. Και κάτι ακόμα: τη διοίκηση την ασκεί η δημοτική αρχή, δια του Δ.Σ.της επιχείρησης, αυτή έχει ψηφιστεί από τους πολίτες.

Όσοι αποδέχονται το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ είναι ευπρόσδεκτοι. Εμείς δεν κάνουμε αποκλεισμούς.

-KOSNEWS24 : Τελικά αυτή την στιγμή τι συμβαίνει με τον ΔΗΡΑΣ. Πότε θα  ξαναλειτουργήσει ο σταθμός και πότε θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα στους εργαζομένους;

Τα χρήματα που δικαιούνται και έχουν δουλέψει οι πρώην εργαζόμενοι του ΔΗΡΑΣ θα τα πάρουν όλα μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή.

Όλοι ξέρουν ότι το πρόβλημα με το ένταλμα, προέκυψε από την ανεπάρκεια και τις παραλείψεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το ένταλμα τελικά εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι άνθρωποι θα πάρουν τα χρήματα τους.

Τώρα σε ότι αφορά την επαναλειτουργία του ΔΗΡΑΣ , τα επόμενα βήματα είναι η μεταφορά του σταθμού σε νέες εγκαταστάσεις και το νέο πρόγραμμα του σταθμού και η αλλαγή της φυσιογνωμίας του.

Ο ΔΗΡΑΣ θα επαναλειτουργήσει και θα είναι καλύτερος από πριν. Και δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες της Κω με μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Mε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα φτιάξουμε έναν παιδικό σταθμό σε δύο χρόνια.

-KOSNEWS24 : Μιλήσατε για κουκουλοφόρους αλλά και για το χαμηλό επίπεδο σχολιασμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε ορισμένα ΜΜΕ. Θα έπρεπε ίσως να γίνετε πιο συγκεκριμένος.

Με ενοχλεί το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου αλλά και του σχολιασμού. Η χυδαιότητα που κρύβεται πίσω από την ανωνυμία δεν ταιριάζει στην Κω.

Με ενοχλεί ακόμα περισσότερο όταν υβρίζονται πολιτικοί μου αντίπαλοι, από υποτιθέμενους υποστηρικτές μου. Κατά κύριο λόγο βέβαια ο οχετός έχει στόχο εμένα.

Πιστεύω ότι τα ίδια τα τοπικά ΜΜΕ πρέπει να βάλουν όρια και κανόνες. Να απομονώσουν τους κουκουλοφόρους και τους υβριστές που είναι μετρημένοι και ελάχιστοι. Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα και όχι εμπόριο χυδαιότητας.

-KOSNEWS24 : Πως κρίνετε τη στάση που κρατά η αντιπολίτευση απέναντι στη δημοτική αρχή;

Υπάρχουν καλές και κακές στιγμές. Δεν θέλω να κάνω γενικεύσεις, υπάρχουν παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο που διακρίνονται από συνέπεια όπως η παράταξη της κ.Μακρή.

Υπάρχει η παράταξη του κ.Παυλίδη ο οποίος προσπαθεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Εμείς προσπαθούμε να λειτουργούμε συνθετικά, θέλουμε να είναι ανοιχτός ο δίαυλος της επικοινωνίας και της συνεργασίας με όλες τις παρατάξεις. Είμαι στη διάθεση όλων, είτε των επικεφαλής των παρατάξεων είτε όλων των δημοτικών συμβούλων, προκειμένου να ακούσω τις προτάσεις, τις ιδέες και τις ανησυχίες τους.

Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούμε σε όλα. Στα μεγάλα όμως και στα σημαντικά , που αφορούν όλο το νησί, πρέπει να είμαστε ενωμένοι.

-KOSNEWS24 : Στις επόμενες εκλογές, το 2019, πιστεύετε ότι αντίπαλός σας θα είναι το Όραμα με υποψήφια δήμαρχο την κ.Ρούφα;

Αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει να προχωρήσουν δράσεις και έργα του Δήμου Κω, που θα βελτιώσουν την εικόνα του νησιού αλλά και την καθημερινότητα του δημότη. Το 2019 είναι πολύ μακριά. Αφού με ρωτάτε όμως δεν πιστεύω ότι θα φτάσει το Όραμα στις εκλογές του 2019 ούτε θα είναι  η κ.Ρούφα υποψήφια δήμαρχος.

-KOSNEWS24 : Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι οι φιλοδοξίες του Γιώργου Κυρίτση δεν εξαντλούνται στο Δήμο αλλά ότι στόχος του είναι να κατέβει υποψήφιος Βουλευτής. Ισχύει;

Όχι δεν ισχύει. Έχω τοποθετηθεί δημόσια και απορώ γιατί το επαναφέρουν κάποιοι.

Είναι πολύ μεγάλη τιμή να είσαι Δήμαρχος Κω, αυτή η τιμή δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στους πολίτες που με στήριξαν, με εμπιστεύθηκαν, μου έδειξαν και μου δείχνουν την αγάπη τους και την εκτίμηση τους. Σε όλους αυτούς οφείλω πολλά, πάρα πολλά.

Θέλω το Μάιο του 2019 να μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια και να είναι υπερήφανοι και ευχαριστημένοι για ότι κάναμε για το νησί μας.
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot