Menu
ΨΕΥΤΙΚΕΣ φήμες για σεισμό 3-5 στην Κω – ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Γ. Κυρίτση (ΒΙΝΤΕΟ)

ΨΕΥΤΙΚΕΣ φήμες για σεισμό…

Γ. Κυρίτσης: Αν ξέ...

Η Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας Ν. Αιγαίου συγχαίρει φορείς και πολίτες της Κω

Η Ενωση Αξιωματικών Αστυν…

Η Ενωση Αξιωματικών ...

Ανακοίνωση Ενορίας Αγίου Νικολάου πόλεως ΚΩ

Ανακοίνωση Ενορίας Αγίου …

Ἡ Ἐκκλησιαστική Ἐπιτ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΩ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡ…

Η Πρόεδρος και τα μέ...

Ομαλοποιείται η κατάσταση στην Κω - Τουρίστες κάνουν βόλτες στο νησί - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Ομαλοποιείται η κατάσταση…

Σε φυσιολογικούς ρυθ...

Η καλύτερη διαφήμιση: Στην Κω η βασιλική οικογένεια της Δανίας μετά τον σεισμό- Αποκλειστικές εικόνες

Η καλύτερη διαφήμιση: Στη…

Την Ελλάδα και συγκε...

Στη Ρόδο το ένα από τα δύο πεντάρια του ΤΖΟΚΕΡ

Στη Ρόδο το ένα από τα δύ…

Έναν τυχερό που στ...

Κανένα πρόβλημα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού - Μόνο μικρές υλικές ζημιές

Κανένα πρόβλημα στις αθλη…

Μόνο για μικρές υλικ...

Ασημένιος ο Σείτης στα 200μ. του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου

Ασημένιος ο Σείτης στα 20…

Λίγα 24ωρα μετά το χ...

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου συμπαρίσταται στους πληγέντες της Κω

Το Οικονομικό Επιμελητήρι…

Η επομένη της επίσκε...

Ανακοίνωση της Ενορίας Αγ. Παρασκευής πόλεως Κω

Ανακοίνωση της Ενορίας Αγ…

Ἡ Ἐκκλησιαστική Ἐπιτ...

Prev Next

Πόσο καλά σας ξέρει το facebook;

Πόσο καλά σας ξέρει το facebook;
jumbo-banner

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Stanford μέσω έρευνας και εξειδικευμένου ερωτηματολογίου διαπίστωσαν, πως ίσως τελικά το facebook να μπορεί να ψυχολογήσει το άτομο καλύτερα απ’ ότι κάνουν οι στενοί του φίλοι, η οικογένειά του ή ακόμα και το ίδιο το άτομο.

Το αξιοσημείωτο, αρχικά, είναι ότι, ενώ ο άνθρωπος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να έχει σωστή κρίση και να μπορεί να κάνει έξυπνη παρατήρηση των ανθρώπων γύρω του, με στόχο την επίτευξη καλύτερων σχέσεων, σε αυτό το κομμάτι έρχεται να κερδίσει το παιχνίδι ένα κοινωνικό δίκτυο ή πιο απλά οι υπολογιστές.
Αυτό πιθανότατα συμβαίνει, επειδή ένας υπολογιστής στερείται το φίλτρο της προκατάληψης και της μεροληψίας και έχει την ικανότητα και την απόσταση να κρίνει στεγνά και χωρίς παρεμβολές τη συμπεριφορά ενός ατόμου μας αναφέρει το clickatlife.gr.

Τα «likes» δεν είναι τυχαία κουμπιά
facebook-like-hearts

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι μελετητές διέδωσαν μέσω facebook ένα ερωτηματολόγιο, τα πορίσματα του οποίου είχαν στόχο να εντοπίσουν τα επίπεδα ειλικρίνειας, ευσυνειδησίας, εξωστρέφειας, ευχαρίστησης και νευρικότητας σε κάθε άτομο που συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο.
Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ένας αλγόριθμος που περιλάμβανε τα αποτελέσματα κάθε ατόμου, βάση των 5 προαναφερθέντων στοιχείων, αλλά και τα likes του κάθε ατόμου σε αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο σε τομείς που είχε δώσει πρόσβαση το ίδιο το άτομο.

Για την καλύτερη δε, σύνδεση των likes με τα πέντε χαρακτηριστικά προσωπικότητας, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν likes σε κοινές αναρτήσεις μεταξύ του δείγματος, ώστε να μπορούν να τα σχετιστούν με τα πορίσματα του ερωτηματολογίου. Όσο περισσότερα τα likes, τόσο πιο ακριβής ο αλγόριθμος και τα συμπεράσματά του.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα καταλήγει ότι με μόνο 10 likes, ο υπολογιστής ξεπερνάει σε ακρίβεια την κρίση ενός συναδέλφου του ατόμου, με 150 likes την άποψη της οικογένειας του ατόμου και με 300 likes, ξέρει καλύτερα το άτομο, ακόμα και από το σύντροφό του.
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι, το facebook μοιάζει να γνωρίζει τα άτομα και τις προτιμήσεις τους καλύτερα και από τα ίδια τα άτομα.
Εν ολίγοις, το δείγμα κλήθηκε να απαντήσει ερωτήσεις για την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει μέσα στην εβδομάδα
και την ικανοποίηση που νιώθει από τη δουλειά του.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα (από τις προσωπικές απαντήσεις του κάθε ατόμου και την εικόνα του υπολογιστή) αποδείχθηκε ότι το facebook ερμηνεύει καλύτερα τις συμπεριφορές του ατόμου, καθώς στερείται ενός βασικού παράγοντα αλλοίωσης, που είναι η τάση να ωραιοποιεί το άτομο την εικόνα του, δίνοντας, άθελά του, λάθος στοιχεία και αντιλαμβανόμενο διαφορετικά τις συνήθειές του.

Οι υπολογιστές και οι αλγόριθμοι δεν έχουν συναισθήματα
upologistis

Εν κατακλείδι, αν και τα αποτελέσματα εξέπληξαν και τους ίδιους τους ερευνητές η αλήθεια είναι ότι υπάρχει εξήγηση πίσω από αυτή την ακρίβειά τους. Κατ’ αρχάς, ένας υπολογιστής δεν ξεχνάει ποτέ και τίποτα, εν αντιθέσει με τον άνθρωπο που κρίνει τις καταστάσεις και τους ανθρώπους βάση κυρίως των πρόσφατων εμπειριών του. Ο υπολογιστής δίνει το ίδιο βάρος σε όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει, δεν έχει προσωπική ιστορία που να επηρεάζει την κρίση του, δεν κρίνει θετικά ή αρνητικά μια κίνηση και δεν συμπαθεί ή αντιπαθεί κανένα. Έχοντας γλιτώσει λοιπόν, από την υποκειμενικότητα της κρίσης μπορεί και βγάζει αντικειμενικά και λεπτομερειακά πορίσματα.

Ωστόσο, ένας υπολογιστής, όσο ακριβής και σχολαστικός και να είναι δε μπορεί να τα κάνει όλα. Δε μπορεί να «διαβάσει» τις γκριμάτσες ενός ατόμου, ούτε και να αισθανθεί αυτά που μπορεί να νιώσει κάποιος όταν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με ένα άτομο.
Επιπλέον, μια τέτοια έρευνα μπορεί να έχει δείγμα, μόνο, νεαρής ηλικίας (και όχι μεγαλύτερης), το οποίο κάνει εκτενή χρήση των κοινωνικών δικτύων.
Τέλος, η αλήθεια παραμένει και όσο ελλιπής και να είναι η κρίση ενός υπολογιστή, με τη βοήθεια ενός απλού αλγορίθμου μπορεί να βγάλει σωστά συμπεράσματα για το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου, καθώς είναι απαλλαγμένος από ιδέες και κουλτούρες απέναντι στο φύλο, την καταγωγή ή τη φυλή που ανήκει το άτομο, κρίνοντας το άτομο ως τέτοιο και μόνο.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός