Η Αθήνα πάει.. google: Έτοιμες οι εφαρμογές για εικονική περιήγηση στην πόλη και ποδηλάτες

Απρίλιος 16, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Εφαρμογές μέσω του Playstore της google που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επικεπτών της πρωτεύουσας διαθέτει πλέον ο Δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του έργου Radical που εστιάζει στην τόνωση και την υποστήριξη των πόλεων στην προσπάθειά τους να γίνουν πιο έξυπνες, τόσο μέσα από συγκεκριμένες υπηρεσίες όσο και με την πλατφόρμα του έργου. Το έργο Radical, ακολουθώντας την τάση οι πόλεις και τα συνεχώς αναπτυσσόμενα κοινωνικά οικοσυστήματά τους να βρίσκονται διαρκώς μπροστά σε νέες προκλήσεις προκειμένου να επιτύχουν ανταγωνιστικότητα μέσα από μια βιώσιμη αστική ανάπτυξη, δοκιμάζει πιλοτικά σε Αθήνα, Γένοβα, Ώρχους, Σανταντέρ, Ισσύ-λε-Μουλινώ και στην Περιφέρεια της Καντάβρια την ανάπτυξη υπηρεσιών και εφαρμογών μαζί με τους πολίτες.

Το οικοσύστημα της Αθήνας (Athens Living Lab), με υπεύθυνη υλοποίησης τη ΔΑΕΜ Α.Ε. (Εταιρεία Πληροφορικής του Δήμου Αθηναίων) εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου Radical (Μάρτιος 2013-Φεβρουάριος 2016) επικεντρώνοντας στη συν-δημιουργία μαζί με τους ενδιαφερόμενους πολίτες των δυο κινητών εφαρμογών, CycleSafe για την ποδηλατική ασφάλεια (Cycling Safety Improvement) και Athens Augmented Reality για την εικονική περιήγηση στα κτίρια ιστορικής σημασίας του Δήμου Αθηναίων (Augmented Reality in PoIs).

Η εφαρμογή CycleSafe δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα καταγραφής των διαδρομών τους, ώστε σταδιακά να μπορέσει ο Δήμος Αθηναίων να εξάγει και να αναλύσει στατιστικά δεδομένα που θα οδηγήσουν στην καταγραφή της συμπεριφοράς των ποδηλατών και θα υποστηρίξουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χρήση ή μη εξειδικευμένων υποδομών για την ποδηλατική ασφάλεια, όπως και τη δυνατότητα αποστολής αναφορών σχετικά με επικίνδυνα σημεία στην πόλη, αλλά και τέλος, την υποστήριξη των ποδηλατών στην καθημερινή επιλογή των διαδρομών τους βάσει καιρικών συνθηκών και κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η εφαρμογή Cyclesafe αναπτύχθηκε και για Android και για iOS κινητά, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες το Μάιο του 2015 και είναι διαθέσιμη στο Playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.radical_project.cyclesafe

Εικονικη περιήγηση σε ιστορικά κτήρια της Αθήνας

Η εφαρμογή Athens Augmented Reality (Athens AR-A tour of the Municipal buildings of historical importance) δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να βλέπουν πληροφορίες στο χάρτη για τα κτίρια αλλά και φωτογραφικό και άλλο οπτικό υλικό με τρόπο που να μεταφέρεται σε μια εικονική περιήγηση.

Η εφαρμογή Athens AR αναπτύχθηκε και για Android και για iOS κινητά, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες το Μάιο του 2015 και είναι διαθέσιμη στο Playstore: https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.radical_project.athens.athensar

Αλλά για να γίνει η πραγματικότητα η συν-δημιουργία των εφαρμογών αυτών λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, ως αποτέλεσμα της πιλοτικής λειτουργίας του έργου Radical στην Αθήνα, το οικοσύστημα, στη διάρκεια των τριών ετών του έργου, πραγματοποίησε επιτυχώς μια σειρά δραστηριοτήτων όπως συναντήσεις με έναν προς ένα τους συμμετέχοντες για να δημιουργηθεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη, μικρές ομάδες εργασίας για να ενδυναμωθεί η συμμετοχή αλλά και εργαστήρια ανταλλαγής ιδεών, καταγραφής απαιτήσεων και αναγκών. Σε τέσσερεις φάσεις προετοιμασίας και συν-δημιουργίας των εφαρμογών, συμμετείχε ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόμενων ατόμων και φορέων, το οποίο παρήγαγε πολύτιμα αποτελέσματα αλλά κυρίως αποτέλεσε μια κοινότητα καθημερινών ανθρώπων, επαγγελματιών, εκπροσώπων του Δήμου Αθηναίων κα με ενεργό συμμετοχή προς όφελός τους και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Πέρα από τη σημαντική συμμετοχική διαδικασία, μπορούμε να παραθέσουμε και επιπρόσθετα άυλα οφέλη από την πιλοτική λειτουργία του έργου, όπως για παράδειγμα η μεταφορά γνώσης σχετικά με το IoT (Internet of Things) που θα στηρίξει τις πολιτικές αποφάσεις του μέλλοντος.

Ιστοσελίδα έργου: http://www.radical-project.eu/

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot