Σπάνιες, ελληνικές ποικιλίες κρασιού ζωντανεύουν ξανά

Μάιος 30, 2015
jumbo-banner

Πιείτε στην υγειά σας με 2 κρασιά από τους Αμπελώνες Ζαχαριά, τα οποία φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο σπάνιες, ελληνικές ποικιλίες που είχαμε ξεχάσει.

Οι Αμπελώνες Ζαχαριά, μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές εταιρείες της περιοχής της Νεμέας αναφέρει το clickatlife.gr, έδιναν πάντα έμφαση στις ελληνικές και τοπικές ποικιλίες. Έμβλημά τους το πολυδυναμικό Αγιωργίτικο και το αρωματικό Μοσχοφίλερο, ποικιλίες από τις οποίες φτιάχνουν κρασιά που αποδίδουν τα γνήσια χαρακτηριστικά τους.

Τα τελευταία χρόνια οι Αμπελώνες Ζαχαριά έχουν εστιάσει στην μελέτη και αναβίωση σπάνιων και ξεχασμένων ελληνικών ποικιλιών. Ήδη, οι πρώτες προσπάθειες έχουν αποδώσει και πλέον τα δύο μονοποικιλιακά κρασιά εμπλουτίζουν τη πλούσια γκάμα της εταιρείας.

zaharias kidonitsaΣυγκεκριμένα, πρόκειται για τις σπάνιες ποικιλίες Σκλάβα και Κυδωνίτσα που καλλιεργούνται στους αμπελώνες Ζαχαριά και κυκλοφορούν τη σοδειά του 2014.

Η Σκλάβα είναι μια παλαιά λευκή ποικιλία που συνήθιζαν να καλλιεργούν στην περιοχή της Νεμέας διάσπαρτα μέσα στους αμπελώνες του Αγιωργίτικου. Το όνομά της φαίνεται ότι οφείλεται στην ικανότητα της ποικιλίας να προσαρμόζεται σε ξηρά και άγονα εδάφη. Πρώιμη και με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα, η ποικιλία Σκλάβα δίνει το ομώνυμο κρασί που χαρακτηρίζεται από λαμπερό χρώμα με γκριζωπές ανταύγειες. Διακρίνεται για την έντονη αρωματική του παλέτα όπου κυριαρχούν τα λευκόσαρκα φρούτα, τα άνθη εσπεριδοειδών και τα βότανα. Στο στόμα δίνει καλή αρμονία και ικανοποιητικό όγκο, με νότες αρωματικού τσαγιού στην επίγευση.

Η Κυδωνίτσα, σπάνια γηγενής ποικιλία της Πελοποννήσου, καλλιεργείται στους αμπελώνες Ζαχαριά και δίνει ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από λαμπερό κίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κυδωνιού, αχλαδιού και περγαμόντου τα οποία πλαισιώνουν εξαιρετικά το ισορροπημένο στόμα, με τη δροσιστική οξύτητα και τις νότες εσπεριδοειδών στην επίγευση.

Τα ξεχωριστά αυτά κρασιά των Αμπελώνων Ζαχαριά κυκλοφορούν σε περιορισμένη ποσότητα και θα τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και wine bars.
Αυτό το ξέρατε;

Αφού διαβάσατε για τις συγκεκριμένες ποικιλίες, δείτε ακόμη περισσότερα στοιχεία για το κρασί, που ίσως δεν γνωρίζατε:
1. Δεν είναι αλήθεια ότι το λευκό κρασί φτιάχνεται με λευκά σταφύλια και το κόκκινο με κόκκινα -αυτό θα ήταν πολύ απλό άλλωστε. Για να φτιαχτεί το λευκό κρασί, οι οινοποιοί χρησιμοποιούν το χυμό είτε ανοιχτόχρωμων, είτε σκουρόχρωμων σταφυλιών, ενώ για το κόκκινο και το rosé χρησιμοποιούν τη φλούδα μόνο των σκουρόχρωμων.

2. Το κόκκινο κρασί, όταν καταναλώνεται με μέτρο, προστατεύει τον οργανισμό μας από οξειδωτικούς παράγοντες, όπως ακριβώς η μπογιά αποτρέπει τη σκουριά από τα σιδερένια αντικείμενα. Συν τοις άλλοις, μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερίνης και τα πιο καλά κρασιά γι’ αυτή τη δουλειά είναι τα πιο καινούργια, από σταφύλια που καλλιεργούνται σε ζεστό και υγρό κλίμα, καθώς αυτά είναι που περιέχουν τα περισσότερα φλαβονοειδή στη φλούδα τους.

3. Αποφύγετε να παραγγείλετε το δεύτερο φθηνότερο κρασί, καθώς στα περισσότερα εστιατόρια για το κρασί αυτό ο εστιάτορας πληρώνει τα λιγότερα χρήματα. Γνωρίζοντας ότι οι πελάτες δεν θέλουν να χαλάσουν πολλά χρήματα, αλλά θέλουν να πιουν καλό κρασί, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων που βάζουν στη θέση της δεύτερης επιλογής ένα κρασί που τους κοστίζει πολύ λιγότερο και θα τους φέρει το μεγαλύτερο κέρδος, χωρίς να είναι απαραίτητα καλό. Ψάξτε καλύτερα στη λίστα και προτιμήστε κάποιο άλλο.
wine

4. Παρ’ όλο που από κρασί σε κρασί και από σταφύλι σε σταφύλι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, κατά μέσο όρο χρειάζονται 600 σταφύλια ή 8 τσαμπιά για ένα μπουκάλι κρασί.
5. Οι πιο ακριβοί αμπελώνες του κόσμου είναι στο Bordeaux της Γαλλίας, φτάνοντας τα €1,2 εκατομμύρια ανά 10 στρέμματα. Στο Chianti της Τοσκάνης η τιμή πέφτει στις €250.000.
Αν πάλι ανήκετε στους αρχάριους του είδους, δείτε πώς πρέπει να γίνει η μύησή σας στο κρασί με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Αυτά για τους Αμπελώνες Ζαχαρία αλλά και εμείς στην Κω έχουμε σπουδαίους Οινολόγους που μπορείτε να τους βρείτε πατώντας εδώ!

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot