Λύση στο Σκοπιανό μέχρι τέλος Ιουνίου το νέο αφήγημα του Τσίπρα

Μάιος 29, 2018
Κλίμα συμφωνίας στο Σκοπιανό διαμορφώνουν από χθες συντονισμένα οι κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων και μετά τη χθεσινή συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί εφόσον εξασφαλίσει τη χρήση erga omnes (δηλαδή χρήση κοινής σύνθετης ονομασίας στο εσωτερικό και εξωτερικό των Σκοπίων), ενώ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει φύγει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και συζητούνται πάλι οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί «Ανω Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» κ.λπ.
Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ είπε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου μπορεί να βρεθεί λύση, ενώ είναι πλέον παραπάνω από σαφές ότι αυτός είναι ο στόχος και των πιέσεων που ασκούνται από ΗΠΑ και Ε.Ε. Παράλληλα, το Μαξίμου αφήνει να διαρρεύσει ότι Τσίπρας και Ζάεφ είναι σε ανοικτή γραμμή, έχουν επικοινωνήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ημέρες και σύντομα θα κανονιστεί νέα συνάντηση μεταξύ τους.
Επισήμως η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι βρίσκεται τουλάχιστον ένα ακόμα νέο όνομα στο τραπέζι, πέραν αυτών που ήδη είναι γνωστά μέσα από τις προτάσεις Νίμιτς, ταβάνι ωστόσο για τις κυβερνητικές επιδιώξεις θεωρείται αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη ότι «προσδιορισμός μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη».
Στα Σκόπια ο κ. Ζάεφ εμφανίζεται να πιέζεται και να πιέζει για την επίτευξη της συμφωνίας, έχοντας σχεδόν εξαρτήσει το πολιτικό του μέλλον από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.
Στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ρισκάρει φέρνοντας μία συμφωνία με τα Σκόπια στη Βουλή, ελπίζοντας ότι με αυτήν την κίνηση θα καταφέρει να ανακατέψει την τράπουλα και να δημιουργήσει σύγχυση στους πολιτικούς του αντιπάλους. Στην τελική ευθεία προς τις επόμενες εκλογές, στον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκονται τόσο η συμφωνία με τους Θεσμούς για την οικονομία και την επόμενη ημέρα όσο και μία ενδεχόμενη λύση στο Σκοπιανό.
Μέσα σε αυτό το θριαμβολογικό κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ από τις Βρυξέλλες εντύπωση προκάλεσε διαρροή του Μαξίμου που έγινε χθες το μεσημέρι σύμφωνα με την οποία: «Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους. Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι. Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου».
«Ναι» σε όλα
Στο πεδίο της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, τα πράγματα δεν προχωρούν έτσι όπως τα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Οι υποχωρήσεις που απαίτησαν οι δανειστές ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συμπληρωματικό μνημόνιο δεν καλύπτουν το χάσμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για το χρέος, ενώ το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» δέχθηκε το τελειωτικό χτύπημα με την αποκάλυψη από την πλευρά της Κομισιόν του περιεχομένου του «επικαιροποιημένου μνημονίου» σε μία κρίσιμη φάση για την κυβέρνηση. Τα σημάδια ότι το κλίμα ανάμεσα στους Θεσμούς και την κυβέρνηση δεν είναι ειδυλλιακό, όπως το περιγράφουν κυβερνητικές πηγές το τελευταίο διάστημα, είναι πολλά.
– Η υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην απαίτηση των δανειστών να ξαναπεράσει ο νόμος Κατρούγκαλου από τη Βουλή, αυτή τη φορά με αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα για τις μειώσεις των συντάξεων από 1.1.2019, ώστε οι συνταξιούχοι να γνωρίζουν από πριν τι θα τους κόψει η κυβέρνηση.
– Η θορυβώδης απόρριψη των θεσμών του σχεδίου για τον ορισμό των γενικών διευθυντών στο Δημόσιο με… διαρροές για κομματισμό στο κράτος, αλλά και η απόρριψη στην πρόταση της υπουργού για να ανατεθεί η διαδικασία σε επιτροπή, που οι Θεσμοί κατάλαβαν ότι θα ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.
– Η υπογραφή του υπουργού Μεταφορών κ. Σπίρτζη σε διάταξη που θα λέει ότι κανείς δεν θα εξαιρείται από την πληρωμή των διοδίων, όπως ο ίδιος σχεδίαζε και είχε ανακοινώσει δημοσίως.
Το γεγονός ότι στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, όπως ανέμενε η κυβέρνηση, με την επόμενη συνεδρίαση στις 21 Ιουνίου να είναι πλέον πολύ κρίσιμη, αν και κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου να συζητηθεί η διευθέτηση χρέους, αν δεν υπάρξει συμφωνία στις 21 Ιουνίου.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν ότι επιζητούν πλέον την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, έστω και σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, καθώς γνωρίζουν ότι χωρίς τη συγκατάθεσή του οι αγορές θα παραμείνουν εξαιρετικά δύσπιστες έναντι της ελληνικής οικονομίας και τα επιτόκια δανεισμού θα είναι απαγορευτικά.
Από την άλλη πλευρά, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι αν το ΔΝΤ μείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου ενδεχομένως η κυβέρνηση θα έχει περισσότερη ελευθερία στην άσκηση οικονομικής πολιτικής και θα καταφέρει να μην εφαρμόσει μέτρα που έχει υπογράψει, είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Μαξίμου που γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα πράγματα αναγνωρίζουν ότι το ΔΝΤ, ακόμα και σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, θα έχει ισχυρή φωνή στο πρόγραμμα και τη δυνατότητα με μία θετική ή αρνητική έκθεση για την ελληνική οικονομία να επηρεάσει τα πράγματα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
eleftherostypos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot