arxiki selida

Το ελληνικό δράμα από το 2009 μέχρι σήμερα σε 20 ημερομηνίες - σταθμούς

Ιούνιος 26, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Εξι χρόνια κρίσης, 20 ημερομηνίες - σταθμοί. Η βρετανική εφημερίδα Guardian, παραθέτοντας τις 20 πιο σημαντικές στιγμές των τελευταίων ετών κάνει μια αναδρομή στο ελληνικό δράμα.

Αυτοί είναι:
19 Οκτωβρίου του 2009
Ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αποκαλύπτει το μεγάλο χάσμα στους ελληνικούς υπολογισμούς. Παραδέχεται ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο διπλάσιο από του υπολογισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή και θα φτάσει στο 12% του ΑΕΠ. Φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να χρεοκοπήσει από την αύξηση του χρέους της καθώς ο Πρωθυπουργός λέει ότι η οικονομία είναι στην εντατική.

8 Δεκεμβρίου του 2009
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβαθμίζει την ελληνική αξιολόγηση από «Α-» σε «ΒΒΒ+». Το κόστος δανεισμού αρχίζει να θυμίζει ανοδικό σπιράλ που έγινε χειρότερο μετά την αξιολόγηση από S&P and Moody’s αρχίζουν να δείχνουν ότι σύντομα θα κατατάξουν τα ελληνικά ομόλογα σε σκουπίδια

14 Δεκεμβρίου του 2009
Ο Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διασώσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Υποστηρίζει ότι η χώρα θα αξιοποιήσει την χειρότερη κρίση χρέους εδώ και δεκαετίες για να μεταμορφωθεί. Τα μέτρα λιτότητας οδηγούν σε απεργίες τους επερχόμενους μήνες.

23 Απριλίου του 2010
Με την οικονομία της να βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας, η Ελλάδα ζητά επισήμως πακέτο διάσωσης ύψους 45 δισ. ευρώ από την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Το άνευ προηγουμένου αίτημα από χώρα-μέλος της ευρωζώνης έρχεται μόλις δέκα ημέρες μετά τη συμφωνία για δάνεια εκτάκτου ανάγκης εν αναμονή. Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ παραδέχονται τα χρήματα είναι μόνο η αρχή για το τι θα χρειαστεί στη συνέχεια. Σύντομα ένα πακέτο αξίας 110 δισ. ευρώ θα συμφωνηθεί με την προϋπόθεση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

6 Μαΐου του 2010
Χολερικές σκηνές στο κοινοβούλιο και οργή στους δρόμους, καθώς η Ελλάδα εγκρίνει τα έκτακτα μέτρα λιτότητας που στοχεύουν να ξεκλειδωθεί το πακέτο βοήθειας πολλών δισ.ευρώ.

23 Ιουνίου του 2011
Η Ελλάδα ζητά νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 120 δισ. Ευρώ
Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν σε ένα «φρέσκο» πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, που ανέρχεται σε 120 δισ.ευρώ, συνοδευόμενο από περισσότερα μέτρα λιτότητας. ΤΟ νέο πακέτο δανείων είναι πιο υψηλό από τα 110 δισ.ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2010.

6 Νοεμβρίου του 2011
Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται από πρωθυπουργός και συγκροτείται κυβέρνηση συνεργασίας. Ακολουθούν έντοντες διαβουλεύσεις και ο Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, αναλαμβάνει πρωθυπουργός στις 10 του μηνός.

23 Ιανουαρίου του 2012
Εντοπίζονται 4.151 Έλληνες που κατηγορούνται για εκτεταμένη φοροδιαφυγή ύψους 15 δισ.ευρώ. Μεταξύ τους ο τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος και ο μπασκετμπωλίστας Μιχάλης Μισούνοφ

12 Μαρτίου του 2012
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογράφουν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισ.ευρώ, κάνοντας το σύνολο της συμφωνίας να φθάνει στα 240 δισ.ευρώ.
Η τελευταία συμφωνία διαπραγμάτευσης του χρέους έρχεται αφού η Ελλάδα «κουρεύει» τα χρέη της κατά περισσότερο από € 100 δισ.ευρώ με swap στα ιδιωτικά της ομόλογα για νέα, με λιγότερο από το μισό της ονομαστικής τους αξίας.

4 Απριλίου του 2012
Ένας συνταξιούχος αυτοκτονεί έξω από την ελληνική Βουλή
Το ανθρώπινο κόστος της οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται τραγικά καθώς ένας ηλικιωμένος άνδρας αυτοπυροβολήθηκε έξω από την Βουλή στην Αθήνα, αφήνοντας σημείωμα με το οποίο ανέφερε ότι δεν ήθελε να «κληρονομήσει» χρέη στο παιδί του.

20 Ιουνίου του 2012
Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναλαμβάνει καθήκοντα νέου πρωθυπουργού σε κυβέρνηση συνασπισμού και δεσμεύεται να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των πιστωτών. Στις εκλογές που προηγήθηκαν, τον Μάιο, εκατομμύρια ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τα κυρίαρχα κόμματα, οδεύοντας σε σκληροπυρηνικά αντιμνημονιακά.

26 Ιουλίου 2012
Ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, δηλώνει ότι το ευρώ είναι «μη αναστρέψιμο» και πως θα κάνει «ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την Ευρωζώνη ενωμένη». Το καλοκαίρι είχε έξαρση η - ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα - τουριστική βιομηχανία και οι επισκέφθηκαν τη χώρα προσωπικότητες του Χόλυγουντ συμπεριλαμβανομένων των Ρόμπερτ ντε Νίρο, Τομ Χανκς, Μπραντ Πιτ και Αντζελλίνα Τζολί.

13-26 Σεπτεμβρίου του 2012
Βίαια επεισόδια στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων 200 χιλιάδων ανθρώπων εναντίον της λιτότητας. Η ελληνική αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων καθώς διαδηλωτές πετούν πέτρες και μολότοφ αμαυρώνοντας μια κατά τα άλλα ειρηνική διαδήλωση.

27 Νοεμβρίου του 2012
Ο Σαμαράς, χαιρετίζει την «αναγέννηση» του έθνους, καθώς η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφωνούν να ξεκλειδώσει την αναμενόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα και να περικόψει 40 δισ ευρώ από το βουνό του χρέους της. Αλλά ο ηγέτης της μείζονος αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι μεταξύ εκείνων που προειδοποιούν ότι οι συνεχείς απαιτήσεις λιτότητας για την Ελλάδα θα συρρικνώσουν περαιτέρω την οικονομία.

5 Ιουνίου του 2013
Το ΔΝΤ παραδέχεται πως έκανε λάθος στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας.

9 Απριλίου του 2014
Η Ελλάδα πραγματοποιεί μια επιτυχή επιστροφή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν για την πρώτη πώληση κρατικών ομολόγων, από τότε που φούντωσε η κρίση στην ευρωζώνη.

29 Δεκεμβρίου 2014
Η Ελλάδα βυθίζεται σε νέα πολιτική κρίση καθώς αποτυγχάνει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο υποψήφιος Σταύρος Δήμας δεν κατάφερε να κερδίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές μέσα σε 30 ημέρες.

25 Ιανουαρίου του 2015
Το αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τις εκλογές με μια αποφασιστική διαφορά, αλλά όχι τόση ώστε να ανακηρυχθεί αυτοδύναμος. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέει ότι η νίκη του κόμματός του σηματοδοτεί τέλος στο «φαύλο κύκλο της λιτότητας».

Ο νέος πρωθυπουργός διορίζει ως υπουργό Οικονομικών τον ριζοσπάστη οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος περιέγραψε τα προγράμματα λιτότητας ως «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό». Ο Βαρουφάκης, γνωστός για τις εμφανίσεις του σε κυβερνητικές συνεδριάσεις πάνω σε μια μοτοσικλέτα και τα πολύχρωμα πουκάμισά του, προσελκύει γρήγορα την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης για κάτι περισσότερο από τις οικονομικές απόψεις του: Μετά τα ταξίδια του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις συναντήσεις του χωρίς γραβάτα με τους ομολόγους του.

2 Μαρτίου 2015
Οι φόβοι για χρεοκοπία ξυπνούν πάλι καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε από την ευρωζώνη, νέα παράταση του προγράμματος κατά 4 μήνες. Ο Τσίπρας υποκύπτει στις πιέσεις της γερμανικής ηγεσίας να παραμείνει προσκολλημένος στους γενικούς όρους του πακέτου διάσωσης.
Αλλά με ένα βαρύ πρόγραμμα για αποπληρωμές του χρέους κατά τους επόμενους μήνες, αυξάνεται ο φόβος ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, εκτός εάν οι διεθνείς πιστωτές της, απελευθερώσουν τα 7,2 δισ.ευρώ που απομένουν να αξιοποιηθούν από τα κεφάλαια διάσωσης.

24 – 30 Ιουνίου του 2015
Οι συζητήσεις για το χρέος εισέρχονται σε νέα, δραματική φάση. Η Ελλάδα κατάφερε να καθυστερήσει μεγάλες αποπληρωμές δόσεων στο ΔΝΤ αυτό το μήνα, με τη μέθοδο της ομαδοποίησης. Ετσι στις 30 Ιουνίου, οφείλει 1,6 δισ. ευρώ.

Μετά από ένα 25νθήμερο έντασης, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ έφυγαν από τις συνομιλίες και στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές να μην έχει υπάρξει καμία πρόοδος, οι ελπίδες εναποτίθενται πλέον στις μαραθώνιες συνομιλίες αυτή την εβδομάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια διάσωσης για την Ελλάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας στο τέλος του μήνα. Οι τραπεζικές καταθέσεις εξακολουθούν να φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα διατηρείται στη ζωή με στήριξη από την ΕΚΤ.
Πηγή: Guardian

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot