arxiki selida

Η τοποθέτηση του αντιδημάρχου Η. Σιφάκη για τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού

Νοέμβριος 08, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner
Ο ΕΦΤ δημιουργήθηκε το 2001 με πολλές ελπίδες για την Κω και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που απασχολούνται με τον τουρισμό και για χρόνια το μεγάλο άγχος τους ήταν να έχουν έναν οργανισμό που να εκπροσωπεί την Κω στις διεθνείς εκδηλώσεις τουρισμού αλλά και να χαράσσει την τουριστική προβολή που αξίζει στον 4ο ελληνικό τουριστικό προορισμό.
 
Η ελπιδοφόρα αυτή όμως κίνηση από τους τότε δημοτικούς άρχοντες, ταυτόχρονα με την δημιουργία του, υπονομεύτηκε, δημιουργώντας διάφορες αγκυλώσεις στην λειτουργία του, αλλά ακόμη περισσότερο στην οικονομική του ενίσχυση.
 
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπολειτουργεί για πάρα πολλά χρόνια αφού ούτε τους πόρους του διέθεταν, αλλά ούτε υπήρχε και η πολιτική βούληση να λειτουργήσει ο φορέας ως όφειλε και να αποδώσει στην Κοινωνία αυτά που εκείνη περίμενε.
 
Το 2007 οι τρείς τότε δήμαρχοι της Κω, βλέποντας το αδιέξοδο, είχαν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε μια προσπάθεια μετεξέλιξης του φορέα σε ένα διαδημοτικό όργανο το οποίο και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί ενώ υπήρχε και η βούληση να προσφέρει έργο. Η προσπάθεια τότε προσέκρουσε σε συγκεκριμένες αντιρρήσεις και αντιδράσεις και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με την αποχώρηση βέβαια του Δήμου της Κω.
 
Περνώντας στην Καλλικρατική εποχή των Δήμων, ο Δήμος της Κω τροποποιεί το καταστατικό του ΕΦΤ για ακόμα μία φορά, επιλέγει όμως να μην φροντίσει για την απρόσκοπτη και επαρκή χρηματοδότησή του ώστε επιτέλους να προσφέρει τα αναμενόμενα στην Κωακή Κοινωνία.
 
Αντιθέτως, ζήσαμε όλη την προηγούμενη περίοδο, την πλήρη απαξίωση του φορέα, κύρια από τον Πρόεδρό του (τον τέως Δήμαρχο) του οποίου βέβαια η θέση (και αποστροφή) για τον τουρισμό ήταν και παραμένει  γνωστή.
 
Τρεισήμισι  χρόνια απαξίωσης και υποβάθμισης ενός φορέα Τουρισμού (την στιγμή που ο κλάδος αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του Δήμου αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας) δεν είναι απλώς μεγάλο διάστημα κοι Συνάδελφοι. Είναι εγκληματικά μεγάλο διάστημα.
 
Σήμερα βέβαια, οι ίδιοι άνθρωποι που έθαψαν με τις επιλογές τους τον ΕΦΤ έρχονται να εγκαλέσουν εμάς ότι τον κλείνουμε και ταυτόχρονα να χύσουν κροκοδείλια δάκρυα για έναν φορέα του οποίου το ΔΣ έχουν συγκαλέσει μόνο 4 φορές στα 4 χρόνια εξουσίας τους.
 
Ξεχνούν ακόμη ότι η μοναδική χρήση του ΕΦΤ (και το μοναδικό προσόν που διαφήμιζαν ) ήταν η παράκαμψη του επιτρόπου και του ελέγχου των εξόδων λες και έκαναν κάτι παράνομο που έπρεπε να το συγκαλύψουν.
 
Όχι κοι συνάδελφοι. Τον ΕΦΤ δεν τον κλείνουμε εμείς! Κάποιοι άλλοι πριν από εμάς τον έκλεισαν και εμείς απλώς παραδίδουμε τα κλειδιά.
Τις τελευταίες ημέρες, χύθηκε μελάνι για αυτό το θέμα και θα πρέπει κάποια πράγματα να διευκρινιστούν.
 
Ο ΕΦΤ όλα τα χρόνια λειτουργίας του έχει δημιουργήσει χρέη. Το σύνολο των χρεών αυτών ανέρχεται όπως ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει στα 190 χιλιάδες ευρώ. Όποιος θέλει έχουμε εδώ και την ανάλυση και ενημέρωση του λογιστή.
 
Ορισμένα από αυτά τα χρέη, μπορεί να «ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ» από κάποιους  μη διεκδικούμενα, αλλά όπως ενημέρωσα και τα μέλη του ΔΣ του φορέα, κανένας δεν τα έχει χαρίσει εγγράφως. Δεν υπάρχει πουθενά ένα παραστατικό που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.
 
Που σημαίνει κοι Συνάδελφοι ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή γίνονται απαιτητά.
Που σημαίνει ότι κανένας μας δεν μπορεί να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη γιατί κανένας μας δεν θέλει να δεσμευθεί το ΑΦΜ του για χρέη που δημιουργήθηκαν 10 χρόνια πριν ή για χρέη που κάποιος, κάπου κάποτε (που τον έλεγαν και υπουργό) χάρισε στα λόγια 56 χιλιάδες ευρώ χρέος στον ΕΟΤ αλλά λογιστικά συνεχίζουν να υπάρχουν!
 
Θα πρέπει ακόμη να γνωρίζουμε ότι τα 3 τουλάχιστον χρόνια (για να μην αναφερθώ και στο παρελθόν ) ,που έγινε η τελευταία τροποποίηση του Καταστατικού, ο μοναδικός τακτικός χρηματοδότης ήταν ο Δήμος Κω, ενώ κανένας από τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς μέχρι σήμερα δεν έχει συνεισφέρει οικονομικά ως όφειλε εκ του καταστατικού, χωρίς όμως να επεκταθούμε περαιτέρω γιατί δεν είμαστε εδώ για απόδοση ευθυνών αλλά για να λύσουμε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την τοπική τουριστική κοινότητα και την τοπική κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια.
 
Επειδή κάποιοι συνάδελφοι λίγο πιο βιαστικοί προσέτρεξαν σε ανακοινώσεις περι εγκυρότητας της απόφασης, να τους ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε αδαείς, γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα κινηθούμε, άλλωστε έχουμε και τις υπηρεσίες του Δήμου που μας προσφέρουν τις πολύτιμες συμβουλές τους.
 
Στην Συνεδρίαση του ΕΦΤ την 31η Οκτωβρίου τα μέλη του ΔΣ πήραν την κατ’αρχήν ομόφωνη απόφαση  περί λύσης του Φορέα.
 
Η ομόφωνη αυτή απόφαση των φορέων έχει ήδη σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νισύρου καθώς και στα Διοικητικά Συμβούλια των επαγγελματικών φορέων για έγκριση ώστε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Φορέα να οριστικοποιηθεί η απόφαση αυτή και να ορισθεί από τα μέλη του ΔΣ του Φορέα ο Ορκωτός λογιστής.
 
Άρα λοιπόν μη βιάζεσται κύριοι συνάδελφοι και η διαδικασία έχει δρόμο ακόμη, όπως έχουμε και όλο τον καιρό να κρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα.
 
Κλείνοντας κοι Συνάδελφοι, θα προσθέσω ότι η απόφαση του Δ.Σ. για λύση της Αστικής Εταιρίας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα ΕΦΤ, ήταν ομόφωνη από τους φορείς που συμμετέχουν γιατί η κοινωνία μας πάει μπροστά και ο Δήμος πρέπει να δείχνει τον δρόμο, όχι να τον ακολουθεί.
Και ο Δήμος μας είναι αποφασισμένος να μην ακολουθεί, αλλά να ηγείται.
Είναι αποφασισμένος να επενδύσει στον τουρισμό και να λειτουργήσει με κανόνες σύγχρονου Marketing.
Να ενεργοποιήσει επιτέλους το τουριστικό Portal και τις δυνατότητες που μας δίνει το διαδύκτιο.
Να ακολουθήσει εξωστρεφή τουριστική πολιτική!
Να κάνει την παρουσία της Κω αισθητή σε όλα τα διεθνή τουριστικά γεγονότα και εκδηλώσεις.
Να επενδύσει στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού.
Να επενδύσει στην ενδυνάμωση της χαμηλής τουριστικής περιόδου και στην επιμήκυνση της.
Να ενημερώσει τον επισκέπτη που κάνει τις διακοπές του στην Κω για τον προορισμό δίνοντάς του κίνητρα να βγει από το ξενοδοχείο και να κυκλοφορήσει στην πόλη και στα χωριά, ενεργοποιώντας επιτέλους την έξυπνη εφαρμογή κινητών, από το ακριβοπληρωμένο portal τουρισμού που είναι εν υπνώσει.
Ακόμα όμως περισσότερο, είναι αποφασισμένος να εξασκήσει μια επιθετική πολιτική προσέλκυσης εταιριών χαμηλού κόστους.
 
Όλα αυτά όμως μην μπορώντας να διασφαλιστούν από τον ΕΦΤ με την μέχρι σήμερα λειτουργία του, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει μπροστά, λαμβάνοντας την απόφαση αποχώρησης του Δήμου της Κω από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αστικής Εταιρίας « Ενιαίος Φορέας Τουρισμού Κω-Νισύρου», ενώ ταυτόχρονα να αποφασίσει την λύση της Εταιρίας και τον Ορισμό Ορκωτού Λογιστή ώς εκκαθαριστή.  
 
Ο Δήμος της Κω προχωρά στη διερεύνηση και στις απαραίτητες επαφές για την δημιουργία ενός φορέα Τουρισμού με μεικτή και επαρκή χρηματοδότηση, ενώ σήμερα κιόλας, προχωράμε στην δημιουργία Επιτροπής Τουρισμού ώστε να μην χαθεί ούτε μία μέρα από την προβολή της Κω
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot