«Λάστιχο» το 30% των e-αποδείξεων - «Κόβουν - ράβουν» με διάφορα... τρικ

Νοέμβριος 13, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Μετά την κατακραυγή του κόσμου το ΥΠΟΙΚ είναι έτοιμο να κάνει πίσω σε βασικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και λίγες μέρες.

Στελέχη του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες προσανατολίζονται σε αλλαγές σε δύο σημαντικές διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου. Η πρώτη είναι η διάταξη που προβλέπει έκπτωση του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων από τον φόρο εισοδήματος και η υποχρέωση κάλυψης ποσοστού έως 30% του ετησίου ατομικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές.

Αιτία για τις τροποποιήσεις είναι το πλήθος αρνητικών σχολίων που έχουν κάνει χρήστες στη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει τα εξής σημεία του φορολογικού νομοσχεδίου:

α) Την διάταξη σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα ισχύει το δικαίωμα έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος του 40% της δαπάνης για ανακαίνιση κτισμάτων δεν θα ισχύει ταυτόχρονα και η μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα λόγω αυτόματης -άνευ δικαιολογητικών- έκπτωσης δαπάνης για επισκευή και συντήρηση κτισμάτων, την οποία προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 39). Η παράγραφος αυτή εξετάζεται να τροποποιηθεί προκειμένου να μην εκληφθεί ως αντικίνητρο για την υπαγωγή στην κυρίως ρύθμιση της έκπτωσης του 40% της δαπάνης ανακαίνισης.

β) Και την διάταξη που καθορίζει ποιο ακριβώς ποσό εισοδήματος θα λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του ποσοστού 30% που είναι υποχρεωτικό να γίνεται με e-αποδείξεις. Ουσιαστικά, επανεξετάζεται η βάση υπολογισμού του ποσοστού και όχι το ίδιο το ποσοστό του 30% που φαίνεται να έχει κλειδώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται το ενδεχόμενο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους φορολογούμενους ή οι δαπάνες για διατροφή να περιλαμβάνονται μαζί με τα έξοδα για δάνεια, φόρους και ενοίκια στο άθροισμα δαπανών, το οποίο αν υπερβαίνει το 60% του εισοδήματος θα «ρίχνει» το ποσοστό των ηλεκτρονικών πληρωμών από το 30% στο 20% του εισοδήματος.

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot