«Κόκκινα» δάνεια: Τώρα στήνουν Γραμματεία για τη διαχείρισή τους

Ιανουάριος 28, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας υπηρεσίας - Θα παρέχει οικονομικές και νομικές συμβουλές - Θα λειτουργήσει δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης - Θα προσλάβει και 120 άτομα ενώ άλλοι 100 θα τοποθετηθούν με μετατάξεις

Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης «κόκκινων» δανείων συγκροτεί η κυβέρνηση μετά την τραγική διάσταση που έχουν λάβει τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, τα οποία, με τα νέα νομοθετικά μέτρα, οδηγούν στο σφυρί την περιουσία φορολογουμένων που πάλεψαν μια ζωή για να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα κεραμίδι.

Στο τιμόνι της νέας Γραμματείας θα τοποθετηθεί ειδικός γραμματέας με αρμοδιότητες και αποδοχές ανάλογες με αυτές του γενικού γραμματέα υπουργείου, ενώ για να λειτουργήσει ο νέος φορέας θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις, μετατάξεις και αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Το έργο της Ειδικής Γραμματείας


Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε γενικές γραμμές θα συμβουλεύει τους «κόκκινους» -και μη- δανειολήπτες για θέματα διαχείρισης οφειλών τους προς τις τράπεζες και θα έχει τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Ειδικότερα, η νέα Ειδική Γραμματεία:

■ θα συμβάλει στην οργάνωση ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού αποτελεσματικής διαχείρισης των ιδιωτικών «κόκκινων» δανείων,
■ θα αναπτύξει ένα πλήρες ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους στο οποίο θα καταγράφεται και θα επεξεργάζεται ό,τι σχετίζεται με τα ιδιωτικά δάνεια,
■ θα έχει την ευθύνη λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου (help desk) για την άμεση εξυπηρέτηση των δανειοληπτών και όσων ενδιαφέρονται να λάβουν δάνειο,
■ θα λειτουργήσει δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης το οποίο θα παρέχει οικονομικές και νομικές συμβουλές για τη λήψη δανείων αλλά και σε όσους έχουν λάβει ήδη δάνεια, ανεξάρτητα εάν είναι δάνεια νοικοκυριών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ.
■ θα δημιουργήσει ιστοσελίδα που θα παρέχει οδηγίες για τη συμπλήρωση αιτήσεων προς τις τράπεζες και τους άλλους κρατικούς φορείς, ενώ θα παρέχει πληροφορίες στους οφειλέτες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους,
■ θα προτείνει τη βελτίωση της νομοθεσίας που ρυθμίζει την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και θα εισηγείται νομοθετικά μέτρα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ),
■ θα υποβάλλει προτάσεις για την αντιμετώπιση των καθυστερούμενων δανείων και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την αγορά ακινήτων,
■ θα συντονίζει το έργο των εμπλεκόμενων κρατικών φορέων και των συναρμόδιων υπουργείων και του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Η στελέχωση


Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία και υπάγεται στο ΚΥΣΔΙΧ. Της νέας Γραμματείας θα προΐσταται ειδικός γραμματέας με διετή θητεία η οποία μπορεί να ανανεώνεται και θα εφαρμόζονται γι’ αυτόν οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις (και αποδοχές) που ισχύουν για τους ειδικούς γραμματείς των υπουργείων. Διετής θα είναι και η θητεία του αναπληρωτή ειδικού γραμματέα, η οποία και αυτή μπορεί να ανανεωθεί. Ο ειδικός γραμματέας θα διορίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού και των υπουργών που συμμετέχουν στο ΚΥΣΔΙΧ, ενώ προϋπόθεση διορισμού είναι η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος. Για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της νέας Ειδικής Γραμματείας, τόσο της κεντρικής υπηρεσίας όσο και των Κέντρων Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών, απαιτούνται 225 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων.

Για την κάλυψη των 100 οργανικών θέσεων θα πραγματοποιηθούν αποσπάσεις και μετατάξεις μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα. Οι μετατάξεις και αποσπάσεις θα γίνονται κατ’ εξαίρεση, δηλαδή χωρίς να απαιτείται προηγούμενη απόφαση ή σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων. Αντίθετα, οι προβλεπόμενες 120 οργανικές θέσεις των Κέντρων Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών θα καλυφθούν με προσλήψεις προσωπικού (συμβάσεις ορισμένου χρόνου) και οι 4 προβλεπόμενες θέσεις νομικών συνεργατών θα καλυφθούν με την πρόσληψη δικηγόρων. Ακόμη προβλέπεται η χρησιμοποίηση ειδικών εμπειρογνωμόνων, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η εργασιακή σχέση που θα έχουν με τη νέα Ειδική Γραμματεία. Πανελλαδικά θα συσταθούν 30 Κέντρα Ενημέρωσης-Υποστήριξης Δανειοληπτών, εκ των οποίων τα 4 θα είναι στην Αττική, τα 2 στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε διάφορους νομούς της χώρας.

Γραφειοκρατική δυστοκία


Πάντως, η πρώτη κυβερνητική προσπάθεια για να συσταθεί η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους απέτυχε. Και αυτό γιατί το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε στους συναρμόδιους υπουργούς το Προεδρικό Διάταγμα που προέβλεπε τους κανόνες οργάνωσης λειτουργίας και τις αρμοδιότητες τής υπό σύσταση νέας Ειδικής Γραμματείας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επέστρεψαν το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί «ξέχασαν» να περιλάβουν την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ). Η έκθεση αυτή απεικονίζει το ύψος της δαπάνης που προκαλεί η εφαρμογή στην πράξη του επίμαχου Διατάγματος σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Η ύπαρξη της έκθεσης του ΓΛΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για να μπορεί το ΣτΕ να προχωρήσει στη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του επίμαχου Διατάγματος. Ετσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας έδωσαν προθεσμία ενός μηνός στην κυβέρνηση να προσκομίσει τη σχετική έκθεση του ΓΛΚ για να μπορέσουν να προχωρήσουν στη νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος.

Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος, σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν επιστρέψει η κυβέρνηση το επίμαχο Διάταγμα στο ΣτΕ με την απαιτούμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μέσα σε 30 ημέρες, η γραμματεία του δικαστηρίου, χωρίς άλλο, θα επιστρέψει το επίμαχο σχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

protothema.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot