Σύνοδος κορυφής ΕΕ: Προς ναυάγιο για μεταναστευτικό

Σεπτέμβριος 19, 2018 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Η διήμερη άτυπη σύνοδος κορυφής της ΕΕ, απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουργκ, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε καμία πρόοδο σε σχέση με τα ζητήματα της μετανάστευσης, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και των προσφύγων, ενώ σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται και η μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, που ενδιαφέρει άμεσα τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία).
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος εν όψει της συνόδου στο Σάλτσμπουργκ. Μάλιστα, ενδεικτικό της έλλειψης προόδου είναι και το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν μετά τη συνεδρίαση γραπτές δηλώσεις.
Το μόνο θέμα στο οποίο αναμένεται συμφωνία, αλλά σε σχέση με τη διαδικασία και όχι την ουσία, είναι η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο για το brexit. Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και τον καθορισμό της μελλοντικής του σχέσης με την Ε.Ε. θα ληφθούν στην καλύτερη περίπτωση στη διάρκεια της συνάντησης του Νοεμβρίου.
Σε σχέση με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαίωσε χθες στις Βρυξέλλες την ύπαρξη σημαντικών διαφωνιών σε όλα τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι, όπως η ενίσχυση του FRONTEX με βάση την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προβλέπει την αύξηση του προσωπικού του οργανισμού σε 10.000 καθώς και την ενίσχυση της υποδομής του. Οι διαφωνίες στο συγκεκριμένο θέμα έχουν να κάνουν περισσότερο με τις εκτελεστικές εξουσίες που προτείνεται να ανατεθούν στο FRONTEX. Διαφωνίες υπάρχουν και σε σχέση με τις προτεινόμενες από την Κομισιόν πλατφόρμες εκτός Ε.Ε., στις οποίες θα μεταφέρονται οι υποψήφιοι πρόσφυγες που συλλέγονται στη θάλασσα.
Για τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, θέμα που «καίει» την Ελλάδα και την Ιταλία, όπως αποκάλυψε ο ίδιος αξιωματούχος, οι διαβουλεύσεις που έκανε τις προηγούμενες βδομάδες με όλες τις χώρες ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς με στόχο η Αυστριακή Προεδρία να παρουσιάσει μια συνολική συμβιβαστική πρόταση δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα.
Χωρίς μεταρρύθμιση του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των προσφυγικών βαρών μεταξύ των κρατών μελών, οι χώρες της πρώτης γραμμής θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό συνεχή πίεση, κάτι που αυξάνει και την πολιτική ένταση και αυτό φαίνεται από τις αντιδράσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Η επίτευξη συμφωνίας προσκρούει κυρίως στη στάση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, κυρίως της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες αρνούνται κάθε αλληλεγγύη στο προσφυγικό. Μάλιστα, το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες εναντίον των δύο χωρών για παραβίαση του κράτους δικαίου κάνει ακόμη πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στο προσφυγικό.
Για το brexit που συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, οι συζητήσεις απόψε και αύριο στο Σάλτσμπουργκ θα επικεντρωθούν σε τρία ζητήματα. Το πρώτο είναι η αναζήτηση μιας κοινής προσέγγισης των «27» για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το δεύτερο είναι η συζήτηση για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων και σε σχέση με αυτό θα προτείνει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για τον Νοέμβριο, κάτι που αναμένεται να γίνει δεκτό. Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με το ιρλανδικό και τον μηχανισμό που θα διατηρήσει τα μαλακά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας κράτους μέλους και της Βόρειας Ιρλανδίας (βρετανικής επικράτειας) μετά το brexit.
Ο κ. Τουσκ αναγνωρίζει στην επιστολή του ότι η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ένα πιθανό σενάριο και για τον λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν με υπευθυνότητα ώστε να αποφευχθεί, όπως τονίζει, μια καταστροφή.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot