Menu
Ο μόνος που φοβάται και τρέμει είναι ο κος Κυρίτσης που κωλυσιεργεί τον έλεγχο της ΒΙΜΕΛ επί τρία χρόνια…

Ο μόνος που φοβάται και τ…

Είμαστε ξεκάθαροι ...

Συγκέντρωση σχολικών ειδών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Συγκέντρωση σχολικών ειδώ…

Ενόψει της νέας σχ...

Έκτακτο: Επισπεύδεται η ανακοίνωση των βάσεων

Έκτακτο: Επισπεύδεται η α…

Αύριο, Πέμπτη, θα αν...

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ  “Τα υπολείμματα του Οράματος, που έχουν αφήσει τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στη ΒΙΜΕΛ, τρέμουν τον έλεγχο του ορκωτού λογιστή”

ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ “Τα υπολε…

Από τη δημοτική πα...

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΥ (βίντεο)

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΚΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΤ…

Μία μεγάλη φώκια εντ...

Εχθρική πράξη προς τα νησιά, η διαρκής στοχοποίησή τους, επισήμανε ο Περιφερειάρχης στον Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων

Εχθρική πράξη προς τα νησ…

Πάγιο αίτημα της Π...

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την 24-08-2017 ημέρα Πέμπτη - Δείτε Πού

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικο…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Στον Εθνικό Πειραιώς ο Χατζηνικολάου

Στον Εθνικό Πειραιώς ο Χα…

Με την φανέλα του ...

«Ερωτόκριτος in Blues» την Παρασκευή 25 Αυγούστου

«Ερωτόκριτος in Blues» τη…

Στο πλαίσιο των Πολι...

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος ερμηνεύει το "ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ" - Απολαύστε τον! (βίντεο)

Ο Κώος Αντώνης Κουτσούρος…

O Αντώνης Κουτσούρος...

Ισχυρό δίχτυ προστασίας προς τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού των μικρών νησιών, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ισχυρό δίχτυ προστασίας π…

Πρόσκληση για έντα...

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚΟΛΑΚΗ”: ΧΡΥΣΕΣ ΛΙΡΕΣ... 1.200 ΕΥΡΏ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ “ΠΑΣΣΑΝΙΚ…

Τυχερός παίκτης το...

Prev Next

400 Ελληνες με 223 offshore στα «Panama Papers»

400 Ελληνες με 223 offshore στα «Panama Papers»
jumbo-banner
Και εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, έμελλε να έρθουν στο φως κι άλλα... πολλά και συγκλονιστικά, κατηγοριοποιημένα μάλιστα και οργανωμένα έτσι ώστε να μπορεί να τα μελετήσει ο καθένας στον υπολογιστή του.

Αχανής γεωγραφικά και πολυπληθής πέρα από κάθε φαντασία ως προς τον αριθμό των εμπλεκομένων, ο σκοτεινός κόσμος των υπεράκτιων (offshore) εταιρειών που περιστρέφεται γύρω από τον Παναμά και το δικηγορικό γραφείο «Mossack Fonseca» έμελλε να επιστρέψει χθες στο φως της δημοσιότητας λαμβάνοντας νέες, ακόμη πιο συγκλονιστικές διαστάσεις, που πλέον αγγίζουν και την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας (ή μάλλον εμβαθύνοντας) στον δρόμο των αποκαλύψεων που ξεκίνησε με τα «Panama Papers», η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε χθες στη δημοσιότητα μια βάση δεδομένων με... αποδείξεις και ονόματα για σχεδόν 214.000 offshore εταιρείες που συστάθηκαν σε 21 διαφορετικούς φορολογικούς παραδείσους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία, που προέρχονται από την απύθμενη δεξαμενή των «Panama Papers», βρίσκονται πλέον «φάτσα κάρτα» στο Διαδίκτυο (συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση offshoreleaks.icij.org), χωρισμένα σε κατηγορίες και προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος μπορεί μάλιστα να καταδυθεί στον σκοτεινό κόσμο των «offshore» προχωρώντας σε σχετικές online αναζητήσεις με βάση λέξεις-κλειδιά (με κριτήρια όπως για παράδειγμα η επωνυμία της εταιρείας, η χώρα από την οποία αυτή «προέρχεται», ο φορολογικός παράδεισος στον οποίο αυτή βρήκε καταφύγιο κ.ά.).

Στην εν λόγω βάση δεδομένων μπορεί κανείς μάλιστα να βρει πλέον και πολλές... ελληνικές πτυχές. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγοντας τη λέξη «Greece» στην πτυσσόμενη μπάρα αναζήτησης με τις χώρες στον ιστότοπο offshoreleaks.icij.org εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη στοιχεία για: 223 υπεράκτιες εταιρείες (offshore entities) με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων-στελεχών (officers), 77 μεσάζοντες-intermediaries (κυρίως δικηγορικά γραφεία) και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα. Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι ωστόσο τα αποτέλεσμα της αναζήτησης εάν επιλέξει κανείς τη λέξη «Cyprus», καθώς υπό τη σκέπη της Κύπρου εμφανίζονται... 6.374 υπεράκτιες εταιρείες, 3.678 δικαιούχοι-στελέχη εταιρειών, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, οι περισσότερες σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Διευκρίνιση
Η ίδια η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) φροντίζει πάντως να υπογραμμίσει ότι όσοι τυχαίνει να φιγουράρουν στις συγκεκριμένες λίστες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η σύσταση υπεράκτιων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους μπορεί να μην είναι η πιο ηθική επιλογή, ειδικά σε καιρούς οικονομικής κρίσης όπως οι σημερινοί, αλλά είναι νόμιμη σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Ο σκοτεινός κόσμος των υπεράκτιων εταιρειών που περιστρέφεται γύρω από το δικηγορικό γραφείο «Mossack Fonseca» επέστρεψε χθες στο φως της δημοσιότητας λαμβάνοντας νέες διαστάσεις, που πλέον αγγίζουν και την Ελλάδα

Ο σκοτεινός κόσμος των υπεράκτιων εταιρειών που περιστρέφεται γύρω από το δικηγορικό γραφείο «Mossack Fonseca» επέστρεψε χθες στο φως της δημοσιότητας λαμβάνοντας νέες διαστάσεις, που πλέον αγγίζουν κ
Ο όγκος των δεδομένων είναι πάντως τεράστιος, καθώς υπάρχουν στοιχεία για συνολικά σχεδόν 320.000 υπεράκτιες οντότητες με απολήξεις και διασυνδέσεις σε περισσότερες από συνολικά 200 χώρες. Ως εκ τούτου δεν είναι υπερβολή αυτό που υποστηρίζουν ήδη από χθες βράδυ πολλοί ανά την υφήλιο, ότι δηλαδή θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να βγουν στο φως όλες οι πραγματικές αποκαλύψεις μέσα από την εν λόγω λίστα με τα δεδομένα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ethnos.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός