Ορδές ξένων τζιχαντιστών από 80 χώρες προς Ιράκ-Συρία

Οκτώβριος 31, 2014
jumbo-banner
Για μια «άνευ προηγουμένου κλίμακας» μετακίνηση «φαν» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις δύο χώρες της δραστηριότητάς τους, το Ιράκ και τη Συρία, κάνει άνει λόγο έκθεση – σοκ του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν ταξιδέψει τον τελευταίο καιρό στο Ιράκ και τη Συρία από 80 χώρες, πολλές από τις οποίες μάλιστα μέχρι πρόσφατα δεν εντάσσονταν καν στον παγκόσμιο «χάρτη της τρομοκρατίας». Σκοπός του ταξιδιού να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο, σύμφωνα με την έκθεση είδε τις «μετοχές» του να ανεβαίνουν ανάμεσα στους θιασώτες του εξτρεμισμού μετά την παρακμή της Αλ Κάιντα και το θάνατο του ηγέτη της, Οσάμα Μπιν Λάντεν.
 
Στην έκθεση εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο η παρηκμασμένη πλέον Αλ Κάιντα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι θα επωφεληθεί από τη νέα κατάσταση.
Με τα έσοδά της μόνο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου να υπολογίζεται στο 1 εκατ. δολάρια ημερησίως, το Ισλαμικό Κράτος υπολογίζεται ότι ελέγχει στο Ιράκ και τη Συρία εκτάσεις όπου ζουν μεταξύ πέντε και έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, όσο δηλαδή ο πληθυσμός της Φινλανδίας, ενώ μια εξαιρετικά μεγάλη πηγή εσόδων για την οργάνωση είναι τα λύτρα από τις απαγωγές.

«Θα νικήσουμε παρά τον παγκόσμιο συνασπισμό» γράφει η διαφήμιση στους δρόμους της Ράγκας, μιας συριακής πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Θα νικήσουμε παρά τον παγκόσμιο συνασπισμό» γράφει η διαφήμιση στους δρόμους της Ράγκας, μιας συριακής πόλης που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Επισημαίνεται δε ότι οι οικογένειες αμερικανών ομήρων, ανάμεσα στις οποίες εκείνη του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που απαγχονίστηκε από τους τζιχαντιστές, έχουν επικρίνει την τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης να απαγορεύει την απόδοση λίτρων στο Ισλαμικό Κράτος, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα έδινε κίνητρο στους τζιχαντιστές να προβαίνουν σε περισσότερες απαγωγές.
 
Αν και η έκθεση δεν κατονομάζει τις χώρες απ' όπου προσέρχονται οι ξένοι τζιχαντιστές, χώρες όπως η Γαλλία, οι Μαλδίβες, η Χιλή και η Νορβηγία έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν ως χώρες καταγωγής μερικών από τους ξένους τζιχαντιστές. Πάνω από 500 Βρετανοί πολεμούν στην ISIS από το 2011.
Πηγή: Guardian

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot