Γερμανία: Η συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας δεν αφορά πρόσφυγες ήδη στην Ελλάδα

Μάρτιος 12, 2016
jumbo-banner

Η συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας δεν αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είναι ήδη σε ευρωπαϊκό έδαφος, επιβεβαιώνει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Υπολογίζεται ότι 42.253 πρόσφυγες βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης

Όπως κατέστησε σαφές ο κ.Ζάιμπερτ, η τουρκική πρόταση επανεισδοχής θα αφορά όσους έλθουν στην Ελλάδα μετά τη συμφωνία. Για το λόγο αυτό το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στη στήριξη προς την Αθήνα «για να μπορεί να προσφερθεί σε σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα». Όπως επισήμανε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε «μεγάλο θέμα» η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα».

«Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μία πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση» πρόσθεσε

Απαντώντας σε ερώτηση εάν, από την στιγμή που θα ισχύει η συμφωνία όσοι βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος μπορούν να ελπίζουν σε κάποια «ειδική ρύθμιση» όσον αφορά την διαδικασία ασύλου, δήλωσε: «Πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης -της οποίας τα βασικά σημεία έχουμε χαιρετίσει- ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

«Η Ειδομένη δεν είναι Βουδαπέστη»

Απαντώντας στο αν θα μπορούσε να συγκριθεί η κατάσταση στην Ειδομένη με αυτήν στη Βουδαπέστη το περασμένο καλοκαίρι, όπου χιλιάδες προσφυγες προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο για Γερμανία, ο κ.Ζάμπερτ απάντησε: «Δεν μπορούν να συγκριθούν (Ειδομένη και Βουδαπέστη). Στην Βουδαπέστη το θέμα ήταν να αποτραπεί μια σοβαρή ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση, η οποία είχε δημιουργηθεί, διότι η Ουγγαρία δεν κατέβαλε προσπάθεια να βοηθήσει ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αλλά τους εμπόδιζε να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα εισιτήρια τρένου που ήδη είχαν αγοράσει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η Ελλάδα είναι πρόθυμη και -χάρη στην ευρωπαϊκή στήριξη- όλο και περισσότερο σε θέση να βοηθήσει τους πρόσφυγες» δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της». Αναφέρθηκε δε σε καταλύματα που δημιούργησε η Ελλάδα, για τα οποία θα λάβει ευρωπαϊκή στήριξη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot