Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ: Τελεσίγραφο 3 μηνών για το Προσφυγικό

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ: Τελεσίγραφο 3 μηνών για το Προσφυγικό
jumbo-banner

Πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του Προσφυγικού αναγνωρίζουν οι Βρυξέλλες και δίνουν διορία τριών μηνών για την υλοποίηση των μέτρων και των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η Eπιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών-μελών της ΕΕ υιοθέτησε χθες την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η Ελλάδα καλείται να λάβει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Αν μετά την πάροδο των τριών μηνών κριθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η χώρα μας απειλείται με επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για δύο χρόνια.

Κι όλα αυτά παρά τη σημαντική πρόοδο που καταγράφει η έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα, τόσο όσον αφορά τη δημιουργία των hotspots στα ελληνικά νησιά όσο και στην καταγραφή και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών. Κύκλοι της Επιτροπής, μάλιστα, εξέφραζαν ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει αναλάβει ο ελληνικός στρατός την κατασκευή των hotspots, εκτιμώντας ότι θα είναι όλα έτοιμα ως το τέλος του μήνα.

Ποσοστά καταγραφής
Eνδεικτικά το ποσοστό των μεταναστών από τους οποίους έχουν ληφθεί δακτυλικά αποτυπώματα έχει αυξηθεί από 8% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 78% τον Ιανουάριο 2016. Παράλληλα, εκτιμάται ότι από τη στιγμή που θα είναι πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα τα hotspots, θα υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής 11.000 ατόμων ημερησίως.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι, παρά τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, σήμερα τα πράγματα στην Ελλάδα προχωράνε πολύ πιο γρήγορα και εκτίμησε ότι η όλη κατάσταση θα έχει βελτιωθεί μέσα σε έναν μήνα.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο απομάκρυνσης μιας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, ο Δ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Υπογράμμισε, όμως ότι όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώνουν τις ευθύνες που ανέλαβαν.

Σχετικά με το θέμα της μετεγκατάστασης, ο Δ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι μόλις 497 μετανάστες έχουν μετεγκατασταθεί ως τώρα από την Ελλάδα και την Ιταλία, και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουν άμεσα τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με βάση τις πρόσφατες συμφωνίες.

Οσον αφορά τη συμφωνία περί μετεγκατάστασης από την Ελλάδα 66.400 προσφύγων, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η διαδικασία μέχρι σήμερα είναι αργή, καθώς έχουν γίνει μόνο 218 μετεγκαταστάσεις. Μόνο 15 κράτη-μέλη προσέφεραν στην Ελλάδα συνολικά 1.081 θέσεις για μετεγκατάσταση.

Οσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες, ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα εξαφανίζονται». Για τον λόγο αυτό, είπε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν επαρκείς θέσεις σε κλειστά κέντρα γι’ αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ και στη συνέχεια να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

Συστάσεις
Παράθυρο για τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό έδαφος ανοίγουν οι συστάσεις της Κομισιόν για σταδιακή επανενεργοποίηση της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεκινήσουν εκ νέου οι διαδικασίες επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ προς τη χώρα μας. Οι σχετικές διατάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σύσταση προς την Ελλάδα σχετικά με τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει της σταδιακής επανέναρξης μεταφορών, βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου», ανέφερε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον σκοπό αυτό, η χώρα μας καλείται να λάβει σειρά μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο. Επιπλέον, θα πρέπει να βελτιώσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και την άσκηση προσφυγών.

Οι διατάξεις για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ στη χώρα μας είχαν ανασταλεί, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 21 Ιανουαρίου 2010, στην υπόθεση «M.S.S. κατά Βελγίου και Ελλάδος». Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι βελγικές και ελληνικές αρχές παραβίασαν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν το Βέλγιο απέλασε Αφγανό αιτούντα άσυλο στην Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου, σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ.

imerisia.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός