Menu
Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούστου: Σκορπιέ, σήμερα προσπάθησε να πάρεις αποφάσεις με τη λογική και να ζυγίσεις τα υπέρ και τα κατά πριν οριστικοποιήσεις οτιδήποτε σχετικό με το επαγγελματικό σου μέλλον.

Τα ζώδια σήμερα 20 Αυγούσ…

Τι λένε για σήμερα τ...

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης -Τα ποσά των δικαιούχων

Πότε πληρώνεται το Κοινων…

Την τελευταία εβδο...

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος, βγαίνουν τα αποτελέσματα της 1Κ/2017 για θέσεις στα Δικαστήρια

ΑΣΕΠ: Ξεκινάει ο έλεγχος,…

Σε τελική ευθεία β...

Δυνατότητα επιστροφής από την αποστρατεία δίνει το λιμενικό

Δυνατότητα επιστροφής από…

Η ηγεσία του Λιμεν...

Τι είναι η «μελαγχολία του Αυγούστου» και πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η «μελαγχολία το…

Ο καλοκαιρινός ήλι...

Παίζουν... καθυστερήσεις για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών

Παίζουν... καθυστερήσεις …

Τρόπο διαφυγής από τ...

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουριστικά νησιά για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ

«Εμπόλεμη ζώνη» τα τουρισ…

Ταμειακές μηχανές ...

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά στην Κάλυμνο

Ακυβέρνητο σκάφος κοντά σ…

Ενημερώθηκε πρωινέ...

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Πάτμου διεκδικεί δικαστικώς την κυριότητα της νησίδας Λέβιθα

Η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου…

Ενώπιον του Πολυμε...

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές - Θα τίναζαν στον αέρα τη Sagrada Familia

Τριπλό χτύπημα ετοίμαζαν …

Οι τρομοκράτες που...

Τηγανίτες με κάππαρη από την Κίμωλο

Τηγανίτες με κάππαρη από …

Νόστιμες, αλμυρές τη...

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ιστιοπλοΐα: Παγκόσμιος πρ…

Μετά από 11 ιστιοδ...

Prev Next

Συνέντευξη Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη

Συνέντευξη Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη
jumbo-banner

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη - Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

«Θα ενισχύσουμε τη θέση μας στην τουριστική βιομηχανία.»

Τον οδικό χάρτη του σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης ενός από τους ελκυστικότερους τουριστικά προορισμούς της χώρας μας παρουσιάζει στο Τourism.gr η κυρία Μαριέτα Παπαβασιλείου-Βακιάνη, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Νοτίου Αιγαίου. Το Αιγαίο του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μοναδικών τοπίων αλλά και του μεγάλου περιθώριου εξέλιξης στον διεθνή τουριστικό ανταγωνισμό. Η Αντιπεριφερειάρχης επίσης τονίζει την σημασία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην τουριστική προβολή της Περιφέρειας.

Tourism.gr: Κυρία Παπαβασιλείου σε ποιους άξονες βασίστηκε η τουριστική πολιτική της Περιφέρειας για το 2016;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: To 2016 είναι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η αφετηρία του Τριετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Τουρισμού. Με στόχο τη δημιουργία ενιαίας ανταγωνιστικής τουριστικής ταυτότητας και την ενίσχυση της θέσης μας στην διεθνή τουριστική βιομηχανία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και την Marketing Greece υλοποίησε και έθεσε σε εφαρμογή αυτό το τριετές Στρατηγικό Σχέδιο, παρέχοντας σε αρχές και φορείς ένα πολύτιμο interactive εργαλείο, μια δυναμική e-πλατφόρμα, μέσω της οποίας έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν, να διαμορφώνουν και να συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της καμπάνιας.

Tourism.gr: Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα για την επισκεψιμότητα των νησιών;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Είναι αρκετά νωρίς να διεξάγουμε συμπεράσματα. Ο Μάιος και ο Ιούνιος είχαν σκαμπανεβάσματα. Σε κάποια νησιά οι αφίξεις σημείωσαν θετικό πρόσημο και σε άλλα αρνητικό. Όπως όμως όλα δείχνουν, οι πληρότητες θα σημειώσουν πολύ υψηλά ποσοστά τους επόμενους μήνες. Εκπρόσωποι των tour operator εκφράζουν την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση αφίξεων στα νησιά μας. Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της σεζόν, η οποία έχει φέτος ιδιαίτερες προκλήσεις λόγω και των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη.

Tourism.gr: Σε ποια στοιχεία βασίζεται η επικοινωνιακή πολιτική για την προβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου; Σε ποια μέσα έχει δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι η ανάδειξη και προβολή του τουριστικού της προϊόντος, μέσα από ένα ειδικά σχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων που απευθύνεται σε συγκεκριμένες αγορές στόχους. Το Στρατηγικό Σχέδιο Τουρισμού περιλαμβάνει έρευνα και ανάλυση στοιχείων, στρατηγική μάρκετινγκ τουριστικών προϊόντων της Περιφέρειας, σχεδιασμό της ανταγωνιστικής ταυτότητας, πλάνο επικοινωνίας καθώς και τον οδικό χάρτη τουριστικής ανάπτυξης τριετίας. Στοχεύουμε στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία αποτελούν τα πλέον σύγχρονα και αποτελεσματικά μέσα στην τουριστική προβολή. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών και αυτής της στόχευσης, φιλοξενούμε στα νησιά μας bloggers με μεγάλη απήχηση σε διεθνές κοινό, οι οποίοι βιώνουν την αυθεντική νησιωτική φιλοξενία και τις μοναδικές ομορφιές του κάθε προορισμού και μεταδίνουν τις εικόνες που καταγράφουν και τις εμπειρίες τους. Η επικοινωνιακή μας πολιτική δεν περιορίζεται βέβαια μόνο στα παραπάνω. Η συνεργασία μας με το CNN για την προβολή των νησιών μας είχε το 2015 πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παράλληλα, στοχεύουμε σε συνεργασία και με άλλα διεθνή ΜΜΕ. Τέλος, μέσα από την παρουσία μας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με ανανεωμένη αισθητική προσπαθούμε να ενισχύσουμε την τουριστική μας εικόνα.

Tourism.gr: Πόσο δύσκολο είναι να διαφημιστούν όλα τα νησιά της Περιφέρειας;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα που βάλαμε από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας. Θέλαμε να δώσουμε σε κάθε νησί, ακόμη και στο πιο μικρό, την ευκαιρία να αναδείξει το δικό του ξεχωριστό τουριστικό προϊόν και να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί από τη διεθνή τουριστική αγορά. Αυτός ο στόχος αποτελεί κάτι παραπάνω από δέσμευση για εμάς. Καταφέραμε με το Τριετές Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Ανάπτυξης να παρέχουμε σε όλα τα νησιά μας όλα εκείνα τα απαιτούμενα εργαλεία, μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για την τουριστική τους προβολή. Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει αυτή την προσπάθεια. Η επιτυχία της θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση των δήμων. Δεν ήταν καθόλου εύκολη αυτή η διαδικασία. Πιστεύω όμως ότι κάναμε μία ουσιαστική προσπάθεια, η οποία είμαι αισιόδοξη ότι θα αποδώσει καρπούς.

Tourism.gr: Τα νησιά της Περιφέρειας έχουν περιθώρια για ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ποιες είναι αυτές;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Κάθε νησί μας είναι μοναδικό, δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Γι’ αυτό επιλέξαμε ως κεντρικό σύνθημα της Καμπάνιας μας το “Aegean Islands-Like No Other”! Οι ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, η ιστορία και ο πολιτισμός του κάθε νησιού δημιουργούν ουσιαστικά τις συνθήκες για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού. Υπάρχουν στην Περιφέρειά μας νησιά που έχουν βρει το δρόμο τους και έχουν αναδείξει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που παρέχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κάλυμνος με τον αναρριχητικό Τουρισμό, η Πάτμος με τον Θρησκευτικό Τουρισμό. Πιστεύω ότι μοιραία κάθε νησί θα φτάσει σε σημείο να αναδείξει τις ιδιαιτερότητές του που θα βοηθήσουν στο να προσελκύει ένα ειδικό τουριστικό κοινό.

Tourism.gr: Ποιες είναι οι «δυνατές» αγορές των νησιών; Υπάρχει σκέψη συνεργασίας με τα τουρκικά παράλια για κοινές δράσεις;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Οι παραδοσιακά καλές, αγορές για τα Δωδεκάνησα είναι αυτές της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Σκανδιναβίας. Όσον αφορά τις Κυκλάδες, οι βασικές τροφοδότριες τουριστικές αγορές, πέρα από τις προαναφερθείσες είναι και αυτές της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Οι αφίξεις από αυτές τις αγορές κινούνται, ακόμη και σε δύσκολες σεζόν σε υψηλά επίπεδα.

Η συνεργασία της Περιφέρειας με τα τουρκικά παράλια ξεκίνησε ήδη από τη χειμερινή περίοδο του 2015. Εισάγαμε ένα καινοτόμο τουριστικό προϊόν που συνδύαζε διακοπές στην Τουρκία και σε Ρόδο ή Κω. Αυτό το τουριστικό πακέτο είχε καλή ζήτηση την πρώτη χρονιά. Λόγω βέβαια της δραστικής μείωσης των αφίξεων στην Τουρκία μετά τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, μειώθηκε η ζήτηση και του συγκεκριμένου πακέτου. Αν βελτιωθεί η κατάσταση, αυτό το πρόγραμμα θα συνεχισθεί.

Tourism.gr: Ο Διεθνής Μαραθώνιος της Ρόδου κάθε χρόνο έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Πιστεύετε ότι μπορεί να καθιερωθεί και να αποτελεί θεσμό για τη Ρόδο;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Ο Διεθνής μαραθώνιος της Ρόδου είναι ένας από τους τρεις πιστοποιημένους αγώνες σε όλη την Ελλάδα. Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με το μεράκι και τη διάθεση των μελών της οργανωτικής επιτροπής να δημιουργήσουμε ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση της τουριστικής φήμης του νησιού και στην επιμήκυνση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου. Σήμερα ο Μαραθώνιος της Ρόδου προσελκύει δρομείς όχι μόνο από τα κοντινά νησιά και από άλλες ελληνικές πόλεις, αλλά από όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία. Δεδομένης αυτής της τόσο μεγάλης αποδοχής, του υψηλού επαγγελματισμού και της προσμονής που υπάρχει για τον επόμενο μαραθώνιο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 30 Απριλίου 2017, πιστεύω ότι μπορεί να καθιερωθεί και να αποτελέσει θεσμό.

Tourism.gr: Ποια είναι τα σημαντικότερα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Μέσα στα σημαντικά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς αξίζει να συμπεριλάβουμε τον Διεθνή Μαραθώνιο της Ρόδου, τους αγώνες δρόμου “Syros Run”, τη διοργάνωση “Santorini Experience”. Θα αναφέρω μόνο αυτές τις τρεις διοργανώσεις, καθώς κάθε νησί στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προσφέρουν για τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και για τους επισκέπτες αξιόλογες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τέτοια δρώμενα βοηθούν όχι μόνο στην ανάδειξη του πολιτιστικού υπόβαθρου των νησιών αλλά και των ειδικών μορφών τουρισμού που προσφέρουν. Κάθε ένα από αυτά τα φεστιβάλ και τα αθλητικά δρώμενα είναι εξίσου σημαντικό. Αξίζει να τα ανακαλύψει κανείς!

Tourism.gr: Σε ένα άλμπουμ με τρεις φωτογραφίες ποιες στιγμές θα κλείνατε από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου;

Μαριέττα Παπαβασιλείου-Βακιάνη: Θα ήταν πραγματικά άδικο εάν περιοριζόμουν σε τρία μόνο στιγμιότυπα. Κάθε ένα από τα νησιά μας προσφέρει εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων και δυνατές συγκινήσεις. Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες είναι συναρπαστικό από την πρώτη έως την Τελευταία σελίδα. Δεν έχω παρά να προτείνω σε όλους να ξεκινήσουν τη συλλογή φωτογραφιών από τα νησιά μας!

Πηγή: tourism.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή