Δεν θα γίνει hot spot στη Ρόδο: Μεταφέρονται σε Κω & Λέρο!!!

Φεβρουάριος 19, 2017 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Σε ξενοδοχείο της Ρόδου μεταφέρθηκαν 50 μετανάστες

Δεν θα γίνει hot spot στη Ρόδο, δήλωσε ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας

Συνολικά 50 άτομα, οικογένειες και ευάλωτες περιπτώσεις προσφύγων και μεταναστών μεταφέρθηκαν προχθές από τα παλιά σφαγεία σε ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου, με μέριμνα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, στη Λέρο λειτουργεί το κέντρο LEDU ένα άτυπο σχολείο για τα παιδιά των προσφύγων!

Αυτό έκανε γνωστό, μιλώντας στη «Ροδιακή» ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc, ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή μας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Leclerc αρχικά επισκέφθηκε τη Ρόδο και στη συνέχεια την Κω και την Λέρο όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους και συζήτησε το θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών.

Όπως δήλωσε στη «Ροδιακή» ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, από συζητήσεις που είχε τόσο σε κεντρικό επίπεδο με τους αρμόδιους υπουργούς και εκπροσώπους της κυβέρνησης όσο και σε τοπικό επίπεδο, αυτό που γνωρίζει είναι πως η Ρόδος δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως «hot spot area».

Σε ότι αφορά των αριθμό των αλλοδαπών που φθάνουν στα νησιά μας, ο κ. . Leclerc είπε πως «έχει μειωθεί αρκετά από πέρυσι το Μάρτιο. Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές έχουμε αφίξεις σε Καστελλόριζο, Σύμη ή Τήλο και έρχονται στη συνέχεια στη Ρόδο, όμως πλέον οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από αυτά τα νησιά μεταφέρονται όλο και συχνότερα στη Λέρο και στην Κω όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα υποδοχής και υποστήριξης των ανθρώπων αυτών.

Μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε αυτά τα hot spot μεταφέρονται στη Ρόδο. Η πολιτική στην οποία υπήρξα μάρτυρας πρόσφατα πάντως για αυτούς που έφθασαν σε Καστελλόριζο ή σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου ήταν να μεταφερθούν στην Κω ή στη Λέρο και όχι στη Ρόδο».

Η τήρηση των συμφωνιών
Αναφερόμενος στα δύο κέντρα πρώτης υποδοχής σε Λέρο και Κω ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «σίγουρα η κατάσταση που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2016 σε αυτά τα δύο νησιά είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που υπήρχε πριν, και αυτό εξαιτίας και της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά και τη συμφωνία που έχει κάνει η γείτονα χώρα με την Ελλάδα.

Βάση των συμφωνιών αυτών, για τους Σύρους υπάρχει ένα καθεστώς προστασίας στην Τουρκία και για αυτό το λόγο  η διαδικασία για την εξέταση των Σύρων (διαδικασία του παραδεκτού της αίτησης ασύλου των Σύρων στην Ελλάδα) προχωράει κανονικά, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την εξέταση άλλων εθνικοτήτων όπως είναι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί. Για αυτούς δεν υπάρχει το καθεστώς «προσωρινής προστασίας» στην Τουρκία, αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν και υπάρχουν περιπτώσεις που παραμένουν για ένα χρόνο εδώ, όπως είπε ο κ. Leclerc,  διότι εκκρεμεί η εξέταση και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε στην Τουρκία ποια είναι η προστασία για αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι διαφορετικό για τους Πακιστανούς, οι οποίοι και επιστρέφονται σύμφωνα με την συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Άρα ουσιαστικά εδώ από τη στιγμή που υπάρχει μία συμφωνία έχουμε θέματα στην εφαρμογή της. Άρα για τους Σύρους γίνεται με το παραδεκτό της αίτησης ενώ για Αφγανούς, Ιρακινούς αυτοί οι άνθρωποι παραμένουν για αυτό και υπάρχουν και εντάσεις μεταξύ τους, ενώ κυρίως επιστρέφουν τους ανθρώπους από το Πακιστάν.

Ο Αντιπρόσωπος της Υ.Α. είπε επίσης ότι εξαιτίας όλων αυτών δημιουργούνται εντάσεις όπως αυτές που έγιναν το καλοκαίρι, ενώ  στην Κω η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική καθώς τα άτομα που φθάνουν στο νησί είναι κυρίως Πακιστανοί, οι οποίοι δεν λαμβάνουν βεβαίωση ότι είναι πρόσφυγες καθώς δεν διώκονται από πόλεμο στη χώρα τους και έτσι λαμβάνουν αρνητικές αποφάσεις. Μόλις δοθεί αυτή η αρνητική απόφαση, φυσικά μπορούν να επιστρέψουν στο Πακιστάν όμως είναι δύσκολο για την Ελλάδα όπως και για κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, και έτσι επιστρέφονται στην Τουρκία».

Η εκπαίδευση των παιδιών
Στη Λέρο υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών, αρκετά εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα, κυρίως αγόρια ηλικίας 15-18 ετών.
«Δεν έχει σημασία αν έχουν βιώσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες τους μεγάλωσαν πρόωρα. Ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως ενήλικες όμως δεν είναι! Είναι παιδιά τα οποία έχουν ζήσει άσχημες στιγμές που ελπίζουμε τα δικά μας παιδιά να μην βιώσουν ποτέ, και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Leclerc.

«Αρκετά από αυτά τα παιδιά είναι ασυνόδευτα, έχουν χωριστεί από τους γονείς τους και οι υπηρεσίες είναι δύσκολο να τα διαχειριστούν, εφόσον μάλιστα είναι μεγάλος ο αριθμός τους, για αυτό και ορισμένα από αυτά μένουν για μικρό χρονικό διάστημα στο νησί, έως ότου μεταφερθούν στην ενδοχώρα.
Για το χρονικό διάστημα που θα μείνουν στο νησί, είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα παιδιά που έχει διακοπεί η μόρφωσή τους εξαιτίας του πολέμου ή άλλων αιτιών, να καταφέρουν να έχουν μία πρώτη βασική εκπαίδευση ή εκπαίδευση στα σχολεία στα μέρη όπου μένουν.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι στη Λέρο λειτουργεί ένα κέντρο «LEDU» όπου τα παιδιά έχουν μία άτυπη εκπαίδευση καθώς θα περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία προώθησής τους.
Το κέντρο βρίσκεται κοντά στα Λέπιδα και εκεί τα παιδιά έχουν μία άτυπη εκπαίδευση διότι δεν είναι κανονικό σχολείο.

Ελπίζουμε σταδιακά να καταφέρουμε αυτά τα παιδιά να φοιτήσουν και σε κανονικό σχολείο. Το Κέντρο αυτό προετοιμάζει τα παιδιά για να φοιτήσουν σε κανονικά σχολεία είτε στην Ελλάδα, εφόσον παραμείνουν εδώ, είτε σε σχολεία της Ευρώπης αν άλλες χώρες είναι ο προορισμός τους ή ακόμη και αν πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες τους» κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της Υ.Α. του ΟΗΕ στην Ελλάδα.

Το LEDU είναι ένα κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNHCR και του «Save the Children», που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Η αποστολή του είναι να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά των προσφύγων σε ηλικία εκπαίδευσης (6-18), που κατοικούν στη Λέρο. Το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του στις 21 Νοεμβρίου 2016 και μετά από μια αρχική εβδομάδα δοκιμαστικών μαθημάτων, έκτοτε λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα.

Επί του παρόντος, 143 φοιτητές είναι εγγεγραμμένοι, από την Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία αλλά και Ιρανικής καταγωγής. Τα μαθήματα που γίνονται στο κέντρο είναι Αγγλικά, Ελληνικά, Μαθηματικά και Τεχνών και θα ακολουθήσουν και άλλα, ενώ δίδεται βαρύτητα τα μαθήματα που γίνονται στα αραβικά, Dari και Kurmanji από εκπαιδευτικούς της κοινότητας οι οποίοι είναι εθελοντές πρόσφυγες και μετανάστες, με υπόβαθρο στον τομέα της εκπαίδευσης

rodiaki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot