Τοποθέτηση Δ. Κρεμαστινού για Καστελόριζο/πρόσφυγες απόντος του Υπουργού

Μάρτιος 01, 2016
jumbo-banner

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έλαβε το λόγο για να τοποθετηθεί για την Επίκαιρη Ερώτησή του σχετικά με τη μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στο Καστελόριζο, απόντος του Υπουργού ο οποίος δεν προσήλθε για τη συζήτηση της ερώτησης γιατί, όπως μετέφερε στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, τη θεωρεί απαντημένη.

Ο Αντιπρόεδρος Κρεμαστινός, από την Έδρα της Ολομέλειας όπου προέδρευε, τεκμηρίωσε γιατί η ερώτηση δεν είναι απαντημένη και κατέθεσε στα πρακτικά επίσημη ομιλία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ο οποίος περιγράφει το ρόλο του ΝΑΤΟ διαφορετικά από την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ λέει καθαρά ότι το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει μόνο με πληροφορίες τις υπηρεσίες της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Frontex και δεν θα σταματά ούτε θα αποτρέπει τις βάρκες των προσφύγων και μεταναστών.
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός δήλωσε ότι θα καταθέσει ξανά την επίκαιρη ερώτηση προς συζήτηση.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του είχε ως εξής:
«Δυστυχώς, όμως, όπως γνωρίζετε, πριν από μια εβδομάδα, για ένα βράδυ, πάνω από οκτακόσιοι μετανάστες βρίσκονταν στο Καστελόριζο και φυσικά αντιλαμβάνεστε ότι οι κάτοικοι –οι οποίοι είναι εκατόν πενήντα έως διακόσιοι- δεν είναι δυνατόν να αισθάνονται ασφαλείς, όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες συνθήκες. 

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα βρίσκονται στη Δωδεκάνησο. Θα περίμενε κανείς μια προστασία ή από το ΝΑΤΟ ή -εάν θέλετε- από τα δικά μας πολεμικά πλοία. Νομίζω ότι ο κόσμος ζητά μια διευκρίνιση πάνω στο θέμα αυτό.
Η ερώτηση θα ξαναϋποβληθεί, δεδομένου μάλιστα ότι πριν από τρεις ώρες το CNN με ανταπόκριση του «Αθηναϊκού Πρακτορείου» μετέδωσε ότι η ελληνική φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» περιπολεί μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» περιπολεί δυτικά της Ρόδου. Αυτές είναι δυνάμεις του ΝΑΤΟ φυσικά.
Αυτό σημαίνει ότι είναι ευνόητο ότι το Υπουργείο θα πρέπει να πιέσει οι μονάδες αυτές να βρίσκονται μεταξύ των παραλίων της Τουρκίας και των δικών μας χωρικών υδάτων. Διαφορετικά, όταν βρίσκονται εκεί που είναι, τι προστασία μπορούν να προσφέρουν;

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό, όταν από την ανηρτημένη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Jens Stoltenberg βεβαιώνει επίσημα επί λέξει τα εξής: «NATO will not stop the boats. NATO will not turn back the boats with the migrants». Δηλαδή, με λίγα λόγια το ΝΑΤΟ μόνο πληροφορίες θα δίνει, όπως αναφέρει παρακάτω, στις υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη FRONTEX και δεν έχει σκοπό επί της ουσίας να αντιμετωπίσει το θέμα.

Αυτά τα αναφέρω για ενημέρωση της Βουλής, για να κατατεθούν στα Πρακτικά, και η ερώτηση θα επανακατατεθεί, με την ελπίδα ότι θα απαντηθεί επ’ ωφελεία βέβαια των ελληνικών συμφερόντων. Διότι κανείς δεν κάνει ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών ή Εθνικής Άμυνας για άλλο λόγο, εκτός από το να προασπιστούν τα ελληνικά συμφέροντα.
Επειδή το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τελειώσει ακόμα η ιστορία, δηλαδή ακόμα το επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει πλήρως αναπτυχθεί, καλό είναι να προστατευτούν οι πληθυσμοί και τα νησιά μας από αυτή την ιστορία.»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot