Παρεκκλίνει από το νόμο των 100 δόσεων ο Δήμος Ροδίων;

Ιούνιος 17, 2015
jumbo-banner

Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως ο Δήμος Ρόδου, μέσω των οικονομικών υπηρεσιών του και κατ’ εντολή της δημοτικής του αρχής, δεν εφαρμόζει ως οφείλει τον ν.4321/2015, το γνωστό νόμο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για να δοθεί με αυτό τον τρόπο η δυνατότητα στους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και στους Δήμους.

Στο Δήμο της Ρόδου οι πολίτες αποτρέπονται από το να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού σύμφωνα με καταγγελίες η δημοτική αρχή προκειμένου να τους χορηγήσει ‘‘δημοτική ενημερότητα’’, ως ευεργέτημα από την υπαγωγή στην ρύθμιση με την καταβολή της πρώτης δόσης, τους υποχρεώνει να πληρώσουν προκαταβολικά το 30% (ή άλλο αντίστοιχο ποσοστό) του προς ρύθμιση οφειλόμενου ποσού.

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες ενημερωνόμαστε με έκπληξη από τα τοπικά δημοσιεύματα πως ο Δήμος δεσμεύει λογαριασμούς οφειλετών του, με στόχο την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. Στη διαδικασία αυτή, ο οφειλέτης για να μπορέσει να ρυθμίσει τις οφειλές του μέσω του ν. 4321/2015, υποχρεώνεται να καταβάλει ως προκαταβολή το 25% της οφειλής!

Το γεγονός της αυθαίρετης είσπραξης ποσού ως προκαταβολή το οποίο η Δημοτική αρχή ζητά από τους πολίτες αποτελεί καταστρατήγηση του νόμου, αφού επί της ουσίας ΑΚΥΡΩΝΕΙ τις δόσεις που η Βουλή προέβλεψε υπέρ των πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε η δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ως ανεύθυνους που αρνούνται να πληρώσουν αυτά που οφείλουν. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συσσωρευμένα χρέη των τελευταίων ετών στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ήταν επιλογή τους, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόσθηκαν τα τελευταία χρόνια των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε στο πλευρό του Δήμου στην προσπάθεια είσπραξης οφειλόμενων ποσών από μεγαλοοφειλέτες. Η πρακτική όμως που εφαρμόζει σήμερα, θα πρέπει τουλάχιστον να μετακυληθεί μετά τις 26-06-15, καθώς με την δέσμευση των λογαριασμών πριν την εκπνοή της ημερομηνίας λήξης του ν.4321/2015, ουσιαστικά εμποδίζει τους επιτηδευματίες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και την Εφορία.
Καλούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να είναι σε εγρήγορση και να μην δέχονται τη μη εφαρμογή του νόμου.

Καλούμε την δημοτική αρχή να υποχρεώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τον νόμο, και αυτές με την σειρά τους να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους όλων των δημοτικών ενοτήτων για την σωστή εφαρμογή του ν.4321/2015, καθώς κρούσματα του φαινομένου έχουν διαπιστωθεί σε αρκετές Δημοτικές Ενότητες.

Το Γραφείο Τύπου.-

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot