Ευάγγελος Βενιζέλος στη Ρόδο: «Εθνική στρατηγική το στοίχημα των εκλογών»

Ιανουάριος 20, 2015
jumbo-banner
Επίσκεψη στη Δωδεκάνησο που κατά παράδοση στα προηγούμενα χρόνια τουλάχιστον έδινε ώθηση στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τον κ. Βενιζέλο παρέλαβε από το αεροδρόμιο ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς. Στις 16.00 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Rodos Palace.

Συμμετείχαν, οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, ο δήμαρχος ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου και Τέρης Χατζηιωάννου, ο διευθυντής του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης, ο γραμματέας της ΝΕ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς, ο πρώην βουλευτής κ. Γιάννης Παρασκευάς και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Στην σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη βελτίωση των υποδομών, τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παραχώρησε διακαναλική συνέντευξη τύπου. Αναφέρθηκε στα διλήμματα των εκλογών αλλά και σε όσα έπραξε το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Ξεκινώντας τη συνέντευξή τύπου ο κ. Βενιζέλος έστειλε χαιρετισμό ειρήνης και καλής γειτονίας στην Τουρκία.

«Το δίλημμα των εκλογών δεν είναι ποιό κόμμα θα έρθει πρώτο ή δεύτερο αλλά πως θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις εθνικής σταθερότητας. Μόνο μια σταθερή οικονομία μπορεί να αποκαταστήσει αδικίες και να δώσει όραμα και κυρίως δυνατότητες απασχόλησης στους νέους. Το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με την πολιτική του εκφοβισμού της ΝΔ και την πολιτική του αφελούς εφησυχασμού που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ λέει την αλήθεια με πολύ καθαρό και απλό τρόπο. Χρειάζεται εθνική συναίνεση και συστράτευση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ας ελπίσουμε πως ο λαός με περίσκεψη, σωφροσύνη και διορατικότητα θα κάνει τις σωστές επιλογές, που θα μας πάνε ένα βήμα μπροστά στη νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε πως η 25η Ιανουαρίου θα βρει τη χώρα σε σωστή θέση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Σε ερώτηση της «δ» σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε:
«Σε σχέση με το μειωμένο συντελεστή του ΦΠΑ των νησιών, το ΠΑΣΟΚ έχει τον ιστορικό τίτλο γιατί είναι έργο δικό μας. Και επίσης σε αντίθεση με την πίεση της τρόικας, την ανυπόφορη μερικές φορές, αντιστάθηκα ως Υπουργός Οικονομικών, να προστατεύσω το μειωμένο συντελεστή των νησιών και τώρα στη διαπραγμάτευση έως το σημείο που σταμάτησε με την προεδρική εκλογή, το ΠΑΣΟΚ είχε χαράξει κόκκινη γραμμή σε σχέση με το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ των νησιών, γιατί αυτό είναι το πιο χειροπιαστό μέτρο νησιωτικής πολιτικής. Τώρα πρέπει να σας πω επίσης γιατί ίσως έχει ξεχαστεί αυτό, ότι το 2001 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη ως εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος είχα τη μεγάλη τιμή να προτείνω τη διάταξη τη συνταγματική που προβλέπει την ειδική νησιωτική πολιτική. Και ως εκ τούτου θεωρώ ότι για μένα υπάρχει και ένα ζήτημα προσωπικό, σε σχέση με τη νησιωτική πολιτική».

Σχετικά με την θέση του ΠΑΣΟΚ στα Δωδεκάνησα ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε:
«Σε σχέση με τους δεσμούς των Δωδεκανήσων με το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται να αναφερθώ. Εδώ είμαστε σε μια πράσινη περιοχή, με τεράστια παράδοση. Μια περιοχή που τίμησε το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου από την αρχή, από το 1974 και διαρκώς. Μια περιοχή που έχει αναδείξει μεγάλους πολιτικούς της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Αλλά μια περιοχή η οποία είναι συνδεδεμένη με το ΠΑΣΟΚ, με την παράταξη και με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι όνομα και επίθετο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και το μικρό όνομα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της Υγείας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις προσπάθειες του υποψηφίου βουλευτή καθηγητή κ. Δ. Κρεμαστινού για τη λειτουργία του αιμοδυναμικού και του ογκολογικού εργαστηρίου στο νοσοκομείο Ρόδου.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί αν στη νέα κυβέρνηση δεν μετέχει το ΠΑΣΟΚ, κ. Βενιζέλος δήλωσε:

«Εάν ο ελληνικός λαός επιλέξει στην τρίτη θέση τη Χρυσή Αυγή και η τρίτη εντολή πρέπει να δοθεί στον κ. Μιχαλολιάκο, που είναι προφυλακισμένος αυτό ας το κρίνει. Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται η θεσμική εμπλοκή. Παίρνει την εντολή ο προφυλακισμένος και αυτό είναι μια δημοκρατία που λειτουργεί. Ας το κρίνει αυτό ο ελληνικός λαός. Από εκεί και πέρα η τρίτη, τέταρτη, η πέμπτη θέση δεν είναι μαγικό, είναι ο συμβολισμός της εντολής. Διότι μπορείς να παίξεις ενεργότερο ρόλο στη διαπραγμάτευση. Μπορείς να το κάνεις αυτό και στη σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία το να μπορείς να πάρεις πρωτοβουλίες, το να μπορείς να πιέσεις. Αν οι πολίτες εμπιστεύονται το μέλλον της διαπραγμάτευσης και της εθνικής ενότητας πιο πολύ στον κ. Καμμένο, στον κ. Θεοδωράκη, στον κ. Μιχαλολιάκο, δεν αναφέρω το ΚΚΕ, γιατί είναι εκτός της συζήτησης αυτής, γιατί λέει δεν πιστεύω στο ευρωπαϊκό μοντέλο, ας το κάνουν. Εμείς δεν διεκδικούμε κάτι παραπάνω από αυτά που θέλει να μας δώσει ο ελληνικός λαός. Αν ο ελληνικός λαός θεωρεί ότι ο ρόλος μας πρέπει να είναι περιορισμένος, θα το δεχτούμε. Αν θεωρεί ότι πρέπει να είναι ένας ρόλος υποβοηθητικός και υποστηρικτικός και εγγυητικός, θα τον αναλάβουμε και θα τον παίξουμε όπως παίξαμε πολύ πιο κρίσιμους και επώδυνους ρόλους».

Αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να στηριχθούν οι πολίτες που είναι σε δύσκολη θέση.

Για το κούρεμα του χρέους υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Βεβαίως εμείς θέλουμε να το κουρέψουμε κι άλλο γιατί έχει πει το Eurogroup ότι θα μας δώσει κι άλλο κούρεμα κι άλλες παροχές. Το χρέος πρέπει να καταστεί πιο πολύ βιώσιμο, πιο εύκολα βιώσιμο, για πιο πολλά χρόνια βιώσιμο. Αλλά το βιώσιμο είναι βιώσιμο επαναλαμβάνω είναι έννοια τεχνική, η οποία ερμηνεύεται από τον κάθε χρήστη της, ανάλογα με το περιεχόμενο που του δίνει στη διαδικασία στην οποία βρίσκεται».

Μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξής τύπου ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε ομιλία στην αίθουσα Salon de Roses του ξενοδοχείου Rodos Palace.

«Αγωνιζόμαστε να κάνουμε βήματα μπροστά. Κινδύνεύουμε όμως τώρα να πάμε πίσω και να χάσουμε όλα αυτά που κερδίσαμε. Είναι κρίμα να γίνουν αυτά τώρα που έχουμε καταφέρει πολλά. Η έλλειψη συναίνεσης στη χώρα έγινε η αιτία να αμφισβητούνται οι δεσμεύσεις που δόθηκαν. Μπορεί στις δημοσκοπήσεις να πήραμε χαμηλά ποσοστά αλλά η πολιτική μας επιβραβεύθηκε από το 47% των πολιτών. Τώρα είμαστε κοντά στην έξοδο από την κρίση. Είναι κρίμα να ρίξουμε την καρδάρα με το γάλα. Κάποιοι θεωρούσαν πως υπήρχαν μαγικές λύσεις που δεν εφαρμόσαμε. Κάνουν λάθος . Θυμηθείτε τι έζησαν οι Κύπριοι. Τώρα υποστηρίζεται πως η ΕΕ θα υποκληθεί στη νέα κυβέρνηση. Εμείς τα προηγούμενα χρόνια είχαμε νωπή εντολή και πιστεύαμε πως θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να γίνει εργαστήριο πειραμάτων για να σταλούν μηνύματα σε άλλες χώρες. Το στοίχημα των εκλογών είναι η εθνική στρατηγική», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απορρίπτει την πολιτική του εκφοβισμού της ΝΔ και την πολιτική του αφελούς εφησυχασμού που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Όσοι σκέπτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πιστεύουν ότι θα βρουν τον παράδεισο της… πασοκικής μεταπολίτευσης θα απογοητευθούν πολύ. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον εγγυητή για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μπαλαντέρ. Δεν είμαστε επίσης κολλημένοι με τις καρέκλες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Η πολιτική εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot