Menu
Το παραδοσιακό πανηγύρι στην Παναγία την Αχούσα (φωτό-βίντεο)

Το παραδοσιακό πανηγύρι σ…

Με επιτυχία και μεγά...

Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα, ο πανηγυρικός εσπερινός στον ΙΝ Παναγίας Φανερωμένης στην Κω (φωτό-βίντεο)

Με την προσήκουσα λαμπρότ…

Παρουσία αρκετών πισ...

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι από Λέσβο… από Κω;;

Σ. Φρούντζας: Μοριοδοτούν…

Δημοσιεύθηκε χθες,...

«Έναρξη δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας στο νησί της Κω»

«Έναρξη δολωματικών ψεκασ…

Από την Διεύθυνση ...

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββατο 26 Αυγούστου στο Θεατράκι Ευαγγελίστριας Ασφενδιού

«Γιορτή Κρασιού» το Σάββα…

Στο πλαίσιο των Πολι...

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρία άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και την ανακούφιση των πολιτών της Κω”

ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ : “Τρ…

Η Αντιδήμαρχος Οικ...

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με τον ΕΝΦΙΑ σε 570.000 επιστροφές φόρου

Αυτεπάγγελτος συμψηφισμός…

Έξι στους δέκα φορολ...

Περισσότερα από 35 δισ. στην Ελλάδα έως το 2020

Περισσότερα από 35 δισ. σ…

«Ειδικά», όπως σημ...

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χάριν της  Fraport

Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση…

Η Κυβέρνηση αποδυν...

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσαμε σε ερωτικές αγκαλιές στην ξαπλώστρα

Μύκονος: Ουπς! Τους πιάσα…

Είναι τρελά ερωτευ...

Θέλεις σαν τρελή να κάνεις σχέση και φαίνεται; 5 λόγοι για να ηρεμήσεις… ΤΩΡΑ!

Θέλεις σαν τρελή να κάνει…

Σπουδαίο πράγμα ο ...

Τουρισμός με… «αβάσταχτη ελαφρότητα»

Τουρισμός με… «αβάσταχτη …

Οταν αυτός ο τομέας ...

Prev Next

«Παρέμβαση Γάκη, Σαντορινιού και Καματερού στον πρωθυπουργό, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών»

«Παρέμβαση Γάκη, Σαντορινιού και Καματερού στον πρωθυπουργό, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών»
jumbo-banner

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλίας Καματερός, με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου από την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος στο Αιγαίο.

Η παρέμβαση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της πρόσφατης πρωτοβουλίας του Δημήτρη Γάκη για την άμεση στελέχωση της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στη Λέρο, παραθέτει συγκεκριμένες και επί της ουσίας λύσεις, που η υλοποίηση τους θα βελτιώσει τη σημερινή «οριακή» κατάσταση στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τους παράτυπους μετανάστες στη Δωδεκάνησο, πρωτίστως στην Κω, Λέρο, Σύμη και Τήλο, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την αυξανόμενη ροή μεταναστών. Η καινοτομία στο πακέτο μέτρων που προτείνουν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, αφορά στην παροχή συγκεκριμένων κινήτρων στα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά μας και θα αναβαθμίζουν το επίπεδο αλληλεπίδρασης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αθήνα, 16.04.15
Προς: Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: «Προτάσεις για την άμεση επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν στα νησιά
του Νοτίου Αιγαίου από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών»
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας και της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το θέμα της εισόδου προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στη χώρα παρουσιάζεται σημαντικά οξυμένο, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.
Η εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, αποτυπώνεται και από τα πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Ναυτιλίας, σύμφωνα με τα οποία, το πρώτο τρίμηνο του 2015 διασώθηκαν από άντρες του Λιμενικού Σώματος 10.445 μετανάστες στο Ανατολικό Αιγαίο, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι, ο αντίστοιχος αριθμός παράτυπων μεταναστών ήταν 2.863.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην ως άνω περιοχή και τη βελτίωση των κλιματικών συνθηκών το καλοκαίρι στο Αιγαίο, οι τοπικές αρχές και οι φορείς αλληλεγγύης, εκτιμούν ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση το επόμενο διάστημα.

Ειδικά, σε ότι αφορά στο Νομό Δωδεκανήσου, τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα νησιά Κως, Λέρος, Σύμη και Τήλος, τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας των εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών που καταφθάνουν σχεδόν καθημερινά.

Τα προβλήματα σχετίζονται τόσο με την υποστελέχωση της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., όσο και με τα ελλιπή εξοπλισμό τους με σύγχρονα τεχνικά μέσα, καθώς και με την ανάγκη άμεσης διαμόρφωσης χώρων πρώτης υποδοχής, τι στιγμή που οι υφιστάμενες υποδομές της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος στα νησιά δεν επαρκούν ούτε καν για τις στοιχειώδεις ανάγκες φύλαξης των χώρων και της διεκπεραίωσης της διαδικασίας καταγραφής των εκατοντάδων προσφύγων που έρχονται στη Δωδεκάνησο.
Με βάση όλα τα παραπάνω προτείνονται τα εξής άμεσα μέτρα:

1. Η άμεση ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. στην Κω, στη Λέρο, στη Σύμη και στην Τήλο, με τουλάχιστον διπλασιασμό του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, οπωσδήποτε για την καλοκαιρινή περίοδο, και την προμήθεια των κατάλληλων τεχνικών μέσων για τα τοπικά τμήματα.

2. Η αναζήτηση και η διεκπεραίωση των απαραίτητων εργασιών σε κτίρια των νησιών, ώστε να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για το διάστημα που θα φιλοξενούνται οι παράτυποι μετανάστες. Πιο συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο Captain Elias (περιοχή Λάμπη) στην Κω και το κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, κρίνονται ως χώροι που με χαμηλό κόστος και έπειτα από τις απαραίτητες εργασίες, μπορούν να αξιοποιηθούν για την υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Πρέπει, επιπλέον να επισπευτεί η διαδικασία κατασκευής και η λειτουργία του «Κέντρου ανθρωπιστικής προσφοράς» στην Τήλο.

3. Θεσμοθέτηση κινήτρων για οικειοθελή μετάθεση στελεχών των ανωτέρω Σωμάτων στις νησιωτικές περιοχές. Ένα τέτοιο κίνητρο, θα μπορούσε για παράδειγμα να είναι, η υποχρεωτική μετάθεση των στελεχών των δύο αρμοδίων Σωμάτων στον τόπο συμφερόντων τους και στη συνέχεια το αμετάθετο τους μετά από μια – ενδεικτικά - 5ετή οικειοθελή παραμονή τους σε νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου.

Οι άμεσες λύσεις που προτείνουμε, είναι συμβατές με την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας και δίνουν «ανάσα» στα στελέχη των κρατικών υπηρεσιών να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα την κατάσταση. Ευελπιστούμε στη συμπαράταξη και την άμεση ανταπόκριση όλων των αρμόδιων Υπουργείων στις προτάσεις μας.
Κλείνοντας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε για την αμέριστη υποστήριξη μας στις όποιες ενέργειες σας για την ταχύτερη επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη νησιωτική χώρα καθώς και τη διάθεση μας να συμβάλλουμε σ´ αυτή την προσπάθεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου:

Δημήτριος Γάκης, Νεκτάριος Σαντορινιός, Ηλίας Καματερός»
***
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

loading...
επιστροφή στην κορυφή