Σκάνδαλο μαζικού ντόπινγκ αθλητών στη Ρωσία αποκαλύπτει η WADA

Νοέμβριος 10, 2015
jumbo-banner

Κορυφαίοι ρώσοι αθλητές, συμπεριλαμβανομένων Ολυμπιονικών και νικητών σε αθλητικές διοργανώσεις παγκόσμιας αίγλης όπως ο Μαραθώνιος του Σικάγου, επί χρόνια έπαιρναν μέρος σε ένασυστηματικό πρόγραμμα ντόπινγκ κεντρικά οργανωμένο, όπως αποκάλυψε το μεσημέρι η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Ελεγχο του Ντόπινγκ, WADA. 

Μάλιστα η οργάνωση προτείνει την αποβολή της Ρωσίας από όλες τις διοργανώσεις στίβου, και τον ισόβιο αποκλεισμό πέντε αθλητών και πέντε προπονητών. Ηηδη ο πρόεδρος της IAAF Σέμπ Κόου ζήτησε από το συμβούλιο της Ομοσπονδίας την άδεια για να εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.  

Σε μια εκτενή αναφορά της η οργάνωση συγκρίνει την έκταση τηςχρήσης αναβολικών μεταξύ αθλητών στη Ρωσία, με τις αποκαλύψεις την δεκαετία του 1990 στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Ολα γίνονταν εν γνώσει της κυβέρνησης

Το έγγραφο εμπλέκει σχεδόν τους πάντες από αθλητές και προπονητές, έως γιατρούς και διάφορα ιδρύματα στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της εθνικής υπηρεσίας αντι-ντόπινγκ και ενός χημείο στη Μόσχα που ανέλαβε να κάνει τις εξετάσεις ντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014. 

Η οργάνωση με έδρα τη Γενεύη αναφέρει ότι όλα γίνονταν εν γνώσει της Ρωσικής κυβέρνησης: «Αυτό που κάνει τις αποκαλύψεις ακόμη πιο σκανδαλώδεις είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρηματοδοτούσε ευθέως και επέβλεπε τα ιδρύματα αυτά γεγονός που την καθιστά όχι μόνο συνεργό αλλά επρόκειτο ουσιαστικά για για μια κρατική υπόθεση»

Η Ιντερπόλ αρχίζει έρευνα για στελέχη της IAAF

Παγκόσμια έρευνα για τα κυκλώματα του ντόπινγκ αρχίσει η Ιντερπόλ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η έρευνά της θα επικεντρωθεί « σε συγκεκριμένους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πρώην αξιωματούχους της Διεθνούς Ομοσπονδίας των ομοσπονδιών Στίβου (IAAF). 

Το 2013 η Ρωσία είχε τις περισσότερες παραβάσεις των κανονισμών για το ντόπινγκ, πολύ περισσότερες από την δεύτερη στην λίστα Τουρκία.  

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot