Menu
Συνέντευξη τύπου Γ.Κυρίτση και Β. Πη την Δευτέρα 24/10

Συνέντευξη τύπου Γ.Κυρίτσ…

O Δήμαρχος Κω κ. Γ...

Στους δρόμους οι μαθητές του ΕΠΑΛ-συνεχίζονται δυναμικά οι κινητοποιήσεις με την συμπαράσταση των λυκείων, γονέων και της ΕΛΜΕ-ΒΙΝΤΕΟ

Στους δρόμους οι μαθητές …

Σε πορεία διαμαρτυ...

1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Παιδείας στη Ρόδο

1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονική…

Την αλληλεπίδραση Αρ...

"Χρυσά" τα ελληνόπουλα στο F1 Schools (βίντεο)

"Χρυσά" τα ελλη…

Ονειρεύτηκαν, φαντ...

Η φωτογραφία της καλόγριας που έγινε viral!

Η φωτογραφία της καλόγρια…

Τον γύρο τον social ...

Τσίπρας στο France 24: Το Grexit ήταν σχέδιο του Σόιμπλε - ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας στο France 24: Το…

«Το σχέδιο για την ε...

Ευχαριστήρια επστολή προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ευχαριστήρια επστολή προς…

Κύριε Αντιπεριφερε...

«Υπογλυκαιμία» είχε ο διαρρήκτης του Ζαχαροπλαστείου «ΜΙΧΑΛΑΡΑ» στην Κάλυμνο που αφαίρεσε 2 ταψιά γλυκά

«Υπογλυκαιμία» είχε ο δια…

Από «υπογλυκαιμία»...

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής - Ενίσχυση εξωτερικών συνόρων - Ενότητα απέναντι στη Ρωσία

Οι αποφάσεις της Συνόδου …

Η ενίσχυση των εξω...

Αρχίζει η λειτουργία μόνιμης βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, στη Σύρο

Αρχίζει η λειτουργία μόνι…

Η οργάνωση και λειτο...

Σύλληψη διωκόμενου αλλοδαπού στην Κω για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύλληψη διωκόμενου αλλοδα…

Σύλληψη διωκόμενου α...

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Δευτέρα (24-10): Δείτε σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: Προγραμματισμένες…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Prev Next

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV

Νέα στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης του HPV

Μια νέα μελέτη παρέχει περεταίρω δεδομένα που δείχνουν ότι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) που έχει προσβάλει τη στοματική κοιλότητα μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής στόμα με στόμα, αλλά και μέσω της στοματό-γεννητικής επαφής.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λοίμωξη της στοματικής περιοχής από τον HPV ήταν αρκετά συχνή στους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι είχαν λοίμωξη από HPV είτε στη στοματική είτε στη γενετήσια περιοχή.
Η λοίμωξη από HPV είναι το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα στις ΗΠΑ και επηρεάζει σχεδόν 14 εκατομμύρια αμερικανούς κάθε χρόνο.

Τα στελέχη υψηλού κινδύνου του ιού, όπως είναι τα HPV16 και HPV18 ευθύνονται για το 5%των καρκίνων σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων στης στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.
Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο περίπου 8.400 άτομα διαγιγνώσκονται με στοματοφαρυγγικό καρκίνο που μπορεί να προκλήθηκε από τον HPV.

Ο τρόπος μετάδοσης του HPV έχει απασχολήσει αρκετά την ιατρική έρευνα τα τελευταία χρόνια. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του στοματικού σεξ με άτομο που έχει λοίμωξη στα γεννητικά όργανα, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φιλιού. Υπάρχουν όμως και αρκετές μελέτες που δεν κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Η νέα καναδική μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό δίνει περισσότερα δεδομένα που τεκμηριώνουν ότι η μετάδοση του HPV μπορεί να γίνει τόσο μέσω της στοματό-στοματικής, όσο και μέσω της στοματο-γεννητικής επαφής με άτομο που φέρει τον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα της λοίμωξης από HPV σε ένα δείγμα 222 ανδρών και των σεξουαλικών τους συντρόφων. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το σεξουαλικό τους ιστορικό συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το πόσο συχνά οι άνδρες έκαναν στοματικό σεξ με τις συντρόφους τους. Παράλληλα, έλαβαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα, τον κόλπο στις γυναίκες, καθώς και το πέος και το όσχεο στους άνδρες.

Βρήκαν ότι το 7.2% των ανδρών ανέπτυξε λοίμωξη από τον ιό στη στοματική κοιλότητα. Από αυτούς, στο 28.6% η σύντροφος είχε τον ίδιο τύπο λοίμωξης, ενώ το 11.5% η σύντροφος είχε λοίμωξη από HPV στη γενετήσια περιοχή. Το κάπνισμα βρέθηκε να σχετίζεται με τη στοματική λοίμωξη από HPV στο 12.2% των ανδρών, ενώ το 17.9% των λοιμώξεων εντοπίστηκε σε άνδρες που δε διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 2.3% των ανδρών που πήραν μέρος στη μελέτη είχαν προσβληθεί από το καρκινογόνο στέλεχος HPV-16. Από τους 33 άνδρες που είχαν συντρόφους που έφεραν το στέλεχος αυτό, το 6.1% είχε επίσης προσβληθεί.

Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι ο κίνδυνος των ανδρών να προσβληθούν από τον ιό αυξανόταν όταν έκαναν στοματικό σε με τη σύντροφό τους. Για κάθε μονάδα που αυξανόταν η συχνότητα του στοματικού σεξ διπλασιαζόταν η πιθανότητα του άνδρα να προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του HPV που έφερε η σύντροφός του.

Δε βρέθηκε λοίμωξη από HPV στους άνδρες που είχαν σύντροφο που δεν είχε προσβληθεί από τον ιό στην στοματική ή τη γενετήσια περιοχή, σε αυτούς που διατηρούσαν μονογαμικές σχέσεις, καθώς και σε αυτούς που δεν είχαν ποτέ καπνίσει.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το βασικό εύρημα της μελέτης τους είναι το γεγονός ότι είναι ότι ο HPV μεταδίδεται στη στοματική κοιλότητα είτε μέσω της στοματο-στοματικής, είτε μέσω της στοματογεννητικής επαφής.

Υπενθυμίζουν μάλιστα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το περασμένο έτος και ανέφερε στα ευρήματα της ότι η στοματική λοίμωξη από HPV μπορεί να συνδέεται με κακή στοματική υγιεινή. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν κάποιο νόσημα στα ούλα τους ήταν 51% πιθανότερο να αναπτύξουν στοματική λοίμωξη από HPV, σε σύγκριση με αυτούς που είχαν υγιή ούλα. Αυτοί που είχαν αλλά οδοντιατρικά προβλήματα είχαν 28% αυξημένη πιθανότητα να προσβληθούν από τον ιό στη στοματική περιοχή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του HPV, έτσι ώστε να αναγνωριστούν ποιες ομάδες ατόμων έχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό και να εντοπιστούν οι τρόποι προστασίας των ατόμων αυτών και των συντρόφων τους.

Πηγή: medicalnewstoday

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός