Πρόβλεψη για 27 εκατομμύρια τουρίστες στη φετινή σεζόν

Ιούνιος 02, 2016
jumbo-banner

Τις εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει και φέτος αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις επιβεβαιώνει η ετήσια μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με την 18η μελέτη του ΙΤΕΠ, οι αφίξεις προβλέπεται να κινηθούν κοντά στα επίπεδα των 27 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας), όμως η άνοδος δεν θα είναι ομοιόμορφη στους επιμέρους προορισμούς λόγω του προσφυγικού. «Είναι δηλαδή πολύ πιθανόν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να δουν τις τουριστικές τους ροές να μειώνονται το 2016», επισημαίνει η μελέτη, προσθέτοντας ακόμη ότι «δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός, ότι από το 2015 έχει αρχίσει να εμφανίζεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης τόσο των τουριστικών αφίξεων όσο και των εισπράξεων. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό/προσφυγικό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού».

Η μελέτη διαπιστώνει ακόμη μία σημαντική αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων στην Ελλάδα της τάξεως του 52% από το 1990 μέχρι το 2015, με το μέσο μέγεθος των δωματίων να κινείται ανοδικά κατά 19% και από τα 35 δωμάτια να φθάνει πέρσι στα 41,6, με το 80% πάντως των μονάδων να είναι δυναμικότητας κάτω των 50 δωματίων. Σημαντικό στοιχείο ακόμη το γεγονός ότι το ποσοστό των ξενοδοχείων 5 αστέρων αυξήθηκε κατά 486%. Το δυναμικό των ξενοδοχείων 4* και 5* ανέρχεται στο 41% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού, με σαφή τάση το 2020 να αντιστοιχεί στο 48%-50%.


Τιμές << Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη, το 36,5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτια σε τιμές κάτω των 40 ευρώ τον Μάιο, ενώ τον Αύγουστο το ποσοστό περιορίζεται στο 14,5%. Παράλληλα το Μάιο μόνο το 5% των ελληνικών ξενοδοχείων διαθέτει τα δωμάτια σε τιμές άνω των 100 ευρώ, ενώ αντίθετα τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 14%. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 57% - 58% των απασχολουμένων στα ελληνικά ξενοδοχεία είναι γυναίκες. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο στα ξενοδοχεία χαμηλότερων κατηγοριών και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 90%.
«Κόκκινα» δάνεια 
Πάντως, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Γιώργος Τσακίρης, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης αναφορικά με το θέμα των funds που ετοιμάζονται να αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων ξενοδοχείων, έκανε λόγο για κίνδυνο αφελληνισμού της αγοράς. Σημειωτέον πως περίπου τα μισά από τα δάνεια της κατηγορίας των «κόκκινων» δανείων εκτιμάται πως είναι προβληματικό. Επίσης, ερωτώμενος για τη διακοπή λειτουργίας στο Athens Ledra Hotel, ο κ. Τσακίρης ανέφερε πως στα χρόνια της ύφεσης έχουν κλείσει 73 ξενοδοχεία, για να προσθέσει πως έχουν ανοίξει κάποια.

Εσωτερικός τουρισμός 
Η μελέτη του ΙΤΕΠ καταγράφει ότι ο εγχώριος τουρισμός επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση κατά την περίοδο 2008-2014, με αποτέλεσμα τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό της χώρας να έχουν μειωθεί κατά 45% και στο εξωτερικό κατά περίπου 52%. Δημοφιλέστερος προορισμός για τα ταξίδια των Ελλήνων στο εσωτερικό είναι η Κεντρική Μακεδονία, η οποία συγκέντρωσε το 15,9% των διανυκτερεύσεων των ημεδαπών τουριστών το 2014 (2013: 15,3%, 2008: 16,5%). Δεύτερη στις προτιμήσεις των Ελλήνων είναι η Πελοπόννησος, η οποία συγκεντρώνει διαχρονικά περίπου το 10% των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot