Menu
Ερευνα ακόμη και για εσχάτη προδοσία για την επιβολή των capital controls

Ερευνα ακόμη και για εσχά…

H ώρα της απόδοσης...

Έλληνες ανακάλυψαν πρωτοποριακή μέθοδο καταπολέμησης της λευχαιμίας

Έλληνες ανακάλυψαν πρωτοπ…

Η νέα θεραπεία κατασ...

Ντοκουμέντο: Αυτός είναι ο Τούρκος πιλότος που παραβίαζε με F-16 Λέσβο και Χίο!

Ντοκουμέντο: Αυτός είναι …

Απόστρατος πιλότος τ...

Τουριστικό «Βατερλώ» - Μείωση 320 εκατ. στα έσοδα τον Αύγουστο

Τουριστικό «Βατερλώ» - Με…

Σημαντική πτώση 7,...

Βίγκαν μους σοκολάτας με 3 μόνο υλικά

Βίγκαν μους σοκολάτας με …

Γευστικά θαύματα με ...

Συνταγή στα γρήγορα | Ζεστές μπρουσκέτες που παίρνουν 10 με τόνο!

Συνταγή στα γρήγορα | Ζεσ…

Κι όταν λέμε "τόνο",...

"Νεκρό" το Twitter! Τεράστια κυβερνοεπίθεση προκαλεί "αιμορραγία" σε δεκάδες sites!

"Νεκρό" το Twit…

Εταιρείες κολοσσοί τ...

Κέρδισε 7.500 ΕΥΡΩ στο ΚΙΝΟ στο Πρακτορείο ΟΠΑΠ Πασσανικολάκη

Κέρδισε 7.500 ΕΥΡΩ στο ΚΙ…

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΠΑ...

Στυγερή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ στην Πανόρμου - Υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή και απόστρατος αστυνομικός - Ήθελε να δημιουργήσει Τάγματα Ασφαλείας στη Μεσσηνία

Στυγερή ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ στην Πα…

Την ώρα που οι αστυν...

Ανησυχητικό παγκόσμιο φαινόμενο οι επιθετικοί κλόουν - Νέο κρούσμα βίας στη Γερμανία

Ανησυχητικό παγκόσμιο φαι…

Ένας άνδρας δέχθηκε ...

Το Υπ. Προστασίας του Πολίτη απαντά στην Ύπατη Αρμοστεία για την επιστροφή προσφύγων από την Κω στην Τουρκία

Το Υπ. Προστασίας του Πολ…

Διευκρινίσεις από τι...

ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ προς ΦΙΛΗΤΑ: Αναλαμβάνουμε την πρόσληψη 2 βιβλιοθηκονόμων!

ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ προς Φ…

Προς Διοικητικό Συμβ...

Prev Next

Κινητοποίηση από αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς και οινοποιούς της Κω με αφορμή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Κινητοποίηση από αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς και οινοποιούς της Κω με αφορμή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα

Μετά από πολλά χρόνια πραγματοποιήθηκε στο νησί της Κω κινητοποίηση από αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς και οινοποιούς με αφορμή το αντιασφαλιστικό  έκτρωμα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή προς συζήτηση.

Τα μέλη των συλλόγων κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους μέχρι την πόλη. Από κει οργανωμένοι σε μπλοκ πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης φωνάζοντας συνθήματα όπως « Αγρότες, εργάτες συμμαχία, Μπλόκο τώρα στη φοροληστεία» και «Τσακίζουν την ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω τον νόμο λαιμητόμο».

Στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη της ΔΟΥ Κω ενώ αμέσως μετά αντιπροσωπεία των συλλόγων πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Έπαρχο Κω και τον Δήμαρχο Κω.

Στην παραπάνω κινητοποίηση παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου ΒΣΔ με επικεφαλής την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου αλλά και αντιπροσωπείες από Εργατικά Σωματεία και Ελεύθερους Επαγγελματίες. Δεκάδες επίσης και τα μηνύματα αλληλεγγύης από εργατικούς φορείς προς τους αγρότες που κινητοποιούνται. Σχετικά με τις διεκδικήσεις των Συλλόγων για τους αγρότες προβλέπεται μεγάλη αύξηση εισφορών, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, ξεκινάει η σταδιακή αύξηση του συντελεστή των ασφαλιστικών εισφορών για σύνταξη ο οποίος, από 7% που είναι σήμερα, θα φτάσει στο 20% το 2019. Επιπλέον από το 2017, η εισφορά για την υγεία από 2,5% στο 6,95%, ενώ θα υπάρχει και εισφορά 0,5% για την αγροτική εστία. Έτσι η συνολική επιβάρυνση του αγρότη- κτηνοτρόφου για  την ασφάλιση του θα είναι 27,45% στο ασφαλιστικό εισόδημα του 2019. Από το 2017 καταργούνται οι 7 κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών που ισχύουν για τους αγρότες και η ασφαλιστική εισφοράθα υπολογίζεται στο 80% του κατώτατου μισθού του άγαμου εργαζόμενου άνω των 25 ετών, ο οποίος σήμερα είναι 586 Ευρώ και το 80% είναι 468, 80 Ευρώ το μήνα, δηλαδή 5.625, 60 Ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό είναι το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα στο οποίο θα υπολογίζονται οι ελάχιστες εισφορέςγια σύνταξη και υγεία που θα υποχρεούται να καταβάλει ο κάθε αγροτοκτηνοτρόφος ο οποίος είναι:

5.625,60 x27,45%= 1.544 Ευρώ ακόμα και αν τον προηγούμενο χρόνο είχε ζημιές ή μικρότερο εισόδημα.

Με το ίδιο κατώτατο ποσό επιβαρύνεται η αγρότισσα και κάθε άλλο ασφαλισμένο μέλος της ίδιας οικογενειακής εκμετάλλευσης που δεν έχει άλλη ασφάλιση. Αν το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 5.625,60 Ευρώ, η εισφορά για τον επόμενο χρόνο θα είναι ανάλογη και προφανώς μεγαλύτερη. 

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα άλλα χαράτσια που επιβάλλονται στους αγρότες (πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές για τον ΕΛΓΑ, φορολογία από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 26% και 100% προκαταβολή του φόρου για την επόμενη χρονιά, ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, οικόπεδα και χωράφια, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ για αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου κ.α.) γίνεται φανερό ότι πολλοί περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες ασφαλιστικές εισφορές και θα μείνουν χωρίς ασφάλιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σύνταξη, αφού το 38% των αγροτών δεν μπορεί να καταβάλλει ούτε τις σημερινές εισφορές που είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά και όσοι καταφέρουν να βγουν στην σύνταξη (67 χρονών) δεν θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αφού θα παίρνουν την εθνική σύνταξη των 384 Ευρώ και ανάλογα με τα χρόνια που πληρώνουν θα παίρνουνένα ελάχιστο ποσό επιπλέον το οποίο θα είναι για 20 χρόνια εισφορές 100 Ευρώ.

Με όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο κόσμος του Πρωτογενή Τομέα δίκαια ξεσηκώνεται. Η κινητοποίηση συνεχίζεται και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας. Τα τρακτέρ παραμένουν ζεστά. Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους μαζικούς φορείς και τους πολίτες της ΚΩ για την συμπαράσταση, την Αστυνομική Διεύθυνση Κω για την άψογη συνεργασία, τον κο Σπύρου(είδη υγιεινής), το φούρνο Ζαμάγια και τον κο Καλούμα για την έμπρακτη βοήθειά τους.

Αγροτικός Σύλλογος Κω

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κω

Αλιευτικός Σύλλογος Κω

Μελισσοκομικός Σύλλογος Κω

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός