Παναγιώτης Αβρίθης στον RV: Έχουμε ζητήσει αύξηση του κατά κεφαλήν τέλους λιμένα στα 2,5 έως 3€ από 0,5€ που είναι σήμερα, ενισχύοντας τους πόρους του ΔΛΤ (audio)

Μάρτιος 29, 2024
jumbo-banner

Καλεσμένος στην εκπομπή «RealKos» με τον Παναγιώτη Ζουζούνη βρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κω κύριος Παναγιώτης Αβρίθης συζητώντας για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης 7ήμερης visa express σε τούρκους επισκέπτες που ξεκινά στην Κω στις 30 Μαρτίου, καθώς και για τις εργασίες αναβάθμισης της ζώνης Σέγκεν προκειμένου να υποστηρίξει την αυξημένη κίνηση που αναμένεται.

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι πολύ δύσκολο και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απ’ όλα τα λιμάνια που συμμετέχουν, η Κως είναι σε καλή μοίρα. Παράδειγμα η Μυτιλήνη που απ’ όσο πληροφορούμαι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν αντιμετωπίσαμε δυσκολίες μόνο πέρυσι. Αντιμετωπίζουμε γενικώς ζητήματα. Η εκτίμηση μου είναι ότι φέτος θα είμαστε βελτιωμένοι, όμως δεν πρέπει να φουσκώνουμε τις προσδοκίες. Δεν γνωρίζω εάν θα εκλείψουν οι ουρές διότι οι ροές επισκεπτών επίκειται να αυξηθούν. Πρέπει να δούμε τον προγραμματισμό των αφιξοαναχωρήσεων, αλλά πρέπει να δούμε και τις ανθεκτικότητες. Το ότι έχουμε αυτό το σημείο για αφίξεις δεν σημαίνει ότι μπορούμε να φορτώνουμε συνεχώς με κόσμο στο βωμό του κέρδους. Πρέπει να βάλουμε τη λογική και το μέτρο. Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι οι σχέσεις μας με την απέναντι πλευρά πρέπει να μπει σε μια λογική τύπου πορθμείου, με συνεχόμενη ροή δρομολογίων αλλά αυτό έχει και άλλου είδους προβλήματα», μερικά απ’ όσα δήλωσε ο κ. Αβρίθης.

Σχετικά με τον προγραμματισμό των αφιξοαναχωρήσεων και την ομαλή διεκπεραίωση των διαδικασιών για κάθε επισκέπτη ο κ. Αβρίθης δήλωσε τα εξής: «Πέρυσι έρχονταν δρομολόγια ταυτόχρονα. Κι επειδή κάποιοι λέγανε διάφορα, μη νομίζετε ότι ο ομιλών δεν πήγαινε να ελέγξει. Έχουμε φάει πολλές ώρες στο λιμάνι με τον τότε Αντιπρόεδρο του ΔΛΤ κ. Ναβροζίδη προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις. Προφανώς χρειάζεται ομαλότερος προγραμματισμός στα δρομολόγια των αφίξεων».

Όσον αφορά τις εργασίες που επίκειται να γίνουν στη ζώνη Σένγκεν, ο κ. Αβρίθης δήλωσε τα εξής: «Είναι 5 τα booth που θα τοποθετηθούν, 1 για τη visa το οποίο οι αρμόδιοι ζήτησαν να είναι μεγαλύτερο. Αυτό το οποίο όμως θέλω να επισημάνω είναι η αναγκαιότητα όλα αυτά να στελεχωθούν. Η κάθε βάρδια πρέπει να έχει πάνω από 10 άτομα. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε διαφορετικά με τη μεσολάβηση του Δημάρχου προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Μας δόθηκε ένας επιπλέον χώρος κι είμαστε σε ένα καλό στάδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η επέκταση της Σένγκεν σε όλο το χώρο που σήμερα ονομάζουμε περιγραφικά ως ΔΕΗ. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι δεν είχαμε πόρους τέτοιους που να μας εξασφαλίζει έσοδα ικανά για να πραγματοποιήσουμε αυτόνομα όσα είναι απαραίτητα. Αντιλαμβάνομαι τους επιχειρηματίες και τα αιτήματά τους, αλλά με μισό ευρώ ως έσοδο κατά κεφαλή ως τελος ασφάλειας λιμένων που είναι ανταποδοτικό τέλος, δεν μπορείς να μιλάς για έργο. Αυτό που έχω ζητήσει και αναμένεται είναι η αύξηση του φόρου αυτού απ’ το μισό ευρώ στα δυόμισι έως τρία ευρώ ώστε να αποκτήσει το ΔΛΤ ικανά έσοδα κι αυτό είναι επιτυχία της δημοτικής αρχής και του Υφυπουργού κ. Παππά με τον οποίον η συνεργασία μας είναι άριστη».

Ιδιαίτερη η αναφορά του κ. Αβρίθη και στο θέμα των τελευταίων ημερών που αφορά την εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διεκδίκηση του 75% του τέλους ανθεκτικότητας: «Παρακολούθησα τα όσα είπώθηκαν απ’ όλους αυτές τις μέρες. Πήρε την πρωτοβουλία ο Περιφερειάρχης μας να διεκδικήσει για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτό το τέλος και βγήκαν κι άλλοι από πίσω να παίξουν ταμπούρλο στο τύμπανο που ήχησε ο κ. Χατζημάρκος. Όσον αφορά κάποιες δηλώσεις που πυροδότησαν το κλίμα ενότητας μεταξύ α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, ομολογώ ότι δεν με ευχαρίστησαν. Επειδή βγήκε ο Χατζημάρκος και το διεκδίκησε βγήκαμε εμείς να πούμε ότι το διεκδικούμε για εμάς; Ας το έκαναν απ’ τη μέρα που βγήκε ο νόμος, όχι σήμερα. Ας φύγει απ’ το Κράτος το τέλος κι ας περιέλθει στην τοπική αυτοδιοίκηση και μετά νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε για το πως θα γίνεται η κατανομή κατά τόπους. Ας μη βάζουμε κομματικά κριτήρια κι ας αφήσουμε τα εσωτερικά θέματα που είναι για λόγους εντυπωσιασμού. Πρέπει να το δούμε καθαρά τοπικά. Κάτι που πληρώνεται στον τόπο μας πρέπει και να επιστρέφει σ’ αυτόν. Αντί λοιπόν να πετάμε λέξεις, πάμε σ’ ένα ενιαίο μέτωπο με την Περιφέρεια και την κατανομή θα την βρούμε».

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot