Τι θα ζητήσει ο Σαμαράς από τη Μέρκελ

Σεπτέμβριος 23, 2014
jumbo-banner
Deutsche Welle: Όχι εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα - Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα

Ο πρωθυπουργός και η συνοδεία του έφθασαν αργά χθες το βράδυ στο Βερολίνο και συνέχισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τις συσκέψεις τους στο ξενοδοχείο που κατέλυσαν για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης με την καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Ανγκελα Μέρκελ.
 
Η ελληνική πλευρά ξέρει πολύ καλά τι θέλει από την συνάντηση ωστόσο οι προσεκτικές δηλώσεις του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφαν Σάιμπερτ δημιούργησαν προβληματισμό. Το γεύμα εργασίας στην καγκελαρία είναι προγραμματισμένο για τις 12.30 ώρα Ελλάδας και μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς θέλει την στήριξη της καγκελαρίου σε τρία βασικά σημεία:
 
-την διαπραγμάτευση με την Τρόικα που αρχίζει εντός των προσεχών ημέρων ώστε να συμπεριλάβει παροχές και φοροαπαλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου.
 
-την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης για την έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους
 
-την συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης για την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο τέλος του χρόνου.
 
Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καλά προετοιμασμένη και οι φάκελοι είναι πλήρως ενημερωμένοι. Στα επιχειρήματά της είναι η μέχρι τώρα καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα πρωτογενή πλεονάσματα όπως και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο που έχει γίνει σε πολλούς τομείς. Επίσης έχει τις δικές της εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών που επιτρέπουν την αποχώρηση του ΔΝΤ με την προυπόθεση ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί από τους εταίρους της. Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό ή χρηματοδοτικό κενό λέει η κυβέρνηση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πιθανότητα νέου προγράμματος. Έχει όμως και ένα βασικό πολιτικό επιχείρημα: ότι δίχως κάποιες κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας υπάρχει κίνδυνος να προκύψουν πρόωρες εκλογές που μπορεί να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για την ελληνική πλευρά και μόνο ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών και επικράτησης της αριστεράς θα έχει οικονομικό κόστος και θα απειλήσει την κυβερνητική σταθερότητα.
Η κ. Μέρκελ θα ακούσει και θα πει τα καλά της λόγια για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην υλοποίηση της λιτότητας και φυσικά θα επιμείνει στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Βάιπερ προειδοποίησε την ελληνική πλευρά να μην περιμένει αποφάσεις και παρότρυνε να περιμένουν όλοι τις δηλώσεις της καγκελαρίου μετά το γεύμα εργασίας. Η κα Μέρκελ έχει ανάγει σε τέχνη τις καθυστερήσεις στην λήψη αποφάσεων αφήνοντας τα πράγματα να ωριμάζουν μόνα τους, προκαλώντας πολλές φορές την κριτική τόσο από το εσωτερικό όδο στο διεθνές επίπεδο. Μόνο που τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα επιβάλλουν την άμεση λήψη αποφάσεων, ενδεχόμενη καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει ραγδαίες αντιδράσεις. Από την πλευρά της κυβέρνησης ελπίζουν ότι θα ανταποκριθεί σε σημαντικό βαθμό ανεξάρτητα από το τί θα πουν στις δηλώσεις τους. Εάν η κ. Μέρκελ συνεχίσει την προφιλή της τακτική των καθυστερήσεων αυτό θα σημάνει ότι έχει πάρει την απόφαση να αφήσει την ελληνική κυβέρνηση μόνη της και αναλαμβάνοντας το σχετικό κόστος.
 
Deutsche Welle: Όχι εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα
 
«Σαμαράς στο Βερολίνο: Όχι "εκπτώσεις" στις μεταρρυθμίσεις για την Αθήνα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
 
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ελπίζει για κατανόηση, για επιδιωκόμενες ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των δανείων. Για μια χαλάρωση της πορείας μεταρρυθμίσεων μάλλον δεν θα λάβει υποστήριξη», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης αναγκάστηκαν ξανά και ξανά τις τελευταίες ημέρες στην ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, να ξεκαθαρίσουν το αυτονόητο: οι δυο τους θα μιλήσουν για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ο Αντώνης Σαμαράς θα ενημερώσει πώς κατά την άποψή του θα προχωρήσει η Ελλάδα - αλλά δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για αυτό. Συνομιλητής της Ελλάδας είναι οι δανειστές της τρόικας».
 
Σύμφωνα με τον συντάκτη, ο κ. Σαμαράς αναζητά πολιτική στήριξη, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Πιθανώς, επισημαίνει, για τελευταία φορά, για να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του τρέχοντος δεύτερου δανειακού προγράμματος για περαιτέρω περικοπές κοινωνικών παροχών και μια μεγαλύτερη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. «Όχι μια εύκολη υπόθεση, μιας και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δήλωσαν κατά την τελευταία τους συνάντηση ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένο με τα δάνεια. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, όπως και κατά το παρελθόν, θα το κάνει και θα περάσει τους αντίστοιχους νόμους στην Βουλή.
 
Αυτό θα πει ο κ. Σαμαράς στην καγκελάριο», επισημαίνεται στο άρθρο.
Πολύ πιο σημαντικές όμως του είναι (ενν. του κ. Σαμαρά) τα θέματα χρηματοδότησης και χρέους, υποστηρίζει ο συντάκτης και συνεχίζει: «Πώς θα καλύψει η χώρα τα διαφαινόμενα χρηματοδοτικά κενά στον προϋπολογισμό του 2015; Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει ένα τρίτο δανειακό πακέτο της τρόικας. Αν και οι τόκοι για αυτό θα ήταν κατά το ήμισυ χαμηλότεροι, θέλουν να χρηματοδοτήσουν την χρηματοδοτική ανάγκη μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων. Ο λόγος: το δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ θα ήταν συνδεδεμένο με μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, αντιθέτως, τα δάνεια από τις χρηματοοικονομικές αγορές όχι. Για να βρει οι Ελλάδα όμως αγοραστές για τα ομόλογά της, πρέπει να είναι αξιόπιστη. Αλλά πόσο αξιόπιστη είναι μια χώρα με ένα βουνό χρέους, το οποίο θα υπερβεί αυτόν τον χρόνο το 177% του ΑΕΠ της;».
 
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι σημαντικό κριτήριο για την πιστοληπτική ικανότητα είναι η τελική αξιολόγηση του δεύτερου δανειακού πακέτου από την τρόικα. «Όσο πιο θετική είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες της ελληνικής κυβέρνησης να βρει χρήματα στις διεθνείς αγορές», αναφέρει ο συντάκτης και τονίζει ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο μπαίνει «στο παιχνίδι» η Γερμανίδα καγκελάριος, διότι, όπως αναφέρει, «η αξιολόγηση της τρόικας υπόκειται πάντα και σε πολιτικές σκέψεις». Αντίστοιχα, εκτιμά, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει την στήριξη της κυρίας Μέρκελ ώστε η τελική έκθεση να είναι όσο το δυνατόν πιο θετική.
 
«Πέρα από αυτό, ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να κερδίσει την καγκελάριο σε ό,τι αφορά την μείωση των τόκων και την χρονική επιμήκυνση στην αποπληρωμή των ήδη ληφθέντων δανείων», επισημαίνει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «ένα κούρεμα χρέους - αυτό το γνωρίζει και ο κ. Σαμαράς - δεν θα το δέχονταν οι δανειστές». Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να συμφωνήσει περισσότερο σε ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων από ό,τι σε ελαφρύνσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
 
Ο συντάκτης αναφέρει ακόμη ότι «από τότε που η κυβέρνηση Σαμαρά ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια την πορεία μεταρρυθμίσεων, η καγκελάριος επαινεί τις προσπάθειες της Ελλάδας» και σημειώνει ότι «μόλις την Δευτέρα (ενν. σήμερα) εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την ενημέρωση των συντακτών στο Βερολίνο, εξ ονόματος της προϊσταμένης του, εκτίμηση για την κυβέρνηση Σαμαρά». Διευκρινίζει όμως ότι «το Βερολίνο φοβάται ότι με το τέλος της επιτήρησης της τρόικας στο τέλος του έτους η μεταρρυθμιστική βούληση στην Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει, η παλιά τσαπατσουλιά να επανέλθει και οι έως τώρα προσπάθειες να αποβούν μάταιες».
 
Σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει το ρεπορτάζ, θα αναφέρει ένα ακόμη θέμα στο Βερολίνο, δηλαδή την πιθανότητα εκλογών, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. «Αιτία για την διεξαγωγή εκλογών θα ήταν η πιθανή αποτυχία του Κοινοβουλίου αρχές του επόμενου έτους στην προσπάθεια να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τις καλύτερες πιθανότητες να κερδίσει πρόωρες εκλογές έχει ο συνασπισμός της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται σταθερά με 4% μπροστά από τους συντηρητικούς.
 
Μπορεί όμως κανείς να αμφιβάλλει για το εάν η κυρία Μέρκελ είναι πρόθυμη να παραχωρήσει στην Ελλάδα "έκπτωση στις μεταρρυθμίσεις" προκειμένου να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, διότι από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ξεκάθαρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν προκαλεί πλέον ανατριχίλα στο Βερολίνο», καταλήγει το δημοσίευμα.
 
protothema.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot