Στην αναγκαιότητα να βρεθεί μια λύση για το χρέος στάθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "Βήμα της Κυριακής", ενώ αναφέρθηκε και στο τέλος της συνεργασίας με την Τρόικα.
"Η τρόικα τελείωσε... Δεν σκίζω το Μνημόνιο αλλά προτείνω μία νέα συμφωνία, ένα πρόγραμμα "γέφυρα"... Ας το νομάσουν όπως θέλουν", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα Γαλλίας), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου στις 19:30 ώρα Έλλαδας (18:30 ώρα Γαλλίας).
Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στο "Βήμα της Κυριακής" ότι συζητήθηκε και το "πρόγραμμα- γέφυρα" και προσθέτει:
«Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ό,τι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας. Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος».
Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι θα δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα, για μερικούς μήνες, για να καταθέσει η νέα κυβέρνηση τις προτάσεις της, ενώ απαντώντας στην ερώτηση εάν θα καλύπτεται έτσι και η ΕΚΤ για να χρηματοδοτεί ομαλά τις τράπεζες απαντά: «Νομίζω ότι αυτή θα είναι η λογική λύση: ότι συμφωνούμε πως θα έχουμε μια περίοδο η οποία θα μας οδηγήσει στη νέα συμφωνία , η οποία ελπίζουμε να είναι έτσι δομημένη που θα σταματήσει τη σκοτοδίνη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει και τη βάση -εμείς θα το θέλαμε- για το γύρισμα της σελίδας για ολόκληρη την Ευρώπη».
Σε ό,τι αφορά τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, εξήγησε: “Ποια ήταν η αγωνία των προηγούμενων κυβερνήσεων; Ήταν πώς θα εξασφαλιστεί η επόμενη δόση, Θυμίζει κάτι σαν να μην μπορείς να πληρώσεις το στεγαστικό σου δάνειο γιατί έχεις στενότητα, έχει μειωθεί το εισόδημά σουκαι δεν μπορείς να πληρώσεις τη δόση.
Και τραβάς από μια πιστωτική κάρτα για να την πληρώσεις. Ναι, όντως σου εξασφαλίζει τη δόση, ένα μήνα ακόμη, και παίρνεις μερικές ανάσες... Αλλά, αυτό σε βουλιάζει πιο βαθιά στη χρεοκοπία. Η δική μας θέση είναι ότι αυτή η πρακτική του “άντε να αγοράσουμε λίγο χρόνο και έχει ο Θεός” πρέπει να σταματήσει... Το να πάρουμε την επόμενη δόση, άντε για να καλύψουμε μερικά κενά ως τον Ιούνιο... Και μετά πού θα είμαστε τον Αύγουστο; Πάλι στα ίδια;”.
Ο Ντάισελμπλουμ και η Τρόικα
Σε ερώτηση, τι του είπε ο Ντάισελμπλουμ στο αυτί, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: “Δεν θα σας πω, για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Με τον κ. Ντάισελμπλουμ συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση αυτή θα ήταν γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ δύο ανδρών, δύο υπουργών. Αυτό σημαίνει πώς ό,τι λέμε κατ' ιδίαν ή στο αυτί, δεν είναι δημοσιεύσιμο”.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στην κατάργηση της συνεργασίας με την Τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε: “Εμείς όχι μόνο αναγνωρίζουμε, αλλά θέλουμε σύσφιγξη των σχέσεών μας με τους θέσμους της ευρωζώνης, όπως και με το ΔΝΤ του οποίου άλλωστε είμαστε ιδρυτικό μέλος. Προσβλέπουμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη συνεργασία με αυτούς τους θεσμούς.
Αυτό που ονομάζεται τρόικα δεν είναι το άθροισμα της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Είναι μια επιτροπή που αποτελείται από υψηλά ιστάμενους υπαλλήλουςπου έχουν συσταθεί ως όργανο – ένα όργανο που ακόμη και το Ευρωκοινοβούλιο έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητά του- για να επιβλέψει την εφαρμογή ενός προγράμματος τη λογική του οποίου έχουμε αμφισβητήσει όχι στη βάση ότι δεν είναι καλό μόνο για την Ελλάδα, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ κακό για την Ευρώπη ολόκληρη. Έχω μια προσωπική στάση απένταντί τους. Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος. Γιατί να χάνουν την ενέργειά τους και τον χρόνο τους, όταν δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν για αυτό που εμείς απαιτούμε να συζητηθεί, το οποίο είναι η ίδια η λογική του προγράμματος;”.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ