Υστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για συμφωνία πριν από το «ναυάγιο»

Απρίλιος 04, 2017
jumbo-banner

Στον αέρα παραμένει ο χρόνος επιστροφής της τρόικας και επίτευξης μιας τεχνικής συμφωνίας, που αποτελεί το πρώτο βήμα για να περάσει σε πιο ώριμη φάση η δεύτερη αξιολόγηση.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και το ένα ορόσημο μετά το άλλο να χάνονται, τα επόμενα 24ωρα κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, όπου πολλά θα κριθούν ως προς το εάν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.

Εν τω μεταξύ, ταξίδι - αστραπή αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες οι Ευκλ.Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης. Από 4 έως 6 Απριλίου θα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, αφού θα απέχει χρονικά ελάχιστα πριν από το Eurogroup της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή. Εκτιμάται ότι είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Οι υπουργοί θα συναντηθούν με μέλη της Ευρωομάδας προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία αγκάθια. Με το βλέμμα πια στραμμένο στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 17 - 22 Απριλίου, τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών να έχουν εξανεμίσει σημαντικό μέρος της πρόοδου που είχε επιτευχθεί και το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές στις συντάξεις να ανοίγει εστία αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, στο Eurogroup της 7ης Απριλίου αναμένεται μια πολιτική συζήτηση, όπου θα επαναξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών.

Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, από τις έδρες των θεσμών, δηλαδή εξ αποστάσεως, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση ευρωπαϊκής πηγής που έκανε λόγο για «παράλογα αιτήματα» που βρίσκονται στο τραπέζι, τα οποία δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ελάχιστος χρόνος
Ο κ. Σχοινάς απέφυγε φυσικά να προσδιορίσει το πότε και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μετατρέψουν τις εξ αποστάσεως συζητήσεις σε δια ζώσης διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε δε πως χθες ήταν 3 Απριλίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει πρακτικά πολύς χρόνος έως την Παρασκευή που αναμένεται η άτυπη Σύνοδος του Eurogroup στη Μάλτα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται ενόψει του Eurogroup στις 7 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να είναι πιθανή πλέον η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό.

Στο επίκεντρο παραμένει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί σε μείωση συντάξεων μεταξύ 5% - 35% για περίπου 900.000 συνταξιούχους αλλά και τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να φέρεται πως επαναφέρει ζητήματα που είχαν κλείσει σε προγενέστερο στάδιο, όπως το lock - out και η αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
Η εφαρμογή των μέτρων 1% του ΑΕΠ από περικοπές συντάξεων το 2019 ήταν η θέση του ΔΝΤ κυρίως, στην οποία η ελληνική πλευρά φέρεται να αντιπρότεινε να σπάσει σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020 η εφαρμογή των μέτρων του 1% του ΑΕΠ που θα επιφέρουν τελικά τη συγκεκριμένη μείωση, με το ένα μέρος να ενεργοποιείται το 2019 και το άλλο το 2020. Η προσπάθεια φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο ήθελε εξαρχής να διασφαλίσει πως το 2019, μια εξ ορισμού εκλογική χρονιά, θα εφαρμόζονταν οι μειώσεις στις συντάξεις, ακόμη και εάν γίνουν εκλογές και προκύψει νέα κυβέρνηση.

Στο σκεπτικό αυτό εντάσσονταν άλλωστε και οι πληροφορίες περί ανάγκης να «συνυπογράψει» και η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα μέτρα 2% του ΑΕΠ που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μετά δηλαδή τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018.
Καθυστερήσεις
Από εδώ και στο εξής και με την κυβέρνηση να ποντάρει, πάλι, σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, σε ανώτερο ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, ο προβληματισμός κορυφώνεται: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων θα αυξάνται παράλληλα οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία που ήδη βιώνει σημαντικές πιέσεις.
Ήδη σιωπηρά, ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος έχει εγκαταλειφθεί και στο καλό σενάριο μιλάμε για ανάπτυξη ελαφρά χαμηλότερη του 2%, ενώ με δεδομένο ότι το μεγάλο νέο ορόσημο είναι πια το Eurogroup της 22ας Μαΐου για μια συνολική συμφωνία (χρέος - πλεονάσματα και εμπλοκή ΔΝΤ) πρακτικά με τις διαπραγματεύσεις θα «χαθεί» όλο το πρώτο εξάμηνο.

Εργασιακά και ενέργεια
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής, που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά», επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Από μακριά συζητήσεις
Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, από τις έδρες των θεσμών, δηλαδή εξ αποστάσεως.

Ασφαλιστικό
Στο επίκεντρο παραμένει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί σε μείωση συντάξεων μεταξύ 5% - 35% για περίπου 900.000 συνταξιούχους αλλά και τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να φέρεται πως επαναφέρει ζητήματα που είχαν κλείσει σε προγενέστερο στάδιο, όπως το lock - out και η αύξηση των ομαδικών απολύσεων.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot