Η ελληνική πλευρά διαψεύδει τον Ακάρ – Καμία προγραμματισμένη συνάντηση

Αύγουστος 01, 2020

Πηγές με άμεση γνώση των εξελίξεων διαψεύδουν, μιλώντας στο ethnos.gr, όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί συνάντησης κλιμακίων από την Ελλάδα και την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα στην Τουρκία
Να ξαναπιάσει το νήμα των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συνομιλιών που έχουν διακοπεί από το 2016, επιχειρεί η ελληνική πλευρά, προχωρώντας ωστόσο με προσεκτικά βήματα μέσα από «εμπόδια» και «παγίδες».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν επαφές μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα, αναφερόμενος, προφανώς, στα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) που συζητούν τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών και όχι στις διερευνητικές επαφές των οποίων προΐσταντο διπλωμάτες.

Αναφερόμενη σε όσα ανακοίνωσε ο Ακάρ, πηγή με γνώση των εξελίξεων υποστηρίζει, μιλώντας στο ethnos.gr, ότι δεν έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα καμία συνάντηση στην Τουρκία περί ΜΟΕ μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, αν και όντως εκκρεμεί μια τέτοια συνάντηση. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι τελευταίες τέτοιου τύπου επαφές είχαν γίνει στην Ελλάδα, όπερ σημαίνει ότι οι επόμενες θα πρέπει όντως να πραγματοποιηθούν στην Τουρκία. «Μας έχουν καλέσει. Θα πάμε κάποια στιγμή. Οι συνομιλίες θα γίνουν αλλά δεν υπάρχει ημερομηνία», σχολιάζει άνθρωπος με γνώση των εξελίξεων, αναφερόμενος στα ΜΟΕ.

Το κρίσιμο ερώτημα στην παρούσα φάση είναι το εάν, πότε και υπό ποίες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και πάλι οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες που διακόπηκαν το 2016. Το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι οι συγκεκριμένες επαφές να ξεκινήσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν, με εξασφαλισμένο δηλαδή και αμοιβαία αποδεκτό το «κεκτημένο» όσων είχαν προηγηθεί. «Εάν δείτε να αναγγέλλεται ο 61ος γύρος των διερευνητικών, θα γνωρίζετε ότι συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε», σχολιάζει στο ethnos.gr αξιωματούχος με γνώση των εξελίξεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στο φθινόπωρο.

Επί της ουσίας ωστόσο, Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν φτάσει ακόμη στο σημείο της επανεκκίνησης των διερευνητικών αλλά μερικά βήματα πιο πριν. Ενδεικτικά ως προς αυτό: όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις προηγούμενες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (στις 30 Ιουλίου) και στην ΕΡΤ (στις 29 Ιουλίου).

«Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στο να προσπαθήσει να βρει τρόπο σοβαρού διαλόγου με την Τουρκία […] Εγώ θα ήμουν ευτυχής αυτές οι επαφές, αυτές οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται σε επίπεδο διπλωματών να έχουν μια κατάληξη, να καταλήξουν κάπου ώστε να μπορέσουν οι διερευνητικές να επανεκκινήσουν», σημείωσε ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι για να μπορέσει όντως να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες, θα «πρέπει η Άγκυρα να καταλάβει ότι πρέπει να απέχει από προκλήσεις».

«Δεν μπορεί να συζητάμε και συγχρόνως, ακριβώς το ίδιο χρονικό σημείο, να εκδηλώνονται παραβατικές συμπεριφορές. Τότε ποια έννοια έχει η συζήτηση;», διερωτήθηκε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι «αυτή τη στιγμή συμπεφωνημένη διαδικασία έναρξης διαλόγου δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Μέχρι εκεί».

 

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει πάντως καταστήσει σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος με την Άγκυρα, είναι η Τουρκία να τερματίσει προηγουμένως κάθε πρόκληση.

«Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία. Για διάλογο, όμως, όχι υπό το κράτος απειλών, όχι υπό το κράτος προσβολών, όχι υπό το κράτος απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων», διεμήνυσε ο Νίκος Δένδιας την περασμένη Τρίτη (28 Ιουλίου) από την Αθήνα, έχοντας στο πλευρό του την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, που βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα προερχόμενη από την Άγκυρα.

Διπλωματικές πηγές ξεκαθαρίζουν, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ότι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας παραμένουν στο τραπέζι εν όψει και της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Αυγούστου.

Το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στέλνοντας εκεί, εντός της ήδη οριοθετημένης και διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ, μόνο σεισμογραφικά (εν προκειμένω το Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου) και γεωτρύπανα (εν προκειμένω το Yavuz στα δυτικά του νησιού), αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία πρόκληση όχι μόνο για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα για τους «27» της ΕΕ οι οποίοι έχουν άλλωστε καταδικάσει κατ’ επανάληψη ως «παράνομες» της δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να έχουν μέχρι στιγμής «απαντήσει» με κυρώσεις ανάλογες των προκλήσεων.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν τις προηγούμενες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά και πέρα από τις όποιες «παραφωνίες». Διότι έγιναν και δηλώσεις τις περασμένες ημέρες από την πλευρά Ελλήνων αξιωματούχων που ερμηνεύτηκαν ως πιθανολογούμενο «άδειασμα» της Λευκωσίας από την Αθήνα. Εκτιμάται άλλωστε ότι το «δίπορτο» που παίζει επί του παρόντος η Τουρκία, μιλώντας για «διάλογο» με την Ελλάδα ενώ συνεχίζει να προκαλεί στην Κύπρο, θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως απόπειρα δημιουργίας ρηγμάτων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τη στάση που οι «27» θα επιλέξουν να κρατήσουν έναντι της Άγκυρας το προσεχές διάστημα, ένα διάστημα ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς αναμένεται να σημαδευτεί και από εξελίξεις τόσο στην οικονομία (την ευρωπαϊκή αλλά και την τουρκική, post-pandemic) όσο και στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα (Λιβύη, Ανατολική Μεσόγειο, Συρία, Βόρειο Ιράκ).

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot