"Γλίτσα" στη Θάλασσα του Μαρμαρά: Πώς δημιουργήθηκε η αποκρουστική βλέννα που απειλεί το Αιγαίο [Εικόνες-Βίντεο]

Ιούνιος 06, 2021
jumbo-banner

Ανησυχία έχει προκαλέσει η "θαλάσσια βλέννα" που έχει κάνει την εμφάνισή της στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Τουρκία.

Σύμφωνα με Τούρκους επιστήμονες, το πάχος της αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών, κατευθυνόμενη προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News, η γλίτσα αυτή έχει προκαλέσει ρύπανση στη θάλασσα και έσκισε τα δίχτυα των ντόπιων ψαράδων.


Οι ειδικοί τονίζουν ότι ενδέχεται να προκύψουν σοβαρότερες συνέπειες στο μέλλον από την αύξηση της θαλάσσιας αυτής βλέννας, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Κραυγή απόγνωσης από τους ψαράδες της περιοχής

Η Θάλασσα του Μαρμαρά βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση, από βάθος 25 μέτρων έως τον πυθμένα, σύμφωνα με τον Μουσταφά Οζτούρκ, εξέχοντα περιβαλλοντικό μηχανικό.

"Το οξυγόνο είναι πολύ κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Επειδή τα μολυσμένα νερά της Μαύρης Θάλασσας παραμένουν στη Θάλασσα του Μαρμαρά εδώ και πέντε ή έξι μήνες", δήλωσε ο Οζτούρκ.

Εξηγώντας ότι η θαλάσσια βλέννα προκαλείται από τη συσσώρευση αζώτου, φωσφόρου και άνθρακα σε βιομηχανικά και γεωργικά λύματα, ο Οζτούρκ σημείωσε ότι υπήρξε αύξησή της λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Εντωμεταξύ, οι ψαράδες στην περιοχή προέτρεψαν επίσης τις τοπικές αρχές να διερευνήσουν την αιτία της θαλάσσιας γλίτσας, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να πλεύσουν και θα αναγκαστούν να κλείσουν την αλιευτική περίοδο νωρίς.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα μη επεξεργασμένα απόβλητα που απορρίπτονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά και η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη ρύπανση της θάλασσας.

"Θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτήν την καταστροφή, που φτάνει έως τη Θάλασσα του Μαρμαρά", είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς καθυστέρηση".

Τα μικροφύκια Dinoflagellates που απειλούν με χολέρα

Τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

https://www.thetoc.gr/diethni/article/glitsa-sti-thalassa-tou-marmara-pos-dimiourgithike-i-apokroustiki-blenna-pou-apeilei-to-aigaio-eikones-binteo/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot