Στα προβλήματα που προκάλεσε η ξαφνική κατάρρευση του Thomas Cook, αναφέρθηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου κ. Γιάννης Φλεβάρης.
Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τον πολύ καλό βαθμό ετοιμότητας που βρίσκονται οι φορείς για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.
«Είναι διάχυτη η ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου στα νησιά της περιφέρειας ευθύνης μας, για την άμεση αντίδραση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του περιφερειακού συμβουλίου, να προχωρήσει στην έγκριση προγραμματισμού δράσεων για την προβολή των νησιών μας με ολοκληρωμένο πλάνο για το 2020.
Έχοντας σε εξέλιξη επαφές με τους φορείς, Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, Εμπορικούς Συλλόγους Ρόδου και Κω και στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, απεκόμισα τις καλύτερες αντιδράσεις. Μας ικανοποιεί ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση όπου τέθηκε το ζήτημα της προβολής και διαφήμισης των νησιών μας. Οι δράσεις και ο προγραμματισμός αυτός, μαρτυρούν την προσήλωση του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου (και κατ’ επέκταση της περιφερειακής αρχής) για ολοκληρωμένο σχέδιο και προγραμματισμό που όμως, έχει πολλές παραμέτρους: π.χ. η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια στην περιοχή κ.λπ. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να λειτουργούμε με προγραμματισμό, παρέχοντας τις καλύτερες υπηρεσίες στους επισκέπτες μας» όπως είπε.
Ο κ. Φλεβάρης, αναφέρθηκε στην διαχείριση του μεταναστευτικού που απασχολεί την περιοχή μας μαζί με άλλα έκτακτα γεγονότα, όπως ο σεισμός στην Κω, οι πλημμύρες στην Σύμη, όπου «η ΠΝΑι έδωσε εξετάσεις και… πέτυχε» όπως τόνισε. «Πριν συμπληρωθούν λίγες ώρες μετά τις αποφάσεις αυτές, σημειώθηκε η κατάρρευση του Thomas Cook που δημιουργεί, αλυσιδωτές αντιδράσεις στην διεθνή αγορά και κυρίως θα έχει πολλές συνέπειες στον Τουρισμό και κυρίως στους ξενοδόχους. Μην ξεχνάτε ότι το 97% της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και των επι μέρους δράσεων στα νησιά της περιοχής ευθύνης μας, συνδέεται άρρηκτα με τον τουρισμό.
Γι αυτό και η ΠΝΑι μαζί με τους δήμους, τις ενώσεις ξενοδόχων σε συντονισμό με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ, τον ΣΕΤΕ, το ΞΕΕ, την ΠΟΞ και την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα (μαζί με τα κατά τόπους προξενεία) έδειξαν ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Η ροή για τον επαναπατρισμό των βρετανών και άλλων τουριστών που έχουν εγκλωβιστεί, συνεχίζεται κανονικά από την Ρόδο και από την Κω –και αργότερα από τα άλλα νησιά.
Δυστυχώς, αφήνει πίσω του πληγές και θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποτυπωθεί η έκταση της ζημίας που προκάλεσε η κατάρρευση του Thomas Cook στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα.
Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουμε πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη τουριστική σεζόν και πώς θα αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα» ανέφερε.
Ο κ. Φλεβάρης είπε ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα είναι μια τεράστια οικονομική δράση και η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη για την οικονομία.