Πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη για να έχουμε σωστό κοινωνικό κράτος - Ομιλία στη Βουλή

Ιούνιος 09, 2017
jumbo-banner

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πρότασης Νόμου που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ "Εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα - ενίσχυση κοινωνικής προστασίας και ένταξης".

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός εστίασε στους λόγους που το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα συρρικνώνεται και τόνισε την ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και φυγή από την αδράνεια ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και το κοινωνικό κράτος.

Στην ομιλία του σχολίασε επίσης τις αναφορές συνομιλητών του στο πελατειακό κράτος, υπενθυμίζοντας το δυσανάλογο κόστος που έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ το οποίο όποτε κυβέρνησε αποδεδειγμένα προσπάθησε να νομοθετήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, αναφέροντας ειδικότερα τον "Νόμο Πεπονή" που δημιούργησε το ΑΣΕΠ και το νόμο για την τιμωρία του μαύρου χρήματος που λειτουργεί τη στιγμή που από τις τόσες εξεταστικές επιτροπές δεν παρήχθησαν ενιαία συμπεράσματα.
Κανένα άλλο κόμμα δεν επιχείρησε νομοθετικά να προωθήσει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, όπως τόνισε στην ομιλία του.

Ολόκληρη η ομιλία ήταν η εξής:

"Κύριε Πρόεδρε, έχουν σχεδόν όλα λεχθεί και, κατά συνέπεια, δεν έχω να προσθέσω τίποτα επιπλέον ούτε στην ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γεννηματά, ούτε και στου κοινοβουλευτικού μας Εκπροσώπου του κ. Λοβέρδου.

Όμως, πρέπει να σχολιάσω ορισμένα πράγματα, τα οποία ακούστηκαν στην Αίθουσα και βεβαίως τα είπε και ο κ. Μαντάς. Όταν μιλάμε για ξεθεμελίωμα του κοινωνικού κράτους, δεν εννοούμε ότι το ξεθεμελιώνει η κα. Φωτίου, προφανώς. Το κοινωνικό κράτος ξεθεμελιώνεται όταν η οικονομία της χώρας δεν πάει καλά.
Χθες μια εφημερίδα που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ είχε ως κύριο τίτλο «Το κοινωνικό κράτος στο απόσπασμα». Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι εάν η οικονομία χειροτερεύσει, το κοινωνικό κράτος θα χειροτερεύσει. Δεν μπορεί να κάνεις κριτική στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, γιατί δεν μπορεί να μαζέψει καλά τους νεκρούς και τους τραυματίες στον πόλεμο, όταν ο πόλεμος μεγαλώνει, όταν πολλαπλασιάζονται οι νεκροί και οι τραυματίες. Τότε και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν τα καταφέρνει. Λες, λοιπόν, ότι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δεν είναι καλός. Όμως, είναι καλός. Το ίδιο πράγμα έχουμε και σήμερα.
Εάν η οικονομία χειροτερεύσει, το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να είναι καλύτερο. Θα είναι χειρότερο όποιος και εάν είναι Υπουργός, όποια και εάν είναι η Κυβέρνηση.

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι μιλάμε για πελατειακό κράτος και ξεχνάμε ότι η πλατεία Κλαυθμώνος ονομάστηκε έτσι, γιατί κάθε φορά που ερχόταν μια κυβέρνηση έδιωχνε τους προηγούμενους δημόσιους υπάλληλους και διόριζε άλλους. Πήγαιναν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κλαίγανε. Γι’ αυτό ονομάστηκε πλατεία Κλαυθμώνος. Είναι δηλαδή ελληνικό φαινόμενο.
Αλλά επιτρέψτε μου, ποιος προσπάθησε ουσιαστικά αυτό το φαινόμενο να το ανατρέψει; Δεν προσπάθησε να το ανατρέψει ο Πεπονής και ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΑΣΕΠ; Ποια άλλη ελληνική κυβέρνηση έκανε τέτοιο βήμα; Ποια;
Ακούμε στη Βουλή για το πελατειακό κράτος. Σωστά. Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει ενδεχομένως. Περιορίζεται, όμως. Το ΑΣΕΠ ήταν η πιο αποτελεσματική δράση. Ο ιστορικός δεν θα το καταλογίσει ιστορικά υπέρ του ΠΑΣΟΚ; Δεν θα πει τίποτα; Είναι δυνατόν; Στη Βουλή, όμως, ακούμε ένα σωρό: «οι κλέφτες», «οι απατεώνες», «οι ληστές» και όλα αυτά. Υπήρχε καμία περίοδος της χώρας που να μην υπήρχαν αυτά τα φαινόμενα; Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ιστορικά έφυγε με το σύνθημα «έξω οι κλέφτες».
Το ΠΑΣΟΚ τι έκανε; Πέρασε έναν νόμο που έστελνε στη φυλακή αυτούς που η Βουλή με τις εξεταστικές επιτροπές τους απάλλασσε. Το ΠΑΣΟΚ δεν το έκανε αυτό; Δεν τους διέγραψε; Όλα τα άλλα κόμματα είναι ενάρετοι σε αυτήν τη Βουλή; Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε πολύ περισσότερα από όλους.
Εάν δεν υπήρχε αυτός ο νόμος της τιμωρίας του μαύρου χρήματος, δεν θα υπήρχε σήμερα τιμωρία κανενός. Υπάρχει καμία αντίρρηση πάνω σε αυτό; Θα υπήρχε; Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν δώσει τίποτα; Πόσοι έχουν οδηγηθεί στις φυλακές; Κανένας. Άρα, δεν μπορούμε αυτά ιστορικά να μην τα τοποθετούμε εκεί που πρέπει.
Βεβαίως, πρέπει να πούμε ότι εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη το κοινωνικό κράτος όχι μόνο θα χειροτερεύει, αλλά θα αφανιστεί. «Το χρέος θα αφανίσει τη χώρα», είπε από αυτή τη θέση ο Ανδρέας Παπανδρέου δεκαπέντε χρόνια πριν από τον καιρό που άρχισε η χρεοκοπία.
Τι κάναμε ή τι προσπάθησε να κάνει ο καθένας τα δεκαπέντε αυτά χρόνια; Θα το γράψει η Ιστορία. Δεν θα τα πω εγώ τώρα, για να αρχίσει να λέει ο καθένας «όχι», «ναι» κλπ, αλλά πάντως δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό που να αποτρέψει τη χρεοκοπία. Αυτό εννοώ και όχι ότι δεν έγινε τίποτα ουσιαστικό για τη χώρα.

Συζητώντας όλα αυτά μου έκανε κάτι εντύπωση. Για να υποστηρίξουμε το κοινωνικό κράτος πρέπει πρώτα κάτι να κάνουμε. Το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε να περάσει νόμο που να λέει ότι τα προϊόντα από τα πετρελαιοειδή θα υποστηρίζουν εν πολλοίς το κοινωνικό κράτος. Είχε περάσει νόμος. Αλλά πρέπει να έχουμε τα προϊόντα για να υποστηρίξουν το κοινωνικό κράτος από τις εξορύξεις των πετρελαίων.
Εχθές στο Euronews μου έκανε εντύπωση που είδα μια διαφήμιση από την Τουρκία, πέραν της FYROM, η οποία έλεγε: «Φυσούν άνεμοι στην Τουρκία. Ελάτε να κάνετε αιολική ενέργεια στην Τουρκία». Και ρωτώ: Η Ελλάδα δεν έχει ανέμους, όταν στο Αιγαίο από πάνω μέχρι κάτω το καλοκαίρι φυσούν οκτώ μποφόρ κάθε μέρα; Δεν κάνουμε τίποτα. Και δεν λέω ότι δεν κάνει μόνο η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαι αντικειμενικός. Δεν κάνουμε τίποτα! Πώς θα έρθουν οι επενδύσεις; Πώς θα έρθουν οι επενδυτές;
Από τη μια, ζητούμε κοινωνικό κράτος και σωστό είναι. Η δική μου υπουργία χαρακτηρίζεται από ό,τι καλό υπήρξε για το κοινωνικό κράτος, διότι τότε Υφυπουργός ήταν ο κ. Σκουλάκης και Γραμματέας ήταν ο κ. Κουρουμπλής και ό,τι αίτημα ερχόταν των ΑμεΑ, γινόταν νόμος. Δεν είπαμε «όχι» σε κανένα. Αλλά τότε υπήρχε η δυνατότητα. Σήμερα, όμως, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει.
Άρα, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές, δηλαδή ανάπτυξη, δηλαδή επενδύσεις για να μην λέμε κάθε φορά στην κ. Φωτίου γιατί δεν έκανες αυτό ή γιατί δεν έδωσες περισσότερα. Πού να τα βρει τα περισσότερα; Όταν συρρικνώνεται το οικονομικό κράτος, το πρώτο που την πληρώνει είναι το κοινωνικό κράτος.
Δεν υπάρχουν θαυματοποιοί ούτε ως Πρωθυπουργοί ούτε ως Υπουργοί. Και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου και να ασπαστούμε όλοι μας όλα τα προαναφερθέντα, αν θέλουμε πραγματικά να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος.»

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot