"Πιλότος μαχητικού έπεσε στη θάλασσα! Έλληνες και Αιγύπτιοι στη μάχη για τη διάσωση"

Δεκέμβριος 07, 2016
jumbo-banner
Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι αληθινός. Είναι όμως το σενάριο της άσκησης έρευνας και διάσωσης που γίνεται απόψε τη βράδυ στην ευρύπτερη περιοχή νότια της Κάσου, όπου διεξάγεται η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Αιγύπτου με την ονομασία "ΜΕΔΟΥΣΑ" .

Σύμνφωνα με το σενάριο, συμβαίνει ατύχημα μαχητικού αεροσκάφους, και οι δυο χώρες σπεύδουν από κοινού για να κάνουν την έρευνα και διάσωση.

Το σημείο της έρευνας γίνεται στα όρια του FIR Αθηνών με το FIR Καϊρου και αφορά καθαρά περίπτωση στρατιωτικού ατυχήματος.

Λίγους μήνες πριν, στην ίδια θαλάσσια περιοχή Έλληνες και Αιγύπτιοι έκαναν έρευνα από κοινού για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που κατέπεσε τα ξημερώματα της 19ης Μαϊου. Το Ελληνικό Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, που εδρεύει στον Πειραιά, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τον συντονισμό των ερευνών σε συνεννόηση με τις Αιγυπτιακές Αρχές.

Το σενάριο που "παίζουν" απόψε Έλληνες κι Αιγύπτιοι αφορά σε πτώση στρατιωτικού αεροσκάφους και γίνεται με τη συνδρομή αιγυπτιακής φρεγάτας, αλλά και άλλων πλωτών μέσων της γειτονικής χώρας και με ελικόπτερο SAR της Πολεμικής Αεροπορίας. Μάλιστα, το σενάριο παίζεται νύχτα, όπως άλλωστε είχε συμβεί και το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir.

Όπως σημείωνε στο Onalert.gr ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης η θαλάσσια περιοχή που συνέβη το ατύχημα, αλλά και αυτή στην οποία διεξάγεται τώρα η άσκηση, είναι εκεί περίπου που κατά τη γειτονική Τουρκία φθάνει η δική της ΑΟΖ και, μάλιστα, σαν σφήνα έρχεται να διαχωρίσει την ελληνική από την αιγυπτιακή και από την κυπριακή.

Και επειδή η ΑΟΖ, ως νομική έννοια, συνδέεται με συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα στη θάλασσα (στην επιφάνεια και κυρίως στον υδάτινο όγκο, εμμέσως δε και στο υπέδαφος), αλλά και, σε κάποιες περιπτώσεις, με θέματα εναερίου χώρου, η ταχύτατη αντίδραση των ελληνικών αρχών τον Μάιο, η ενεργός παρουσία των δυνάμεων Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue – SAR) και η συνεργασία τους με τις αιγυπτιακές δυνάμεις αποδεικνύουν:
πρώτον, ότι φυσιολογικά η Ελλάδα πρέπει και μπορεί στον συγκεκριμένο χώρο να ασκήσει αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα δικαιώματα·
δεύτερον, ότι φυσιολογικός της γείτονας, λόγω και της ύπαρξης κοινών ορίων F.I.R. (Flight Information Region), είναι η Αίγυπτος.

onalert.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot