Κύκλωμα λαθρεμπορίας ζώων ερευνούν οι αρχές

Μάρτιος 02, 2019
jumbo-banner

Σποράδων, προκύπτει ότι η μεταφορά των συνολικά 47 ζώων δεν έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που τους «οδηγεί» στο συμπέρασμα για ύπαρξη κυκλώματος.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα παράνομο κύκλωμα εμπορίας ζώων είναι οι αρχές στη Μαγνησία. Η υπόθεση που ερευνάται αφορά τη μετακίνηση 47 ζώων συντροφιάς από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Από την έκθεση ελέγχου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας προκύπτει σαφώς ότι πρόκειται για «εμπορική αποστολή» και αφορά τη μετακίνηση 43 σκύλων και 4 γατών, που εντοπίστηκαν στις 6 Φεβρουαρίου – κατόπιν καταγγελίας – μέσα σε βαν σε χώρο πρατηρίου καυσίμων στο 9ο χλμ. της Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας. Πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις παράνομες εξαγωγές ζώων συντροφιάς προς χώρες της Ευρώπης. Η υπόθεση έχει φτάσει ήδη στον εισαγγελέα, τα ζώα φιλοξενούνται από τοπική φιλοζωική, ενώ η οδηγός γερμανικής υπηκοότητας και η συνοδηγός αγγλικής υπηκοότητας αφέθηκαν ελεύθερες.

Σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος και υπογράφεται από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, προκύπτει ότι η μεταφορά των συνολικά 47 ζώων δεν έγινε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κάτι που τους «οδηγεί» στο συμπέρασμα για ύπαρξη κυκλώματος.

Η πρώτη εικόνα των ζώων που ήταν διαφόρων μεγεθών και ηλικιών ήταν καλή, καθώς δεν έφεραν εμφανή σημεία ασθένειας ή κακοποίησης, ενώ παράλληλα είχαν σιτιστεί. Ταυτόχρονα, για όλα υπήρχε δυνατότητα ταυτοποίησης, αφού έφεραν ηλεκτρονική σήμανση με πομποδέκτη. Αναλυτικότερα, για όλα τα ζώα υπήρχαν διαβατήρια με καταχωρημένα σε αυτά την περιγραφή τους, τον αλφαριθμητικό κωδικό πομποδέκτη, τα στοιχεία του κατόχου, τον προβλεπόμενο εμβολιασμό, αποπαρασιτισμό και τη βεβαίωση κλινικής εξέτασης.

Ενα από τα παράδοξα ωστόσο της υπόθεσης είναι ότι τα διαβατήρια στην πλειονότητά τους φέρουν ως πρώτους ιδιοκτήτες κατοίκους εξωτερικού, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν συνάδει με την κείμενη εθνική νομοθεσία, αναφορικά με τον τρόπο απόκτησης ζώου συντροφιάς. Μάλιστα, δεν ήταν καταχωρημένα στα αντίστοιχα συστήματα ως «αδέσποτα» του δήμου και ως εκ τούτου δεν υπήρχε καταγραφή υιοθεσίας. Ο αριθμός των μεταφερόμενων ζώων στο εξωτερικό συνάδει με εμπορικού χαρακτήρα μετακίνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, υπήρχαν εξουσιοδοτήσεις για τη μεταφορά των ζώων στο εξωτερικό, χωρίς όμως να πληρούνται οι προδιαγραφές της ενωσιακής νομοθεσίας. «Εφόσον τα ζώα συνοδεύονται από άλλο πρόσωπο εκτός του ιδιοκτήτη, θα πρέπει να έχουν εκτός από το διαβατήριό τους και τη γραπτή δήλωση του ιδιοκτήτη, που να αποδεικνύεται ότι η μετακίνηση αποτελεί μέρος της μετακίνησης του ιδιοκτήτη».

Παράλληλα, η κατοχή των ζώων από ιδιοκτήτες ημεδαπούς ή αλλοδαπούς που ζουν στην Ελλάδα έχει γίνει κατά παράβαση του άρθρου 9, παρ. 7 του νόμου 4039/2012 και δεν δηλώνεται η διεύθυνση του ιδιοκτήτη στο εξωτερικό. Επιπλέον, όσα ζώα έχουν υιοθετηθεί από δήμους δεν μπορούν να αλλάξουν ιδιοκτήτες χωρίς να έχουν παραδοθεί αυτά πρώτα στον οικείο δήμο.

Χιλιάδες αδέσποτα «φυγαδεύονται» στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν φιλοζωικά σωματεία, κάθε χρόνο φυγαδεύονται στην Ευρώπη χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες χωρίς να προηγηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για την υιοθεσία τους. Μάλιστα, τα κόστη μιας παράνομης συναλλαγής ξεκινούν από 400 ευρώ και σε πολλές των περιπτώσεων φτάνουν τα 700 ή 800 ευρώ.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας Βαγγέλης Παλαιοδήμος, σημειώνοντας στον «Ε.Τ.» πως «τα τελευταία περιστατικά συλλήψεων για παράνομη διακίνηση ζώων αναδεικνύουν τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις αυτού του φαινομένου, καθώς και τις τεράστιες ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και δη της αρμόδιας υφυπουργού. Παρά την ευδιάκριτη απουσία βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων, μετά από πολύχρονους αγώνες της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας πετύχαμε την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης ζώων και τη δημιουργία της διαδικτυακής βάσης καταγραφής».

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη έχει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ότι το υπουργείο τηρεί όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ έστειλε το θέμα στις εισαγγελικές αρχές.

Κατά τον κ. Παλαιοδήμο, πάντως, το πρόβλημα της απουσίας προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων από τους δήμους, η διατήρηση παράνομων χώρων συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία, η ανεξέλεγκτη χορήγηση διαβατήριων από ιδιώτες κτηνιάτρους κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η έκδοση εγκυκλίων από υπηρεσιακούς παράγοντες που διαστρεβλώνουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία υπό την πλήρη ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανεξέλεγκτη δράση παράνομων κυκλωμάτων.

Οπως τονίζει, όλα αυτά «καθιστούν ξεκάθαρο ότι είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την παράνομη διακίνηση – εμπορία ζώων συντροφιάς και που επιτρέπει ένα ολόκληρο κύκλωμα παρανομίας, που επίσημα κατατάσσεται στο οργανωμένο έγκλημα, να δρα ανεξέλεγκτο».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot