Menu
Με πολλά χαμόγελα στο αποκριάτικο μασκέ πάρτυ του Συλλόγου Αετός Κω

Με πολλά χαμόγελα στο απο…

Στις 22 Φεβρουαρίου ...

"Κωακό" καρναβάλι: Κέφι, χορός και πολλά χαμόγελα (βίντεο - φωτό)

"Κωακό" καρναβά…

Από την πλατεία Αντα...

Πώς πρέπει να ντυθείς για να τον ξεμυαλίσεις;

Πώς πρέπει να ντυθείς για…

Κριός Το μόνο ζώδ...

Οι δημόσιες εκδηλώσεις τρυφερότητας είναι είδος «παράστασης»

Οι δημόσιες εκδηλώσεις τρ…

Τα φιλιά, οι αγκαλ...

Τουρισμός: «Χάλκινο» η Ελλάδα στην αγορά της Γερμανίας

Τουρισμός: «Χάλκινο» η Ελ…

Τις ταξιδιωτικές τάσ...

Αποκαταστάθηκε πλήρως από τα μεσάνυχτα η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Ρόδου-Λίνδου

Αποκαταστάθηκε πλήρως από…

Γιώργος Χατζημάρκο...

Σοκ στον αέρα του «Φως του Τούνελ»: Την θεωρούσαν όλοι νεκρή και τελικά την βρήκαν

Σοκ στον αέρα του «Φως το…

Μια συγκλονιστική κα...

Προειδοποιητικό καμπανάκι από τον ΦΠΑ; 55 εκατ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα από τον στόχο

Προειδοποιητικό καμπανάκι…

Χαμηλή πτήση πραγμ...

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων

ΟΑΕΔ: Συνεχίζονται οι αιτ…

Ξεκίνησε από την π...

Κράτος και Ταμεία χάνουν 200 εκατ. ευρώ απο την νέα «μόδα» με τα κουπόνια

Κράτος και Ταμεία χάνουν …

Ανησυχητικές διαστ...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα με την προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας των σπουδαστών των ΙΕΚ»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η κυβέρν…

Ερώτηση προς την Υ...

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη σε Κάλυμνο, Λέρο και Λειψούς

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία …

Συνεχίστηκαν μέχρι...

Prev Next

Απέφυγαν τον κίνδυνο «λουκέτου» οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Απέφυγαν τον κίνδυνο «λουκέτου» οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί
jumbo-banner
Θ. Μουζουράκης: «Θα πάρουν παράταση οι συστατικές πράξεις που αντικαθιστούν τις άδειες λειτουργίας, μέχρις ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και λυθεί οριστικά το πρόβλημα»
 
Αποφεύχθηκε τελικά η απειλή λουκέτου την οποία αντιμετώπιζαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 περισσότεροι από 1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όπου φιλοξενούνται περίπου 55.000 βρέφη και νήπια καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες αδειοδότησής τους (το θέμα ανέδειξε ο «Ελεύθερος Τύπος»).
 
Πρόκειται για τους πρώην Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν κυρίως από το υπουργείο Υγείας στους δήμους της χώρας χωρίς να προβλεφθεί μηχανισμός ώστε να πιστοποιείται η δυναμικότητά τους από κάποιο φορέα, όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί οι οποίοι τώρα κινήθηκαν και ζητούν τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας τους καθώς στις 31/12/2014 λήγει και η τελευταία παράταση που δόθηκε στη μεταβατική λειτουργία τους.

Το θέμα καταγγέλθηκε σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον τέως πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής και δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επεσήμανε και τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών να «χτυπήσουν» με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός στο χώρο, καθώς εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια των οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε αυξημένη και η τάση των γονέων να επιδιώκουν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδιωτική μονάδα εφόσον υπάρχει στην περιοχή τους.
 
Παράταση ζητά η ΚΕΔΕ
 
Παράταση έως τα μέσα του 2016 στη διαδικασία αδειοδότησης των 1.140 δημοτικών παιδικών σταθμών που απειλούνται με λουκέτο μετά την 1/1/2015, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) από το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της να ρίχνει ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας ότι, έχει ζητηθεί νομοθετική ρύθμιση από τον περασμένο Ιούλιο. Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας που ζητά από τους δήμους άδειες λειτουργίας.
 
Να σημειώσουμε ότι, η αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών μεταφέρθηκε το 2001 από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ωστόσο έκτοτε δεν έχει αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας των παιδικών σταθμών και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.

Η περίπτωση της Κω
 
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού του δήμου Θεόφιλο Μουζουράκη, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του νησιού μας.
 
«Μέχρι τις 31/12/2014, έχουμε τις συστατικές πράξεις που αντικαθιστούν την άδεια λειτουργίας των βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών, οι οποίες είναι δημοσιευμένες σε ΦΕΚ και δίδονται από το αρμόδιο υπουργείο» μας δήλωσε ο κ. Μουζουράκης, προσθέτοντας πως, το υπουργείο Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ (κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), βρίσκονται σε διαβούλευση για την έκδοση νομοσχεδίου, με το οποίο στην ουσία, θα «τακτοποιηθεί» το θέμα.
 
«Η πληροφορία που είχαμε την Δευτέρα το πρωί σε επικοινωνία μας με το υπουργείο, είναι ότι, θα πάρουν παράταση οι συστατικές πράξεις, μέχρι την έκδοση του σχετικού νομοσχεδίου, οπότε θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας μας πως, όπως τους πληροφόρησαν από το ΥΠΕΣ, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή έστω αρχές Ιανουαρίου θα υπογραφεί η εν λόγω παράταση.
 
Να σημειώσουμε ότι, στην Κω έχουμε οκτώ βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς (ο μοναδικός Π.Σ. που έχει άδεια λειτουργίας είναι αυτός του Πυλίου), οι οποίοι φιλοξενούν 493 παιδιά, από τα οποία, 246 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και 247 εκτός του προγράμματος. Τέλος, ο κ. Μουζουράκης ανέφερε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού (το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου), θα μπορούν να φιλοξενηθούν στους δημοτικούς Β.Ν./Σ άλλα 35-40 παιδάκια.
 
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"
eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός