Απέφυγαν τον κίνδυνο «λουκέτου» οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί

Δεκέμβριος 22, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Θ. Μουζουράκης: «Θα πάρουν παράταση οι συστατικές πράξεις που αντικαθιστούν τις άδειες λειτουργίας, μέχρις ότου ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο και λυθεί οριστικά το πρόβλημα»
 
Αποφεύχθηκε τελικά η απειλή λουκέτου την οποία αντιμετώπιζαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 περισσότεροι από 1.100 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί όπου φιλοξενούνται περίπου 55.000 βρέφη και νήπια καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια οι τυπικές και ουσιαστικές διαδικασίες αδειοδότησής τους (το θέμα ανέδειξε ο «Ελεύθερος Τύπος»).
 
Πρόκειται για τους πρώην Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς που μεταβιβάσθηκαν κυρίως από το υπουργείο Υγείας στους δήμους της χώρας χωρίς να προβλεφθεί μηχανισμός ώστε να πιστοποιείται η δυναμικότητά τους από κάποιο φορέα, όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Και είναι οι ιδιωτικοί σταθμοί οι οποίοι τώρα κινήθηκαν και ζητούν τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας τους καθώς στις 31/12/2014 λήγει και η τελευταία παράταση που δόθηκε στη μεταβατική λειτουργία τους.

Το θέμα καταγγέλθηκε σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) από τον τέως πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής και δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επεσήμανε και τις πιέσεις της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών να «χτυπήσουν» με αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί το επιχειρηματικό ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός στο χώρο, καθώς εφαρμόζεται με τεράστια επιτυχία το πρόγραμμα ενίσχυσης από ευρωπαϊκά κονδύλια των οικογενειών που θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέτος διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ, ενώ φάνηκε αυξημένη και η τάση των γονέων να επιδιώκουν τη φιλοξενία των παιδιών τους σε ιδιωτική μονάδα εφόσον υπάρχει στην περιοχή τους.
 
Παράταση ζητά η ΚΕΔΕ
 
Παράταση έως τα μέσα του 2016 στη διαδικασία αδειοδότησης των 1.140 δημοτικών παιδικών σταθμών που απειλούνται με λουκέτο μετά την 1/1/2015, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) από το υπουργείο Εσωτερικών. Το θέμα απασχόλησε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της να ρίχνει ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών λέγοντας ότι, έχει ζητηθεί νομοθετική ρύθμιση από τον περασμένο Ιούλιο. Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Αστυνομίας που ζητά από τους δήμους άδειες λειτουργίας.
 
Να σημειώσουμε ότι, η αρμοδιότητα λειτουργίας των παιδικών σταθμών μεταφέρθηκε το 2001 από το κεντρικό κράτος στους δήμους, ωστόσο έκτοτε δεν έχει αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας των παιδικών σταθμών και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.

Η περίπτωση της Κω
 
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο «Σ» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού του δήμου Θεόφιλο Μουζουράκη, προκειμένου να ενημερωθούμε για το τι μέλλει γενέσθαι με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του νησιού μας.
 
«Μέχρι τις 31/12/2014, έχουμε τις συστατικές πράξεις που αντικαθιστούν την άδεια λειτουργίας των βρεφονηπιακών - παιδικών σταθμών, οι οποίες είναι δημοσιευμένες σε ΦΕΚ και δίδονται από το αρμόδιο υπουργείο» μας δήλωσε ο κ. Μουζουράκης, προσθέτοντας πως, το υπουργείο Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ (κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας), βρίσκονται σε διαβούλευση για την έκδοση νομοσχεδίου, με το οποίο στην ουσία, θα «τακτοποιηθεί» το θέμα.
 
«Η πληροφορία που είχαμε την Δευτέρα το πρωί σε επικοινωνία μας με το υπουργείο, είναι ότι, θα πάρουν παράταση οι συστατικές πράξεις, μέχρι την έκδοση του σχετικού νομοσχεδίου, οπότε θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα» συμπλήρωσε, ενημερώνοντας μας πως, όπως τους πληροφόρησαν από το ΥΠΕΣ, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή έστω αρχές Ιανουαρίου θα υπογραφεί η εν λόγω παράταση.
 
Να σημειώσουμε ότι, στην Κω έχουμε οκτώ βρεφονηπιακούς – παιδικούς σταθμούς (ο μοναδικός Π.Σ. που έχει άδεια λειτουργίας είναι αυτός του Πυλίου), οι οποίοι φιλοξενούν 493 παιδιά, από τα οποία, 246 μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ και 247 εκτός του προγράμματος. Τέλος, ο κ. Μουζουράκης ανέφερε ότι, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού (το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου), θα μπορούν να φιλοξενηθούν στους δημοτικούς Β.Ν./Σ άλλα 35-40 παιδάκια.
 
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ"
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot