Ερευνα - σταθμός στο DNA για τον καρκίνο

Δεκέμβριος 23, 2014
jumbo-banner
Εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία συντελέστηκε αυτό που η ιατρική κοινότητα θεωρεί ως τη μεγαλύτερη επανάσταση στην ιστορία της βιολογίας: η χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Το «Πρόγραμμα 100.000 γονιδιωμάτων» θα αναλύσει τη γενετική αλληλουχία ασθενών καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εντέρου, των ωοθηκών και του πνεύμονα, λευχαιμίας αλλά και 110 σπάνιων ασθενειών
 
Τώρα το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) υπόσχεται να μετατρέψει αυτήν την επανάσταση της γενετικής ιατρικής σε μια καθημερινή πραγματικότητα για τους ασθενείς, που θα οδηγήσει σε ταχύτερη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών.
 
Στο πλαίσιο ενός πολλά υποσχόμενου προγράμματος διάρκειας τριών ετών και κόστους 380 εκατομμυρίων ευρώ 11 νοσοκομεία της Αγγλίας θα χαρτογραφήσουν το DNA δεκάδων χιλιάδων καρκινοπαθών, για να πάρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κακοήθεια με στόχο την καλύτερη πρόληψη, αντιμετώπιση, ακόμα και την παρασκευή εξατομικευμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν μέσα στην επόμενη εικοσαετία να καταργήσουν τη χημειοθεραπεία.
 
Το «Πρόγραμμα 100.000 γονιδιωμάτων» θα αναλύσει τη γενετική αλληλουχία 40.000 ασθενών καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του εντέρου, των ωοθηκών και του πνεύμονα, λευχαιμίας αλλά και 110 σπάνιων ασθενειών.
Παράλληλα θα γίνει η χαρτογράφηση του DNA και των καρκινικών όγκων των ασθενών αλλά και ορισμένων συγγενών των εθελοντών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων -με καθεστώς ανωνυμίας- συνολικά 100.000 γονιδιωμάτων.
«Είναι η μέρα κατά την οποία η γενετική ιατρική θα αρχίσει να προσφέρει πραγματικά οφέλη που θα σημαίνουν κάτι για τους ασθενείς», δήλωσε ο υπουργός Επιστημών Ζωής, Τζορτζ Φρίμαν, προσθέτοντας ότι «η γενετική εξελίσσεται από κάτι που γίνεται μέσα σε εξειδικευμένα εργαστήρια σε κάτι που αρχίζει να αφορά τους ασθενείς στο εθνικό σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα».
 
Εξάλλου για τον Φρίμαν η ιατρική χωρίς τα γενετικά δεδομένα είναι «τυφλή». Πάντως το κόστος χαρτογράφησης ολόκληρου του γονιδιώματος ενός ανθρώπου έχει μειωθεί από πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ πριν από 10 χρόνια σε κάτω από 1.000 ευρώ σήμερα.
 
Μάλιστα ο Σερ Μπρους Κέογκ, ιατρικός διευθυντής του NHS Αγγλίας, υποστήριξε ότι με το «Πρόγραμμα 100.000 γονιδιωμάτων» η Βρετανία ετοιμάζεται «να ξεκλειδώσει μεγάλα μυστήρια των ασθενειών για χάρη της ανθρωπότητας».
 
Ο καθηγητής Μαρκ Κόλφιλντ, επικεφαλής του προγράμματος, εκτίμησε από την πλευρά του ότι «ακόμα και ένα μόνο φάρμακο να είναι αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, τότε η επένδυση θα αξίζει».
 
Στη «γηραιά Αλβιόνα» εκφράζονται ωστόσο και ανησυχίες ότι οι φαρμακοβιομηχανίες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα εκμεταλλευτούν το ερευνητικό υλικό και ότι απόρρητα ιατρικά δεδομένα θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι το εν λόγω πρόγραμμα ίσως είναι ένα βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας εθνικής βάσης δεδομένων DNA.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot