Αμφιβολίες για την δράση της παρακεταμόλης κατά της γρίπης;

Δεκέμβριος 16, 2015
jumbo-banner
Ένα παυσίπονο αντιπυρετικό που χρησιμοποιείται ευρέως για την καταπράυνση των συμπτωμάτων της γρίπης στους ενήλικες, ίσως δεν παρέχει κανένα όφελος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι διεθνείς οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βρετανικής Εταιρείας Λοιμώξεων (BIS), συνιστούν λήψη παρακεταμόλης για άμβλυνση των συμπτωμάτων, διότι μπορεί να βοηθήσει και είναι απίθανο να βλάψει, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης, όμως, αναφέρουν ότι η καθημερινή λήψη του φαρμάκου δεν έχει αποτέλεσμα.

«Θεωρητικώς, η καταστολή του πυρετού, ο οποίος αποτελεί φυσιολογικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού για να απαλλαγεί από τους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια που του επιτίθενται, θα επέτεινε τη νόσο», είπε η ερευνήτρια δρ Ιρέν Μπρέιθγουεϊτ, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (MRINZ) της Νέας Ζηλανδίας, στο Ουέλινγκτον.

«Περιμέναμε ότι η παρακεταμόλη θα μείωνε τον πυρετό και έτσι θα επέτρεπε σε υψηλότερα επίπεδα του ιού της γρίπης να κυκλοφορούν στον οργανισμό για περισσότερο καιρό, παρατείνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων της.

»Σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, όμως, διαπιστώσαμε ότι δεν μείωνε τον πυρετό, δεν φαινόταν να επηρεάζει τα επίπεδα του ιού της γρίπης, ούτε έκανε τη διαφορά στα άλλα συμπτώματά της».

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Respirlogy», οι ερευνητές χώρισαν 80 ενηλίκους εθελοντές με συμπτώματα γρίπης (λ.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πονοκέφαλο) σε δύο ομάδες.

Οι μισοί έπαιρναν ένα δισκίο παρακεταμόλης των 500 mg τέσσερις φορές την ημέρα, επί πέντε ημέρες, και οι υπόλοιποι ένα εικονικό φάρμακο.

Όλοι οι εθελοντές, εξάλλου, έπαιρναν και το αντιϊικό φάρμακο οσελταμιβίρη (το γνωστό Tamiflu).

Οι επιστήμονες μέτρησαν το ιϊκό φορτίο στους εθελοντές την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη μέρα, ενώ κατέγραφαν την θερμοκρασία και τα συμπτώματά τους επί 14 ημέρες.

Και στις δύο ομάδες, τα συμπτώματα, ο πυρετός, ο χρόνος ανάρρωσης και η πορεία της υγείας των εθελοντών ήταν παρόμοια, σημειώνουν στο άρθρο τους.

«Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι γενικώς η παρακεταμόλη δεν ωφελεί τους ασθενείς», έσπευσε να διευκρινίσει η δρ Μπρέιθγουεϊτ.

«Η μελέτη μας ήταν μικρή και οι εθελοντές μας κατά τα άλλα υγιείς, νεαροί ενήλικες, επομένως δεν μπορούν τα συμπεράσματά μας να γενικευθούν. Ωστόσο εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά για την βαρύτητα των επιστημονικών στοιχείων που έχουν οδηγήσει στην καθολική σύσταση της λήψης παρακεταμόλης απ’ όποιον έχει γρίπη».

Πάντως ο δρ Τομ Τζέφερσον, από το Κέντρο Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, επέστησε την προσοχή, διότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την οσελταμιβίρη.

«Όλοι οι εθελοντές έπαιρναν το αντιϊικό φάρμακο το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την παρακεταμόλη και γι’ αυτό να μην υπήρξαν εμφανή αποτελέσματα», είπε.

Πηγή: tanea.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot