Τι συμβαίνει με τους Ρώσους τουρίστες - Γιατί δεν επιστρέφουν στα ελληνικά θέρετρα

Αύγουστος 06, 2015
jumbo-banner
Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος αλλά και γραφειοκρατικά προβλήματα έχουν επηρεάσει τη ροή ρώσων τουριστών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες διατυπώνουν  την εκτίμηση, ότι  η ροή τουριστών από την Ρωσία, είναι μικρότερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Μάλιστα τα σχετικά ρεπορτάζ εντύπων, αλλά και του ηλεκτρονικού τύπου, επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι "οι ρώσοι τουρίστες δεν βιάζονται να επιστρέψουν στα ελληνικά θέρετρα". Τη στάση αυτή την αποδίδουν σε δύο παράγοντες: Ο πρώτος αφορά στην  "ανατίμηση του ευρώ, σε σχέση με το ρούβλι. Ο δεύτερος στο πρόβλημα της έκδοσης ελληνικής βίζας στη Ρωσία, που  δεν απλοποιεί την κράτηση πακέτων της τελευταίας στιγμής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το βάθος των κρατήσεων ανέρχεται περίπου σε 2-3 εβδομάδες.

Εκτιμήσεις μάλιστα που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του καλοκαιριού από στελέχη της  Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία έχουν περιορίσει τον αριθμό των ρώσων τουριστών που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, φέτος στα θέρετρα του εξωτερικού θα κατευθυνθούν κατά 25%-30% λιγότεροι ρώσοι τουρίστες απ’ ότι πέρυσι. Τη μερίδα του λέοντος έχει πάρει η Τουρκία που είναι ο κυριότερος προορισμός των Ρώσων για τις καλοκαιρινές διακοπές. Φέτος όμως, ανέβηκε από την 4η στη 2η θέση η Αίγυπτος, η οποία στο παρελθόν  δεν συγκέντρωνε μεγάλη προτίμηση. Η χώρα αυτή ξεπέρασε τους ευρωπαϊκούς προορισμούς, δηλαδή την Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη διαφορά της ισοτιμίας των νομισμάτων.

Φόροι και πάλι φόροι

Πάντως, οι ρώσοι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι τα προσφατα φορολογικά μέτρα θα αυξήσουν το κόστος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, γεγονός που θα αρχίσει να φανερά κυρίως από την επόμενη τουριστική σαιζόν. Όπως επισημαίνεται απο την  Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της Ρωσίας, "ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα ανέβηκε στην τέταρτη θέση με τις χώρες με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ – 23%."

Σε ρεπορτάζ του «Interfax – Tourism» σχετικά με τη φετεινή πορεία του ελληνικού τουρισμού, αναφέρεται ότι ο ελληνικός τουρισμός και  φέτος εξακολουθεί να έχει δυναμισμό, καθώς διεθνή τουριστικά πρακτορεία και  αεροπορικές εταιρίες, καταγράφουν κύμα ζήτησης για την Ελλάδα. Και αυτό, παρά το γεγονός  ότι στα μεγάλα τουριστικά  θέρετρα της Ελλάδας τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, υπήρχε κάποια εκροή τουριστών, κυρίως Ευρωπαίων, οι οποίοι φοβήθηκαν τα προβλήματα με τις τραπεζικές κάρτες. Ταυτόχρονα όμως, τα ακριβά θέρετρα παρέμειναν αλώβητα.

Στο  μεταξύ  τα μηνύματα από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά δίκτυα τουριστικών πρακτορείων, το Global Travel, αυτήν τη σεζόν, η ζήτηση στην Ελλάδα συγκριτικά με το περυσινό καλοκαίρι αυξήθηκε κατά 40%, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων ο αριθμός των κρατήσεων ακόμα και διπλασιάστηκε.  Επίσης, η Ένωση Βρετανικών Τουριστικών Πρακτορείων (ABTA) αναφέρει ότι ο αριθμός των κρατήσεων για τις εκδρομές στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20%.

Αλλά και τα μηνύματα από τη γερμανική αγορά  είναι θετικά. Στις αρχές Ιουλίου, ο Γερμανικός Ταξιδιωτικός Σύνδεσμος DRV επισήμανε, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται και φέτος στους δημοφιλέστερους προορισμούς των Γερμανών.  «Παρότι υπήρχε κατά διαστήματα μια μείωση στις κρατήσεις last-minute, ο συνολικός αριθμός των κρατήσεων κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της περασμένης χρονιάς», δήλωνε πριν λίγες μέρες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, dpa, ο Ρόλαντ Γκάσνερ, ειδικός σε θέματα τουρισμού του GfK (Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς).

Πάντως, η ροή τουριστών  επηρεάστηκε θετικά μετά τα πρόσφατα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Τυνησία, καθώς ένας μεγάλος αριθμός τουριστών στράφηκαν σε άλλες μεσογειακές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Αξιζει να σημειωθεί ότι ο τουρισμός στην Τυνησία είναι μια σημαντική πηγή εσόδων και αποτελεί περίπου το 7% του ΑΕΠ. Σχεδόν 500.000 από τα 11 εκατομμύρια των Τυνήσιων ζουν από τον τουρισμό.
imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot