Να σώσουμε στο "και πέντε" την παρτίδα του τουρισμού

Ιούλιος 26, 2015
jumbo-banner

Μάχη μέρα με τη μέρα δίνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού για να επαναφέρουν το ρυθμό των τουριστικών κρατήσεων και να καλύψουν την "ζημιά” στην ζήτηση που άφησε πίσω της η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και η επιβολή των capital controls.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η επαναφορά στη δυναμική που είχε ο τουρισμός μέχρι και το τέλος του Μαΐου φαίνεται προς το παρόν να είναι "χαμένη υπόθεση”, τονίζοντας παράλληλα πως πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να καταφέρει ο τουρισμός να διατηρηθεί έστω στα ίδια επίπεδα με τα περσινά από πλευράς αφίξεων και εσόδων, δηλαδή κοντά στα 24 εκατ. τουρίστες. Φέτος ο αρχικός στόχος ήταν να υποδεχθούμε ένα εκατομμύριο περισσότερους επισκέπτες σε σύγκριση με το 2014, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα δείχνει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Οι απώλειες για τις κρατήσεις από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και πλήθαιναν τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ αποτυπώνονται χαρακτηριστικά και στα στοιχεία του booking.com και της πλατφόρμας κρατήσεων Amadeus που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης.

Σύμφωνα με αυτά, η βουτιά στις κρατήσεις ήταν απότομη, φτάνοντας ακόμη και το 40% αμέσως μετά την απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και πάγωσαν εντελώς με την επιβολή της τραπεζικής αργίας. Τα πράγματα έγιναν καλύτερα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οπότε η υστέρηση στις κρατήσεις αρχίζει να περιορίζεται και να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Όμως, σύμφωνα με τις τουριστικές επιχειρήσεις, το πλήγμα για τον τουρισμό ήταν πολύ ισχυρό. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στη Χαλκιδική, που θεωρείται ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για Γερμανούς τουρίστες, η μείωση ακόμη και μετά τη συμφωνία άγγιζε το 30%, ενώ παραμένουν και τα προβλήματα στην τροφοδοσία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο ρυθμός της ζήτησης, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν ακόμη πιο βελτιωμένος σε σχέση με το 10% που εμφάνισε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Εντούτοις, το ποσοστό αυτό, αν και ενθαρρυντικό, βρίσκεται πολύ μακριά από τις αρχικές προσδοκίες των επιχειρηματιών του τουρισμού που στήριζαν τις ελπίδες τους στα late bookings και ταυτόχρονα είναι μικρό σε σύγκριση με την πορεία των κρατήσεων μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως πιστοποιούν άλλωστε και οι τελευταία στατιστικά από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πεντάμηνο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραφε αύξηση κατά 27,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ από πλευράς τουριστικών εισπράξεων η αύξηση έφτανε το 15%.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot