Αρχές του ’16 το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» από τις τράπεζες για τα ξενοδοχεία

Σεπτέμβριος 17, 2015
jumbo-banner

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αφορά τα ελληνικά ξενοδοχεία, για τα οποία το μεγάλο ξεκαθάρισμα αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2016.

Του λόγου το αληθές φάνηκε να επιβεβαιώνεται και από την προχθεσινή συνάντηση που είχαν φορείς του τουρισμού, μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, με την ηγεσία του ομίλου της Eurobank, στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων που πραγματοποιεί η τελευταία με τις διοικήσεις σημαντικών παραγωγικών φορέων της χώρας. Οι όποιες κινήσεις φαίνεται ότι θα γίνουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ωστόσο το κομμάτι του τουρισμού, δεδομένων των επιδόσεών του ακόμη κι εν μέσω capital controls, συγκεντρώνει υψηλό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές- funds, πολλώ δε μάλλον όταν πολλά από τα ελληνικά ξενοδοχεία βρίσκονται αυτή την στιγμή στο ''κόκκινο'' λόγω των συσσωρευμένων ζημιών των προηγούμενων ετών.

Μία πραγματικότητα πάντως, η οποία διαπιστώθηκε και από την προχθεσινή συνάντηση αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή δανείων που τείνουν να μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα, ανεβάζοντας έτσι και τους σχετικούς δείκτες στα βιβλία των μεγάλων τραπεζικών ομίλων.

Οι εναλλακτικές που εξετάζουν αυτή την στιγμή οι τράπεζες σε σχέση με τα ξενοδοχεία αφορούν είτε την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους ...αγοράς, είτε της ίδιας της επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας με τους ξενοδόχους (σ.σ. οι οποίοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αποχωριστούν την περιουσία τους), είτε μέσω ''πακέτων'' περισσότερων μονάδων για τον σκοπό αυτό, ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές.

Από πλευράς της ηγεσίας της Eurobank, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η δραστηριότητα στον κλάδο του τουρισμού δεν επηρεάστηκε άμεσα από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ενώ ειδικά για τον όμιλο, ο κλάδος του τουρισμού είναι εξαιρετικά σημαντικός -εξ' ού και η Eurobank θα συνεχίζει να ενισχύει τις τουριστικές επιχειρήσεις με νέες χρηματοδοτήσεις.

Πάντως τα οικονομικά του τουριστικού κλάδου και το θέμα της διαχείρισης της ρευστότητας των Ελλήνων ξενοδόχων βρίσκεται συνολικά στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες, με τον ΣΕΤΕ να εκθέτει και τις σχετικές προτάσεις- προβλήματα και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

-Η δραστηριότητα των παράνομων καταλυμάτων, τα οποία συστηματικά φοροδιαφεύγουν και πλήττουν όχι μόνο τα δημόσια έσοδα αλλά και την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.

-Η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας για την εξόφληση αγορών άνω των 150 ευρώ σε τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές.

-Ο καθορισμός των κριτηρίων κατάργησης σταδιακά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ των νησιών.

-Η επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο.

-Η δυνατότητα παροχής παράτασης για το ζήτημα της έκπτωσης των επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το οποίο ήδη έχει ρυθμιστεί με σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ 1170/2015).

-Ο σχεδιασμός αντισταθμιστικών μέτρων ενίσχυσης των προορισμών που δέχονται το τελευταίο διάστημα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

e-typos.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot