Σε ποιες χώρες «ποντάρει» η Ελλάδα για περισσότερους τουρίστες φέτος

Μάρτιος 02, 2017
jumbo-banner

Χώρες με υψηλό Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης σήμερα, μπορούν να «εξάγουν» περισσότερους τουρίστες και στη χώρα μας.

Σε μία προσπάθεια να προβλέψει τις χώρες απ’ όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση της ζήτησης για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων μέσω του Sete Intelligence καταγράφει τον Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τις κυριότερες αγορές της με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ (ΟΕCD). Ο δείκτης αυτός, ο οποίος μετρά το επίπεδο εμπιστοσύνης των καταναλωτών κάθε χώρας, μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό, πρόδρομο δείκτη της αναμενόμενης ζήτησης από την κάθε αγορά, αφού η διάθεση / ροπή για ταξίδια είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικονομική ασφάλεια των καταναλωτών.
Ισχυρή ζήτηση λοιπόν μπορεί να αναμένεται από Τσεχία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πολωνία, Σλοβακία, ΗΠΑ και σε μικρότερο βαθμό από Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία. Αντίθετα χαμηλή απόδοση αναμένεται να έχουν οι Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Βρετανία. Παρόμοια είναι η εικόνα που προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων- εξαίρεση αποτελεί η Βρετανία που, παρά την αρνητική εικόνα του Δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, παρουσιάζει αύξηση στον προγραμματισμένο αριθμό πτήσεων / θέσεων.

oosa

«Οι υψηλότερες/χαμηλότερες τιμές δείχνουν μεγαλύτερα επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης και άρα αυξημένη/ μειωμένη διάθεση για διακοπές», επισημαίνει το ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο του 2017, τον υψηλότερο δείκτη (CCI) κατέχει η Σλοβακία με 102,8. Την ίδια περίοδο, ο μέσος όρος των χωρών του ΟΑΣΑ κυμαίνεται στο 101,2, παρουσιάζοντας αύξηση 0,6 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Τη μεγαλύτερη αύξηση το Ιανουάριο παρουσιάζει η Φιλανδία +3,7% και CCI 103,4. Τη μεγαλύτερη πτώση, 2,3%, παρουσιάζει η Τουρκία με CCI 96. Οι Δείκτες Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Τουρκίας (96) και της Ελλάδας (96,8), με πτώση 0,3% είναι οι χαμηλότεροι από τις χώρες που αναλύονται και οι μοναδικοί κάτω από το 100.

Οι αφίξεις από αέρα, στεριά και θάλασσα

Ως προς τις αφίξεις στο ξεκίνημα της χρονιάς στη χώρα μας, το μήνα Ιανουάριο, παρατηρήθηκε αύξηση 6,9% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν +18.000 αφίξεις στο σύνολο της χώρας. Το 43% αυτών των αφίξεων, οφείλεται στην αύξηση που παρατηρείται στο Ελ. Βενιζέλος και το 57% στην αύξηση που παρατηρείται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Aφίξεις Ιανουάριος1

Ως προς τις οδικές αφίξεις, τον Ιανουάριο του 2017 κατέγραψαν μείωση 10,8%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Η καταγραφή των αφίξεων γίνεται από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα βάσει υπηκοότητας, ανεξαρτήτως τόπου μόνιμης κατοικίας και -συνεπώς- περιλαμβάνει και αλλοδαπούς μετανάστες στην Ελλάδα που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Τον Ιανουάριο, οι οδικές αφίξεις ήταν σχεδόν 64 χιλ. λιγότερες από τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Αφίξεις2

Ως προς τις θαλάσσιες αφίξεις, παρατηρείται αύξηση της επιβατικής κίνησης στις γραμμές Ιταλίας Ελλάδας κατά 6,8% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016. Στην κίνηση εσωτερικής ακτοπλοΐας, τον Ιανουάριο παρατηρείται μείωση στο σύνολο της επιβατικής κίνησης κατά 3,8%. Πτώση 44,3% εμφανίζει το Β. Αιγαίο (ειδικότερα: Χίος-Μυτιλήνη -48% και Ικαρία-Σάμος -32,3%), ενώ αύξηση 16,3% παρουσιάζουν οι Κυκλάδες και για το σύνολο της Κρήτης η αύξηση αντιστοιχεί σε 2,8%.

newmoney.gr


ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot