Κινδυνεύει η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Τουρκία

Σεπτέμβριος 13, 2018
jumbo-banner
Την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού ζητούν δεκάδες τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι επιμελητηρίων του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και της Τουρκίας για τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε εταιρείες λόγω παραβάσεων νόμου για το μεταναστευτικό.
Ειδικότερα, τα πρόστιμα αυτά αφορούν τις εταιρείες που μεταφέρουν τουρίστες από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά «χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα», κατ’ εφαρμογήν του ανωτέρω νόμου (4251/2014, αρ.30, παρ. 3).
Ομως στην εν λόγω περίπτωση, αφορούν, για παράδειγμα, τουρίστες από τα Κατεχόμενα της Κύπρου, που δεν αναγνωρίζονται από τις ελληνικές αρχές, ή ταξιδιώτες (π.χ. Ρώσους) που δεν έχουν το νέο βιομετρικό διαβατήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία, έχει επιβάλει πρόστιμα από το 2011 ύψους 1,2 εκατ. ευρώ σε πράκτορες που εκπροσωπούν τουρκικές εταιρείες, αλλά και σε τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ. Και αυτό διότι το πρόστιμο ανέρχεται σε ποσό έως και 30.000 ευρώ ανά επιβάτη.
Στη σύσκεψη που έγινε στη Μυτιλήνη τη Δευτέρα και οργάνωσε το Επιμελητήριο Λέσβου σε συνεργασία με την Ενωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών της Τουρκίας, του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Σμύρνης, του Επιμελητηρίου στο Αϊβαλί, αλλά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου, ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Ρόδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Λέσβου, της ΑΔΑ και του διαβατηριακού ελέγχου.
Τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Ελληνες παρευρισκόμενοι επεσήμαναν ότι από το 2011 έως και σήμερα «έχουν διακινηθεί εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες στα νησιά. Από όλους αυτούς δεν υπήρξε ούτε ένας που να θέλησε να περάσει στην Ελλάδα ως τουρίστας», υποστήριξαν.
Οπως τόνισαν, οι 200 περιπτώσεις συνολικά, για τις οποίες άλλωστε βεβαιώθηκαν και τα πρόστιμα στις εταιρείες μεταφοράς, είναι άτομα που έχουν ταξιδέψει νωρίτερα στη βόρεια Κύπρο. Αυτό γίνεται παρότι οι επισκέπτες ενημερώνονται στα πρακτορεία, σε περιπτώσεις που τα εισιτήρια κόβονται ηλεκτρονικά ή υπάρχει μεγάλη κίνηση.
«Το πνεύμα του νόμου είναι σωστό, αφού προσπαθεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την παράτυπη είσοδο ανθρώπων χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να πραγματοποιούν τον διαβατηριακό έλεγχο», ανέφερε στην ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς.
Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι με τα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί κινδυνεύει να γκρεμιστεί η γέφυρα τουριστικής συνεργασίας που έχουν χτίσει εδώ και χρόνια τα νησιά του Αιγαίου με την Τουρκία «για ένα εδάφιο του νόμου», εφόσον οι εταιρείες δεν θα μπορέσουν να τα αποπληρώσουν και θα αναγκαστούν να διακόψουν τη σύνδεση με τα απέναντι παράλια.
«Δεν υπάρχει λόγος να επιβάλλεται πρόστιμο στις εταιρείες για αυτού του είδους τις περιπτώσεις, αφού ούτως ή άλλως οι επισκέπτες αυτοί περιορίζονται, παραμένουν στο τελωνείο και επιστρέφουν αυθημερόν στην Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.
«Ζητούμε να γίνει άμεσα κάτι με τα βεβαιωμένα πρόστιμα και να διευκρινιστεί ο ρόλος των πρακτορείων στη νομοθεσία για να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την Τουρκία», κατέληξε ο κ. Μυρσινιάς.
Μάλιστα, αναμένεται συνάντηση των φορέων με τον αναπληρωτή υπουργό μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Πηγή: kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot