Εισήγηση του ΣΕΠΕΚΩ για το προσφυγικό πρόβλημα στην επιτροπή διαβούλευσης

Νοέμβριος 19, 2015
jumbo-banner

O κλάδος της εστίασης ήταν αναμφίβολα αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που γειτνίαζαν με τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ήταν στην καλύτερη περίπτωση 30%. Αυτός είναι και ο λόγος που το νεοσύστατο σωματείο μας ΣΕΠΕΚΩ (σύλλογος επιχειρήσεων εστίασης Κω), στις λίγες εβδομάδες της ύπαρξης του έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Έχουμε μιλήσει με τους περισσότερους από τους βασικούς θεσμούς και φορείς που συμμετέχουν, με διαφορετικό τρόπο και μερίδιο ευθύνης ο καθένας, στις διαδικασίες διευθέτησης του προβλήματος. Δυστυχώς τα κενά είναι ακόμα πολλά, η αβεβαιότητα μεγάλη και υποβόσκει ο φόβος ότι το 2016 θα είμαστε πάλι ανέτοιμοι. Ίσως είναι η έκταση του προβλήματος τόσο μεγάλη και πρωτόγνωρη που όλα αυτά να είναι φυσιολογικά.

Ο ΣΕΠΕΚΩ πιστεύει ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία hot spot στην Κω δεν είναι σωστή επιλογή. Αυτόματα θα ταυτοποιηθούμε μαζί με τα υπόλοιπα 4 νησιά όπου προβλέπονται τέτοιες δομές, ως ένας από τους κατεξοχήν προορισμούς υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του νησιού μας ως ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού, του 4ου στην Ελλάδα, δεν μας επιτρέπει να παίρνουμε τέτοια ρίσκα. Το παράδειγμα της Μυτιλήνης είναι ενδεικτικό και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
Η λύση είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να γίνεται εκεί η αναλογική κατανομή προσφύγων και να μην χρειάζεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Είδαμε μάλιστα μια αλλαγή κατεύθυνσης των απόψεων του πρωθυπουργού τελευταία, προς μια τέτοια λύση. Μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να βαδίσουμε στη γραμμή Αβραμόπουλου- Timmermans, δηλαδή τη δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά. Είναι απορίας άξιον γιατί εγκαταλείφθηκε η γραμμή αυτή από την κυβέρνηση.

Παράλληλα με τα παραπάνω η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροώθησης πίσω στις χώρες τους, όσων δεν θεωρούνται πρόσφυγες και έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
Τέλος, θεωρούμε ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Παρίσι δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ευρώπη από δω και πέρα. Σύντομα η πολιτική των «ανοικτών συνόρων» θα αποτελέσει παρελθόν και η αυστηροποίηση της φύλαξης τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι κάνουμε μέχρι να εξασφαλιστούν όλα αυτά. Καταρχήν, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τη συγκέντρωση των μεταναστών στα κεντρικά σημεία της πόλης. Το νησί δεν θα αντέξει μια δεύτερη χρονιά τέτοιας επιβάρυνσης στα σημαντικότερα τοπόσημα του (λεωφόρος των Φοινίκων, πλάτανος του Ιπποκράτη, Κάστρο κλπ.). Μια πρώτη ενέργεια πρέπει να είναι η απομάκρυνση της καταγραφής τους από το χώρο της αστυνομίας. Αυτή πρέπει να γίνεται έξω από την πόλη, σε χώρο μακριά από οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις. Από κει και πέρα πρέπει με κάθε θυσία να εξασφαλιστεί η άμεση μεταβίβαση τους με επιβατικά πλοία στην ηπειρωτική χώρα. Για την περίπτωση που κάποιοι μετανάστες ξεμένουν για κάποιες μέρες στο νησί θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρόχειρης διαμονής, μικρής χωρητικότητας, δίπλα στον χώρο καταγραφής τους, που να παρέχει βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι φυλασσόμενος και οι μετανάστες να μην μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα. Να σας επισημάνω εδώ ότι πριν τον καινοφανή όρο των hot spot, που μπήκε τελευταία στην ζωή μας, υπήρχε η εμπειρία των ΚΕΠΥ (κέντρα πρώτης υποδοχής), όπου προβλεπόταν σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των μεταναστών σ’ αυτά:
«ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 64, 26 Ιανουαρίου 2012

Άρθρο 8
Καθεστώς παραμονής
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδι− κασία πρώτης υποδοχής και παραμένουν στις εγκα− ταστάσεις της περιφερειακής υπηρεσίας τελούν υπό καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρώτης υποδοχής σύμφωνα με το Ν. 3907/2011. Προς τούτο παραμένουν υποχρεωτικά εντός των εγκαταστάσεων της περιφερει− ακής υπηρεσίας πρώτης υποδοχής ή άλλων κατάλληλων εγκαταστάσεων που φυλάσσονται. Τα ως άνω πρόσωπα εξέρχονται από τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις μόνο κατόπιν ειδικής γραπτής αδείας του επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας πρώτης υποδοχής.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ , ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ»
Τελειώνοντας, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια να επαναλάβουμε για δεύτερη χρονιά τα ίδια λάθη και να επιδείξουμε την ίδια αδράνεια. Κανείς πλέον δεν μπορεί να επικαλείται αιφνιδιασμό ή άγνοια. Τώρα γνωρίζουμε. Οι βασικοί φορείς εξουσίας, κυβέρνηση, δήμος και περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Από τη μεριά μας να θεωρήσετε δεδομένη τη βοήθεια του συλλόγου σε όποια λύση δρομολογηθεί και περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού προβλήματος.

Για το ΔΣ του ΣΕΠΕΚΩ
Ο πρόεδρος
Μανιάς Βασίλης

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot