Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος: Aνάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Κω

Οκτώβριος 05, 2016
jumbo-banner

Πέφτει η αυλαία για την θερινή σεζόν του 2016. Ο Σεπτέμβρης πάνω αλλά η ζημιά έχει γίνει.. Άμεση ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.

Περιληπτικά παραδείγματα Αναμφισβήτητα, το ότι ο Σεπτέμβριος έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό του νησιού, ίσως αφήνει ένα περιθώριο αισιοδοξίας για την επόμενη σεζόν, αλλά αν υπολογίσουμε όλη τη χασούρα των προηγούμενων μηνών, συνειδητοποιούμε ότι ένας μήνας δεν είναι αρκετός για να βγάλουν τα «σπασμένα» οι επιχειρηματίες, και ότι επίσης, ο μέσος κάτοικος του νησιού θα περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα από οικονομικής άποψης. Συνεπώς έχουμε πληγεί ανεπανόρθωτα, κυρίως από λάθος χειρισμούς στον τομέα του τουρισμού, και αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η αύξηση της τελευταίας στιγμής δεν ήλθε από μονή της, αλλά ήταν προϊόν συντονισμένης προσπάθειας κάποιων επιχειρηματιών, οι οποίοι ρίξανε τις τιμές στις υπηρεσίες που προσφέρουν, έστω και λίγο πριν το κλείσιμο, ώστε να κινηθεί η αγορά.
Το γενικότερο πρόβλημα όμως στο νησί είναι πως τα τελευταία 20-30 χρόνια έχουμε δώσει έμφαση στον καλοκαιρινό μαζικό τουρισμό, με ότι συνεπάγεται αυτό. Παρόλα αυτά, η τουριστική ανάπτυξη δεν θα έπρεπε να περιορίζεται μόνο στο άνοιγμα και στην επέκταση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ειδικά όταν η διεθνής πρακτική μας δείχνει ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές δράσεις τουριστικής ανάπτυξης που εφαρμόζονται σε αλλά μέρη του κόσμου εδώ και δεκαετίες. Η Κως, με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει, είναι ευλογημένος τόπος και με προοπτικές να έχει τουρισμό και κατά την χειμερινή περίοδο, ώστε και οι μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργήσουν αλλά και όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε τα πάντα όσα θεωρούνται ενναλακτικός τουρισμός, αναφορικά μερικά από αυτά με μικρά παραδείγματα:
Ιαματικός τουρισμός: Τα «Θερμά». Πότε άραγε θα τα αξιοποιήσουμε;
Αθλητικός τουρισμός αναψυχής: αθλητικές εκδηλώσεις ή διεξαγωγή τουρνουά, όπως: τένις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αεροσφαίριση (airsoft), χρωματοσφαίριση (paintball), κλπ.
Αγροτουρισμός: Μπορεί να συνδυαστεί πχ με τις τοπικές επιχειρήσεις παραγωγής οίνου και μελιού, αλλά και άλλες.
Θρησκευτικός τουρισμός: συνδέεται με την επίσκεψη στα βυζαντινά μνημεία, μνημεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, εκκλησίες και μοναστήρια.
Θαλάσσιος τουρισμός: ανάδειξη των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και οργάνωση αγώνων με ιστιοπλοϊκά, πχ θα μπορούσε να ενταχθεί διαδρομή με αρχή το λιμάνι της Κω και κατάληξη την Κέφαλο στο νησάκι «Καστρί».
Πολιτιστικός τουρισμός: πέρα από τα αρχαιολογικά μουσεία θα πρέπει να λειτουργήσουν και αλλά υπό την αιγίδα του Δήμου όπως το Λαογραφικό μουσείο, ή όπως υπήρχε παλαιοτέρα μουσείο Ιταλικής αρχιτεκτονικής.
Οικοτουρισμός: μπορεί να συνδυαστεί με τον θρησκευτικό τουρισμό και να γίνουν περίπατοι μέσα από μονοπάτια και διαδρομές, από το ένα σημείο στο άλλο μέσα από μέρη απείρου φυσικού κάλλους.
Φυσιολατρικός τουρισμός: υποδομές υπάρχουν, ή τουλάχιστον θέλουν συντήρηση στον υδροβιότοπο της περιοχής Ψαλίδι, όπου μπορεί να γίνει πόλος έλξης για επιστήμονες αλλά και ερασιτέχνες μελετητές. Μην ξεχνάμε το γεγονός ότι το νησί μας αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για κάποια σπάνια είδη μεταναστευτικών πουλιών (ενδεχόμενο προσέλκυσης των birdwatchers), όπως επίσης και για τα εξωτικά φλαμίνγκο, τα οποία μας επισκέπτονται κάθε χρόνο.

Πραγματικά η λίστα δεν έχει τέλος. Και το πιο θετικό σε όλα αυτά είναι πως δεν υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός, από την άποψη ότι ανά δημοτική κοινότητα μπορεί να αναπτυχθεί και άλλο είδος εναλλακτικού τουρισμού, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό πλάνο .

Με εκτίμηση
Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος
Στέλεχος #Δίεση

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot