Μ. Χατζηάμαλλος: Η αντίθεση του Δικηγορικού σώματος στην δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα

Ιούλιος 15, 2019
jumbo-banner

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύς λόγος για το γεγονός ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να ματαιώσει την δημιουργία 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα που είχε προγραμματιστεί από την απελθούσα κυβέρνηση.

Η ίδρυση της σχολής αυτής δημιούργησε πολλές αντιθέσεις στον χώρο του νομικού κόσμου, αφενός διότι η ίδρυση μιας ακόμη Νομικής Σχολής, γινόταν χωρίς προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα, αφετέρου διότι η ίδρυση της 4ης Νομικής σχολής προγραμματιζόταν χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, αλλά θα στόχευε στην ανακατανομή του ίδιου αριθμού των φοιτητών. Ελάχιστοι είναι οι πανεπιστημιακοί που τάσσονται υπέρ της ίδρυσης αυτής της σχολής με το επιχείρημα ότι έτσι αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Οι περισσότεροι διαφωνούν, ακριβώς διότι δεν εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και διασπείρει υπόνοιες ότι γίνεται με γνώμονα την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το βόλεμα ημετέρων, υπαλληλικού προσωπικού και καθηγητών.

Το θέμα απασχόλησε το δικηγορικό σώμα την Ολομέλεια των Προέδρων της 3-4-2018. Εκεί αποφασίστηκε ομόφωνα να εκφραστεί προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η αντίθεση του δικηγορικού σώματος στην επιχειρούμενη ενέργεια, με την αιτιολογία ότι η ίδρυση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων πρέπει να γίνεται με τρόπο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται σε ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού για τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα. Οποιαδήποτε σκέψη για την ίδρυση Νομικής Σχολής προϋποθέτει ότι έχουν προηγουμένως επιλυθεί τα προβλήματα και έχουν ενισχυθεί επαρκώς οι λειτουργούσες Νομικές Σχολές, ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται με αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων.

Έτσι η ίδρυση της σχολής αυτής, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, δημιουργούσε σοβαρές υπόνοιες για στοχευμένες μετακινήσεις φοιτητών και καθηγητών κυρίως από την νομική της Κομοτηνής, απογυμνώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ίδρυμα, το οποίο ούτως ή άλλως είχε σοβαρά θέματα «επιβίωσης».

Η αντίθεση λοιπόν του νομικού κόσμου αφορούσε στην επιχειρούμενη με προχειρότητα και χωρίς την αύξηση των εισακτέων, δημιουργία μιας 4ης Νομικής Σχολής και όχι σε μια συλλήβδην άρνηση στην ίδρυση νέων σχολών. Την άποψη αυτή ενισχύει το γεγονός ότι κάθε χρόνο, πολλά Ελληνόπουλα επιλέγουν τα φοιτήσουν σε ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία, με τις επικρατούσες συνθήκες στα δημόσια δικά μας, επιλέγουν πλέον συνειδητά άριστοι απόφοιτοι των Λυκείων μας. Μόνο κατά το περασμένο έτος, 1.875 παιδιά μας, γράφτηκαν στις ιδιωτικές Νομικές σχολές της Κύπρου. Μπροστά λοιπόν σε αυτό το φαινόμενο, που εντείνεται χρόνο με τον χρόνο, όχι μόνο δεν έχουμε το δικαίωμα να ιδρύουμε σχολές χωρίς την αύξηση των εισακτέων, αλλά πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις μας σχετικά με το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Είναι λοιπόν σημαντικό σήμερα να γνωρίζει ο πολίτης ότι ο δικηγορικός κόσμος αντιτίθεται στην ίδρυση νέων σχολών, όταν αυτή γίνεται με προχειρότητα και χωρίς την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους. Όταν γίνεται σε καιρούς όπου αντίστοιχα τμήματα υπολειτουργούν και οδηγούνται μαθηματικά σε πλήρη απαξίωση. Όταν γίνεται χωρίς την αντίστοιχη αύξηση των εισακτέων, σε καιρούς όπου τα Ελληνόπουλα ξενιτεύονται για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου.

Κως 12 Ιουλίου 2019

Ο Πρόεδρος του Δικ. Συλλ. Κω

Μανώλης Χατζηάμαλλος

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot