Δημιουργία HOTSPOT στον Πειραιά- Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και αναδιανομής (φωτό- βίντεο)

Σεπτέμβριος 04, 2015
jumbo-banner
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Frans Timmermans και του Επιτρόπου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και την συντόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Τη συνέντευξη τύπου προλόγησε ο Αντιπροέδρος της ΕΕ κ. Frans Timmermans και έδωσε το λόγο στο Επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Ευρωπαίκή Ένωση δεν μένει απαθής. Η παρουσία τους δεν είναι συμβολική, αλλά ουσιαστική για να βοηθήσουν και να συνεργαστούν, ώστε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί να πάρουν τον δρόμο προς ρύθμιση. 

Η κρίση δεν θα τελειώσει σε μία βραδιά, ούτε κανένα μέτρο μπορεί να την αντιμετωπίσει έτσι απλά, χρειάζεται μεθοδικότητα και συστηματικότητα στον τρόπο διαχείρισης, με αρχές συνεργασίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, ώστε να αποδόσουν οι όποιες παρεμβάσεις. Η Κως βιώνει δύσκολες ώρες, αλλά παρά το ότι βιώνουμε πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, οι πολίτες, το λιμενικο και η αστυνομία δείχνουν ανθρωπιά, αλληλλεγύη και προσφέρουν βοήθεια με όποιο τρόπο μπορούν, χωρίς να λαμβάνουν χώρα ακραία φαινόμενα. 

Εχθές αποφασίστηκαν μέτρα αντιμετώπισης του προσφυγικού, τα οποία είναι σε φάση υλοποίησης. Η κρίση άλλωστε δεν είναι μόνο ελληνική αλλά ευρωπαική, και απατείται για το λόγο αυτό ευρωπαική απάντηση. Η Ευρώπη πλέον έχει ολοκληρωμένη ευρωπαική πολιτική, η οποία για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εφαρμοστούν και από τα κράτη μέλη.

Ο Κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει άμεσα το Hotspot, το οποίο ήταν δρομολογημένο να γίνει στις χώρες εισόδου, αλλά τελικώς θα είναι στον Πειραιά. Το Hotspot διαφέρει από τα κέντρα υποδοχής, αφού ουσιαστικά εκεί θα γίνεται (μέσω της Frontex, της europol, της Easo) η καταγραφή, η δαχτυλοσκόπηση και η ταυτοποίηση. Θα αξιολογούν επιτόπου όλες τις αιτήσεις και θα διαχωρίζουν τους πρόσφυγες (προστασία) και τους παράτυπους μετανάστες (επιστροφή στη χώρα τους), ενώ παράλληλα θα συλλέγουν πληροφορίες δικτύων εγκληματιών, αφού σκοπός της ΕΕ είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκληματικού δικτύου. 

Για να γίνει αυτό εφικτό πρέπει με ταχύτατους ρυθμούς να λειτουργήσει ένας χώρος υποδοχής, το οποίο αρχικά θα τους υποδέχεται και θα κάνει μία πρώτη καταγραφή και θα τους κατευθύνει στο Hotspot.

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε επίσης για την ανάγκη προσπαρασκευαστικών εργασιών για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και αναδιανομής, το οποίο προύποθέτει με τη σειρά του τη συστηματική καταγραφή των μεταναστών. Η διαδικασία ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Γιουνκέρ για να αποσυμφορήσουν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο (Ιταλία, Ουγγαρία, Ελλάδα).

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι για να μπορέσει άμεσα η Ελλάδα να λάβει βοήθεια:

- Είναι Επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής  - αν υλοποιηθεί αυτό η Ελλάδα σε 5 μέρες  θα λάβει 33.000.000 ευρώ

- Η Ελλάδα δικαιούται επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης (για ανθρωπιστική βοήθεια και κέντρα υποδοχής) για τα οποία μπορεί να κάνει σχετική αίτηση

- Αν η Ελλάδα ζητήσει επίσης ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας τότε θα ενισχυθεί επιπλέον

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και σε ποσοτικά νούμερα αναφορικά με τη χρηματοδότηση. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για το 2014-2020 η Ε.Ε. θα δώσει 474.000.000 ευρώ, το Ευρωπαικό Ταμείο Ασύλου 260.000.000ευρώ - 20.000.000 ευρώ για δράσεις ιατρικής υποστήριξης , το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας  214.000.000 ευρώ εκ των οποίων 27.000.000 δόθηκαν ήδη για ενίσχυση της Frontex με εξοπλισμό και μέσα. 

Από το ταμείο για Έκτακτη βοήθεια η Ελλάδα ήδη έλαβε το Φεβρουάριο : 1,3 εκατομ. από την υπηρεσία ασύλου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν 2,7 εκατομ. ( για πρώτη υποδοχή), και Ελληνικό Ναυτικό ζήτησε 2,9 εκατομμ. για εξοπλισμός διάσωσης. 

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τι θα πει μετανάστευση, άρα ΟΧΙ στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τις ακραίες στάσεις. Φεύγοντας, δήλωσε ότι θα είμαστε ένα βήμα μπροστά με αλληλεγγύη και συνεννόηση.. 

Με τη λήξη της συνεδρίασης ο Έλληνας Επίτροπος και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ βρέθηκαν στο γραφείο του Δημάρχου, όπυο ο Γ. Κυρίτσης τους έδωσε αναμνηστικό βιβλίο με την ιστορία της Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot