Εισήγηση του Ν.Κανταρζή για το Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Κίνημα

Μάρτιος 03, 2018
jumbo-banner
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Όπως όλοι γνωρίζετε, το περασμένο καλοκαίρι ξεκίνησε, με  πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας γιατρού Νίκου Καστανού, σε  συνεργασία με τον τομέα διεθνών σχέσεων του Δήμου ένα ιδιαίτερα  φιλόδοξο πρόγραμμα προβολής της Ιπποκρατικής Κω.
Ήδη δύο δράσεις του προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί , και αφορούν  την παρουσία στο νησί μας των Πρυτάνεων των Ιατρικών σχολών  Βαρκελώνης και Μάλαγα και στη συνέχεια την παρουσία του Δήμου στα δύο αυτά Πανεπιστήμια της Ισπανίας , όπου και έγινε εγκατάσταση  προτομής του Ιπποκράτη και φύτευση δενδρυλλίου , μοσχεύματος από  Τον Ιστορικό μας πλάτανο στην είσοδο των Ιατρικών σχολών.
Χαρακτήρισα το πρόγραμμα ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΙΛΟΔΟΞΟ , όχι φυσικά μόνο για αυτές τις δράσεις , οι οποίες άλλωστε έχουν πραγματοποιηθεί και στο  παρελθόν στα πανεπιστήμια της Βοστώνης , της Στοκχόλμης και του  Μονπελιέ.
Το ιδιαίτερα φιλόδοξο έγκειται στον στόχο της δημιουργίας ενός  Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Κινήματος , στο οποίο θα συμμετέχουν σε  πρώτη φάση Ιατρικές σχολές και γιατροί καθηγητές Πανεπιστημίων και  στη συνέχεια γιατί όχι ,φορείς σχετικοί με την Υγεία και τον άνθρωπο , οι οποίοι πιστεύουν και κινούνται στις αρχές και τη φιλοσοφία του  Ιπποκράτη.
Θα έλεγε κανείς ότι , δεδομένων των συνθηκών και της περιόδου που διανύουμε ως χώρα , σκέψεις και στόχοι του είδους φαντάζουν πολύ  φιλόδοξοι , ίσως και αμετροεπείς .
Προσωπικά έκανα τέτοιες σκέψεις , όμως οι εξελίξεις μας διαψεύδουν κατηγορηματικά , αφού όπως φαίνεται οι ξένοι έχουν περισσότερη  πίστη και σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά , από ότι εμείς που μας ανήκει!
Και εξηγούμαι:
• Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων σε Βαρκελώνη και Μάλαγα ,
έχουμε επιστολή του κ. Καστανού στις 27 Ιανουαρίου , όπου μας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ισπανικής Καρδιολογικής Εταιρίας , τέθηκε
θέμα που αφορά στην Ιπποκρατική φιλοσοφία και ηθική στην Ιατρική ,
και τη σχέση Ιατρού –Ασθενή .
Υπήρξε εκτενής συζήτηση για το ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΉΜΑ , και ομόφωνα  αποφασίστηκε η υποστήριξη και διάδοσή του.
Αποφασίστηκε επίσης από το 2019 , στο Ετήσιο Συνέδριο της Ισπανικής  Καρδιολογικής Εταιρίας να απονέμεται τιμητική διάκριση σε ένα  Ιπποκρατιστή καθηγητή καρδιολογίας , και το 2019 επίσης , το Εθνικό  Ινστιτούτο καρδιολογίας του Μεξικό , στις εορταστικές εκδηλώσεις για  τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του να συμπεριλάβει ειδικό αφιέρωμα για το νησί της Κω , τον Ιπποκράτη και την Ιπποκρατική κληρονομιά και  προσφορά στην Ιατρική επιστήμη.
Με νέα επιστολή στις 3 Φεβρουαρίου ο Νίκος Καστανός μας  ενημερώνει ότι 13 Ιατρικές σχολές της Ισπανίας ήδη ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα , ευθυγραμμιζόμενες με το στόχο .
Και την περασμένη Δευτέρα 19 του μήνα έχουμε και Τρίτη επιστολή , όπου ήδη άλλες 10 Ιατρικές σχολές ενδιαφέρονται άμεσα να ενταχθούν στο δίκτυο και να πραγματοποιήσουν εκδήλωση αντίστοιχη αυτής της Βαρκελώνης και Μάλαγα , Και όπως μας ενημερώνει ο κ .Καστανός , στο επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επαφές με το σύνολο των Πρυτάνεων αλλά και των μεγαλύτερων Νοσοκομείων της Ισπανίας τα οποία επίσης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το εγχείρημα!
Φαίνεται λοιπόν ότι στο επόμενο διάστημα το σύνολο των Ισπανικών σχολών αλλά και πολλά Ιδρύματα Υγείας θα συμπεριλαμβάνονται στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΉΜΑ!
Ένα πρώτο γκρουπ Πρυτάνεων θέλουν να επισκεφτούν το νησί μας την Άνοιξη για μια πρώτη επαφή με το δήμαρχο, το Δ.Σ. και το ΔΙΙΚ.
• Όπως καταλαβαίνεται , όλο αυτό δεν μπορεί να το σηκώσει ο Τομέας  Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου.
Υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες , αφού και η μία γραμματέας που μοιραζόμασταν με την Αντιδήμαρχο των Οικονομικών έχει μετακινηθεί στην υπηρεσία Πρασίνου και δεν υπάρχει καμία γραμματειακή υποστήριξη.
Παράλληλα θα πρέπει σε ένα τέτοιο σημαντικό εγχείρημα να υπάρξει και μια στενή συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και θα πρέπει να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος με στελέχη της κεντρικής Διοίκησης.
Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι επίκειται συνάντηση στο Υπ.Εξ. με το Γ.Γ. για την υποστήριξη του προγράμματος από τις Πρεσβείες των πόλεων όπου θα γίνουν οι αντίστοιχες παρουσίες του Δήμου , αλλά και με τον Αντιπρόεδρο της Βουλής καθηγητή κ.  Κρεμαστινό , ο οποίος και λόγω της θέσης αλλά κυρίως λόγω της ιδιότητάς του ως καθηγητής της Ιατρικής , μπορεί να υποστηρίξει κεντρικά το εγχείρημα!
Τέλος ,κάποια θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης από τους αρμόδιους των τομέων όπου εμπλέκονται σε αυτό το εγχείρημα , θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.
1) Να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των δενδρυλλίων πλατάνου από τις Ιατρικές σχολές , στην έγκαιρη και έγκυρη αποστολή τους.
2) Να προετοιμάσουμε και να αποστείλουμε τις Αναμνηστικές Πλακέτες και να διευκολύνουμε τον όποιο υπεύθυνο να προωθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα?
3) Και τελευταίο , επειδή είναι αδύνατον να παρίσταται σε όλες αυτές τις δράσεις εκπρόσωπός του Δήμου , θεωρώ ότι πρέπει να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. με απόφασή του τον συμπατριώτη μας κ. Καστανό να εκπροσωπεί το Δ.Σ. όποτε δεν υπάρχει εκπροσώπηση από μέλος του οργάνου.
Θεωρώ ότι αυτή τη φορά , παράλληλα με τι ΔΙΙΚ και ο Δήμος ξεκίνησε κάτι πολύ σοβαρό και απόλυτα συμβατό με τον κορυφαίο διαχρονικά στόχο της ανάδειξης του νησιού μας ως Παγκόσμιου Κέντρου της Ιατρικής και θα πρέπει να τύχει της ανάλογης σοβαρότητας και προσοχής από όλους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Ο Ιπποκράτης είναι το κορυφαίο συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας.
Και χάρη σε αυτό , στο χώρο της Ιατρικής , το νησί μας έχει ΑΚΟΜΑ πολλούς συμμάχους.
Υπογραμμίζω το ακόμα γιατί συνήθως ως χώρα , όπου και όσο έχουμε συμμάχους δεν τους αξιοποιούμε εγκαίρως , ενώ κάποιοι άλλοι διαχρονικά προσπαθούν να μετατρέψουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα σε ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ , διαστρεβλώνοντας την Ιστορία.
Θυμηθείτε το 2000 όπου σε Τουρκική ετήσια έκδοση του Υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι ο Ιπποκράτης ήταν μαθητής του Τούρκου δάσκαλου και γιατρού Αναχαρσίς Χότζα.
Θυμηθείτε ότι το 1986 ο Τούρκος πρόεδρος Τουργκούτ Οζάλ υιοθετούσε αυτές τις απόψεις σε βιβλίο του!
Και μη ξεχνάτε ότι στην πόλη Μούγλα της Τουρκίας πριν από λίγα χρόνια και παρουσία όλων των τοπικών αρχών , σε μεγαλοπρεπή τελετή πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος του «Τούρκου» φιλόσοφου και επιστήμονα Ιπποκράτη.
Αυτές οι ανιστόρητοι και γελοίοι ισχυρισμοί υπάρχουν ακόμα!
Ας μην οδηγηθούμε λοιπόν από την αδράνεια και την αδιαφορία μας να διεκδικούμε σε λίγα χρόνια ακόμα και την καταγωγή του προγόνου μας Ιπποκράτη!
Ευχαριστώ.-
Νίκος Κανταρζής
Υπεύθυνος Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων
Δήμου Κω

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot