Δ. Καραματζιάνης: Πλατείες για το Μέλλον και WiFi4EU

Δεκέμβριος 14, 2018
jumbo-banner

Στην επιτροπή διαβούλευσης την 15 Νοεμβρίου 2018 μία από τις προτάσεις-ερωτήσεις (Βίντεο: Πλατείες για το Μέλλον που κατέθεσα), αφορούσε και το πρόγραμμα WiFi4EU, που σημειωτέον οι Δήμοι θα επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας (με βάση την ημερομηνία και την ώρα υποβολής της αίτησής τους)!

χρόνος: 10′:35»

https://youtu.be/6T6c_stj1JU 

Το πρόγραμμα απευθύνεται στους πολίτες και στους επισκέπτες της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούν να έχουν δωρεάν ασύρματη διαδικτυακή πρόσβαση (Wi-Fi) σε δημόσιους χώρους,όπως πάρκα, πλατείες, δημόσια κτίρια, βιβλιοθήκες, κέντρα υγείας, στην ΕΕ. Η εγκατάσταση των σημείων πρόσβασης Wi-Fi μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον δήμο και την εταιρεία εγκατάστασης Wi-Fi, χρησιμοποιώντας το δελτίο που παρέχει η ΕΕ.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να συγχαρούμε τον Δήμο και τον Μιχάλη Χατζηκαλύμνιο, γιά την πρωτοβουλία της υποβολής της αίτησης έγκαιρα, ώστε να ανακοινώσει σήμερα (aegeanews -12 Δεκ 2018) ότι “Ο Δήμος Κω είναι ανάμεσα στους πρώτους Δήμους που θα επιδοτηθούν για να διαθέτουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους” ( πράγματι το επιβεβαιώσαμε εδώ: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/winners-wifi4eu-call-announced ).

Εδώ βέβαια αναρωτιόμαστε μήπως και έργα ανάπλασης των πλατειών κοινοτήτων – με τσιμεντένιες γεωμετρικές κατασκευές, αμφιβόλου αισθητικής και χρησιμότητας – έγιναν με σκοπό να αποτελέσουν εστίες καθιστικής συγκέντρωσης των νεολαίων και των τουριστό / επισκεπτών, ώστε να περιηγούνται ασυρμάτως στο διαδίκτυο με τα κινητά ή τις άλλες συσκευές που διαθέτουν.

Επανερχόμενος στο πρόγραμμα, ο δικαιούχος Δήμος πρέπει να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και την έναρξη λειτουργίας του σημείου πρόσβασης Wi-Fi εντός 1,5 ετών από την παροχή του δελτίου. Η συνδρομή ευρυζωνικής συνδεσιμότητας υψηλών ταχυτήτων θα πρέπει να εξασφαλίζει διαδίκτυο υψηλής ποιότητας στους χρήστες και να διατηρείται από τον δικαιούχο για διάστημα τουλάχιστον 3 ετών από τη στιγμή που το δίκτυο είναι επιχειρησιακά έτοιμο.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των σημείων πρόσβασης και οι τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού αναφέρονται λεπτομερώς στη συμφωνία επιχορήγησης που υπογράφεται μεταξύ των δικαιούχων (δήμων) και της Επιτροπής της Ε.Ε

Προβλέπεται ότι τα σημεία πρόσβασης θα χρειάζεται να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

συμβατότητα με 802.11ac Wave I·
υποστήριξη 802.1x·
ικανότητα εξυπηρέτησης τουλάχιστον 50 χρηστών ταυτοχρόνως χωρίς υποβάθμιση των επιδόσεων·
τουλάχιστον 2×2 multiple-input-multiple-output (MIMO)·
συμμόρφωση με Hotspot 2.0 (πρόγραμμα πιστοποίησης Passpoint WiFi Alliance).

Οσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών στο δίκτυο WiFi4EU — Σε πρώτη φάση, η καταχώριση και η ταυτοποίηση των χρηστών και, ως εκ τούτου, κάθε ενδεχόμενη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, θα αποτελεί ευθύνη των επιμέρους δήμων και των συμβεβλημένων παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου (ISP). Σε αυτό το στάδιο, κάθε σημείο ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU θα πρέπει να συμμορφώνεται με δήλωση περί απορρήτου και την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ιδίως τον κανονισμό (ΕΚ) 45/2001.

Σε ένα δεύτερο στάδιο (από το 2019), θα υπάρχει μια ενιαία πλατφόρμα πιστοποίησης, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφονται μία μόνο φορά και να «περιάγονται» μεταξύ των σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi4EU, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουν εκ νέου τα στοιχεία τους.

Ευχόμαστε στην απρόσκοπτη υλοποίηση, ώστε τα σημεία «τα μπελάκια» «wifi hotspot» του δήμου μας να ανταποκριθούν τελικά στον ρόλο τους και να κάνουν απόσβεση την – από χρόνων- δαπάνη τους!

Δημ.Κ.Καραματζιάνης
Καθηγητής Φυσικής – Πληροφορικής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot