Ιρλανδικός «πονοκέφαλος» 13 δισ. ευρω για την Apple

Αύγουστος 30, 2016
jumbo-banner

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέταξαν σήμερα την Apple να πληρώσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους στην Ιρλανδία, μια πρωτοφανή απόφαση για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Το ποσό-μαμούθ, που είναι 40 φορές υψηλότερο από οποιοσδήποτε «πρόστιμο», αλλά σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο μπορεί να μειωθεί εάν και άλλα κράτη-μέλη ζητήσουν καταβολή φόρων από τον αμερικανικό κολοσσό. Η Apple, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να καταθέσει έφεση, πλήρωσε φόρους μεταξύ 0,005 και 1% στην Ιρλανδία.

Η απόφαση έρχεται μετά από εξονυχιστικούς οικονομικούς και φορολογικούς έλεγχους της αμερικανικής εταιρίας στη χώρα, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν παρά τις «απειλές» της Ουάσιγκτον για αντίποινα.
Το δρόμο για την δικαστική αυτή «μάχη» άνοιξε απόφαση της Δανής «φορο-θερίστριας» Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, της Επίτροπου Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία τα έχει βάλει με τις πολυεθνικές που χαίρουν ειδικής φορολογικής μεταχείρισης.

Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει στις τοπικές φορολογικές αρχές των κρατών-μελών να δίνουν επιλεκτικές φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, οι αποφάσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης από το 1991 έως το 2007 επέτρεψαν στην Apple να ελαχιστοποιήσει το φορο-λογαριασμό στην Ιρλανδία.
Αυτές οι αποφάσεις, σε συνδυασμό με τη δομή του αμερικανικού κολοσσού, επέτρεψαν στην εταιρία να διοχετεύει νόμιμα τις πωλήσεις της μέσω της Ιρλανδίας και να πληρώνει… ψίχουλα σε φόρους.

Αμερικανικές προειδοποιήσεις
Η φορολογική αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε μετά από έντονη κριτική και «απειλές» από τις αμερικανικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι η Κομισιόν κινδυνεύει να γίνει «υπερεθνική φορολογική αρχή», ακυρώνοντας τους φορολογικούς νόμους των κρατών-μελών.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι Βρυξέλλες έχουν διαφορετικό κριτήριο για τις αμερικανικές εταιρίες, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα πρόστιμα προκαλούν «προβληματισμό». Σύμφωνα με το BBC, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ότι εάν ο λογαριασμός είναι μεγάλος για την Apple τότε αυτό θα έχει αντίκτυπο και στους φόρους που θα πληρώσει στις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός κολοσσός πληροφορικής και τεχνολογίας δεν είναι η μόναδική εταιρία που μπήκε στο «στόχαστρο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρσι, η Κομισιόν είπε στην Ολλανδία να βάλει πρόστιμο 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Starbucks ενώ το Λουξεμβούργο έλαβε «τελεσίγραφο» για να απαιτήσει αντίστοιχο ποσό από τη Fiat.
Πηγές: BBC, Financial Times

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot